Yaşam

KIŞLIK DOMATES KONSERVESİ NASIL YAPILIR? Domates sosu yapılırken tuz oranı nasıl olmalı, kaç dakika kaynatılmalı?

Kışlık domates konservesi için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Eylül ayına girilmesiyle mutfaklarda hummalı bir çalışma yer alıyor. Özellikle yaz mevsimindeki domateslerin lezzet ve aromasına kış aylarında da sofralarında yer vermek isteyenler “Kışlık domates konservesi nasıl yapılır?” ve “Domates sosu yapılırken tuz oranı nasıl olmalı, kaç dakika kaynatılmalı?” sorularına yanıt arıyor. İşte en güzel kışlık domates konservesi tarifi…

Abone Ol

Kışlık domates konservesi yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri kullanılacak tuzun oranı ve domateslerin kaç dakika kaynatılacağıdır. Zira her iki noktaya da dikkat edilmemesi durumunda ortaya çıkan ürün hiç de tüketebileceğimiz bir kıvamda olmayacaktır. Bu ise hem verilen emeklerin hem de kilolarca domatesin boşa gitmesine neden olacaktır. Peki, Domates sosu yapılırken tuz oranı nasıl olmalı, kaç dakika kaynatılmalı? İşte püf noktaları ile kışlık domates konservesi yapımı…

KIŞLIK DOMATES KONSERVESİ NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

  • 10 kg taze domates
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Not: İhtiyacınıza göre malzemeleri yarıya bölerek ya da iki katı şekilden kullanabilirsiniz. (5 kilo ya da 20 kilo şeklinde)

Metal kapaklı yaklaşık 10 adet 1 litrelik cam kavanoz (Kavanozlar mutlaka cam olmalı ve kapakları daha önce kullanılmamış olmalı.)

YAPILIŞI:

Tüm domatesleri soyun ve kuşbaşı olacak şekilde doğrayın. (Domateslerin kabuğunu bıçak ile soymakta zorluk yaşıyorsanız, domateslerin alt kısmına X şeklinde kesik atın ve 45 saniye kaynar suda bekletin, delikli kepçe yardımı ile kaynar sudan çıkardığınız domatesleri bu sefer de 45 saniyeliğine buzlu suyun içine koyun. Çıkardığınızda domateslerin kabuğunun kendiliğinden soyulduğunu göreceksiniz.)

Bütün domatesleri soyup doğradıktan sonra domatesleri derin bir tencereye alın.

Tuz, şeker ve sıvı yağı da ekleyerek ocağın altını açıp pişirmeye başlayın. Önce yüksek ateşte pişirdiğiniz domateslerin altını kısın ve ara ara karıştırarak altının tutmasını engelleyin.

Domatesler yaklaşık bir saat boyunca kaynarken o sırada kavanozları neredeyse kaynar olacak kadar sıcak suda durulayın.

Sıcak sudan çıkardığınız kavanozların içine ocakta kaynayan domateslerden kepçe yardımı ile doldurun. Ancak kavanozların tam dolmamasına dikkat edin ağzında iki parmak kadar boş alan bırakın.

Ağızlarını sıkıca kapattığınız kavanozları ters çevirin. Bu noktada kavanozlar çok sıcak olacağı için herhangi bir kazaya neden açmamak adına dikkatli olun.

Tüm kavanozları aynı şekilde doldurduktan sonra soğuyana kadar ters şekilde bekletin.

Domates konserveleri soğuduktan sonra kilerde veya çok fazla güneş görmeyen yerde uzun süre saklayabilirsiniz. Bu noktada buzdolabında saklamanıza gerek kalmayacaktır.

DOMATES SOSU YAPILIRKEN TUZ ORANI NASIL OLMALI, KAÇ DAKİKA KAYNATILMALI?

Domates sosu yapılırken kullanılan tuz oranı oldukça önemli. Kimi inanışlara göre ya da daha eski yöntemlerde insanlar kışlık malzemelerin bozulmaması için tuz oranını daha yüksek tutuyordu. Ancak günümüz yöntemleri ile buna gerek yoktur. 10 Kilogram domates için 2 yemek kaşığı tuz yeterli olacaktır. Ancak yine yapılan konservenin tadına bakılarak tuz oranı kontrollü şekilde belirlenebilir.

Konservenin kaç dakika kaynayacağı da konserve yapımında oldukça önemlidir. Bunun için en büyük ölçü tabii ki kendi gözlemimiz olacaktır. Ortalama bir saat olarak belirtilen domateslerin kaynama süresinde konservenin kokusunun pişmiş domates kokusuna benzemesi, üzerinde çok fazla su bulunmaması ve katı bir kıvama gelmemesi konservenin yeterince kaynamış olduğunu göstermektedir.