Kış yaklaşıyor ve yüklü doğalgaz faturaları can yakabiliyor. ‘’Doğalgazı tasarruflu kullanıyorum’’ diyenleri bile şaşırtacak bir yöntemimiz var. Doğalgaz faturalarını yüzde 50 düşürecek bu yöntemi, soğukla baş etmeye çalışan Ruslar icat etti. İşte, doğalgaz faturalarını düşürecek o yöntem…
Kış aylarında yüksek doğalgaz faturalarının temel nedeni, kapı, pencere gibi yanlış yalıtılmış yerlerden ısının kaçmasıdır. Fakat, basit yöntemlerle doğalgaz faturalarını düşürebileceğiniz, hileler var.
Karton ve Folyo İle Faturaları Düşürmenin Sırrı
Kargo ile siparişleriniz geliyorsa, kartonları atmayın. Eski bir kolinizden bir karton alın ve radyotörünüze uyacak şekilde kesin. Sonra ise parlak tarafı dışa bakacak biçimde alüminyum folyo ile sarın. Daha sonra, hazırladığınız aluminyum foylo ile sarılmış bu özel kartonu radyotörün arkasına düzgün şekilde yerleştirin. Folyo ısıyı tekrar içeride muhafaza edecek. Isının dışarı çıkmasını engelleyecek. Eğer, karton yoksa, direkt olarak alüminyum folyoyu radyotörün arkasına bant ile yapıştırırabilirsiniz. Fakat bu yöntemi pek tercih etmeyin.
İşte Doğalgaz Faturalarını Düşürecek 9 Diğer Yöntem
Alüminyum folyo hilesi etkili olsa da, ısıtma maliyetlerinizi düşürmenize yardımcı olabilecek başka basit adımlar da var:
Pencereleri ve kapıları iyi yalıtın: Yetersiz yalıtım, evdeki ısı kayıplarını önemli ölçüde etkileyebilir. Tüm çatlakların ve yarıkların kapatıldığından emin olun.
Termostat kullanın: Oda sıcaklığını azaltıp çoğaltmak için normal radyatör vanaları termostatik vanayla değiştirilmeli. Akıllı termostatlar, bir uygulama aracılığı ile merkezi ısıtmanın kontrol edilmesini sağlar. Uzaktan kontrol internet üzerinden veya akıllı telefonlarla bluetooth üzerinden yapılabilir. İhtiyaca göre programlama yapabilir, hareket sensörü opsiyonunu da değerlendirebilirsiniz.
Radyatörlerin önünü kapatmayın: Mobilyaları veya ağır perdeleri radyatörlerin önüne koymayın, çünkü ısının odaya eşit dağılmasını engelleyebilirler.
Akıllıca havalandırın: Havalandırma gereklidir, ancak uzun saatler boyunca değil. En iyisi günde iki kez 5 ila 10 dakika pencereyi açmaktır. Bu şekilde hava değişir, ancak odadaki ısı gereksiz yere kaçmaz.
Kombi bakımı yaptırmak: Yılda en az bir kez kombi bakımı yaptırın. Yanma verimini kontrol etmek, hasarlı ve aşınmış parçaları değiştirmek, basınç kontrollerini ve gerekli temizlikleri yapmak hem cihazın ömrünü uzatır hem de enerji tasarrufu sağlar.
Çift Camlı Pencereler: Eğer maddi durumunuz yeterliyse, kesinlikle çiftç camlı pencerelere yatırım yapın. Faturalardaki değişime inanamayacaksınız.
Yoğuşmasız Cihazlar: Eski tip yoğuşmasız cihazlar, evden baca yoluyla atmosfere kaçan sıcak gazlar şeklinde ısıyı boşa harcar. Yapılacak cihaz değişimi ile cihazın verimliliği katlanır.
İzolasyon: Duvarlara ve tavanlara yapılacak maksimum verimliliği artıracak, yalıtımları hesaplayın ve yalıtım için yatırım yapın.