Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) Salı günü maymun çiçeği (monkeypox/Mpox) virüsünün kıta genelinde yayılması nedeniyle halk sağlığı açısından acil durum ilan etti. 

Maymun Cicegi Virusu Dha 1842388 Yjm3

ACİL DURUM İLAN EDİLDİ 

Africa CDC Genel Direktörü Jean Kaseya, "Kurumlarımızı, kolektif irademizi, kaynaklarımızı hızlı ve kararlı bir şekilde harekete geçirmek için bugün kıtasal güvenliğimiz için bu halk sağlığı acil durumunu ilan ediyoruz," dedi. 

Thumbs B C 70F5D74Bd8A3782B8D72311E Arzx

CİNSEL YOLLA BULAŞIYOR 

Africa CDC'den uzmanlar, virüsünün yeni varyantının şimdiye kadar görülenlerin arasında en tehlikelisi olduğunu belirterek, yayılma hızından endişe ediyor. Africa CDC tarafından yapılan açıklamada, şimdiya kadar 15 binden fazla maymun çiçeği vakası ve 461 ölüm bildirildi. Ağustos ayı başında Kenya ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde maymun çiçeği salgını ilan edildi. Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization - WHO) kasım ayında yaptığı açıklamada, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DRC) virüsün cinsel yolla bulaştığını ilk kez doğruladı. Afrikalı bilim insanları bu durumun hastalığın kontrol altına alınmasını zorlaştırabileceği uyarısında bulundu. 

MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR, NASIL BULAŞIR

Maymun çiçeği virüsü, mpox adlı virüsün neden olduğu, kaşıntılı deri döküntüsüyle ortaya çıkan, ateşe neden olan ve insandan insana bulaşabilen bir hastalıktır. Covid-19 pandemisinin etkilerinin henüz atılamadığı bir dönemde viral bir hastalık olarak ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü şu günlerde (Ağustos 2024) acil durum ilanına neden olacak noktada Afrika'da pandemi haline gelmiştir.