Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin ekonomik görünümüne ilişkin açıklama yaptı. En son 8 Mart 2024 tarihinde Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükselten Fitch, yine not artırımına gitti ve bu sefer de BB-'ye yükseltti. 

NOTU YÜKSELTTİ, GÖRÜNÜMÜ DÜŞÜRDÜ

8 Mart'taki açıklamasında ekonomik görünümü 'durağan'dan 'pozitif'e yükselten uluslararası derecelendirme kuruluşu, bu sefer ise görünümü 'pozitif'ten 'durağan'a çekti. 

AZALAN DOLARİZASYON VE DÖVİZ TALEBİ

Azalan dolarizasyon ve döviz talebi, sermaye girişleri gibi etkilerle rezervlerin 149 milyar dolara yükseldiği ifade edilen raporda, pozitif reel faiz oranları, düşük cari açık ve kur korumalı mevduatlardaki düzenli ve kademeli düşüşün dış tamponlardaki iyileşmeyi destekleyeceği belirtildi.
Raporda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizine de yer verildi. Faizin yüzde 50'ye yükseltilmesi hatırlatıldı ve parasal sıkılaşmanın TL'de reel değerlenmeye yol açtığı, bunun da iktidarın dezenflasyon stratejisi için önemli olduğu kaydedildi. 

FAİZ İNDİRİMİ İÇİN GELECEK YIL MESAJI

Kredi derecelendirme kuruluşu, enflasyona dair "Sıkı para politikasının devamının, mali konsolidasyon ve ihtiyatlı asgari ücret düzenlemesinin enflasyonda önemli ölçüde düşüşü destekleyeceğine inanıyoruz" değerlendirmesi yaptı. Fitch, ilk faiz indirimini 2025’in başında bekliyor.

YIL SONU ENFLASYON VE BÜYÜME TAHMİNİ

Derecelendirme kuruluşu, enflasyonun yıl sonunda yüzde 43 olacağı tahminini paylaştı. 2025’te enflasyonun ortalama yüzde 31’e düşeceği, yıl sonu tahmininin yüzde 21 olduğu belirtildi. Büyüme beklentisi bu yıl için yüzde 3.5, 2025 için yüzde 2.8 oldu. 

ORTODOKS POLİTİKADAN DÖNÜŞ OLUMSUZ ETKİ YAPAR

Erken faiz indiriminin veya ortodoks politikadan dönüşün not üzerinde olumsuz etkisi olacağı ifade edildi.

MOODY'S DE NOT YÜKSELTMİŞTİ

Diğer bir derecelendirme kuruluşu Moody’s de temmuz ayında Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe yükseltmişti. Moody's, Türkiye'nin notunu 'B3'ten 'B1'e çekmiş, kredi notu görünümünü 'pozitif' olarak korumuştu.
Derecelendirme kuruluşu S&P ise mayıs yerel seçimlerin ardından Türkiye’nin kredi notunu B'den B+'ya yükseltmişti.