Dünya

Lübnan'dan büyük kaçış başladı: On binler kuzeye ilerliyor

İsrail'in havadan ve karadan vurduğu Lübnan'da on binlerce kişi güvenli bölgelere ulaşabilmek için göçe başladı. Lübnanlılar ülkenin kuzeyine ve Suriye'ye doğru ilerliyor.

Abone Ol

Filistin işgalini sürdüren ve Gazze’de soykırım girişimi gerçekleştiren İsrail, son olarak Lübnan’ı hedef aldı.

Türkiye'den Lübnan'daki Türk vatandaşları için tahliye açıklaması Türkiye'den Lübnan'daki Türk vatandaşları için tahliye açıklaması

LÜBNAN'DAN KAÇIŞ BAŞLADI

İsrail’in hava saldırılarının ardından Lübnan’a kara harekatı başlatmasıyla birlikte ülkeden başlayan göç arttı. Lübnanlılar Suriye başta olmak üzere güvenli bölgelere kaçmak için yollara akın etti.

Loading...

ENDİŞELENDİREN GÖRÜNTÜLER

Lübnanlıların kaçış görüntüleri ise sosyal medyaya yansıdı.

Loading...

Öte yandan Lübnanlıların ilerlediği bölgede Suriye'nin ardından Hatay bulunuyor. 

LÜBNAN: 240 BİN KİŞİ SURİYE'YE GEÇTİ 

İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının ardından Suriye'ye geçenlerin sayısının 176 binden fazlası Suriye vatandaşı olmak üzere 240 bine dayandığı bildirildi.

Lübnan Afet Risk Yönetimi Biriminden yapılan açıklamada, İsrail'in saldırılarının ardından Lübnan'da yerinden edilen kişilere ilişkin bilgi verildi.

Lübnan'da 23-30 Eylül tarihlerinde 239 bin 453 kişinin Lübnan sınırından Suriye'ye geçtiği, bu kişilerin 176 bin 80'inin Suriyeli ve 63 bin 373'ünün Lübnanlı olduğu kaydedildi.

SIĞINMA MERKEZLERİNİN KAPASİTESİ DOLMAK ÜZERE

İsrail saldırıları nedeniyle 8 Ekim 2023'ten bu yana 1 milyon kişinin yerinden edildiği, bu kişilerden 155 bin 600'ünün sığınma merkezlerine yerleştirildiği belirtildi.

Lübnan'da yerinden edilenlerin barınması için 875 merkezin açıldığı, bunlardan 625'inin maksimum kapasitesine ulaştığı vurgulandı.

Açıklamada ayrıca Lübnan hükümetinin, Birleşmiş Milletlere bağlı kuruluşlarla birlikte bağış toplanması için "insani yardım çağrısı" başlattığı, ülkede yerinden edilen kişilerin ihtiyaçlarının karşılanması için 425 milyon dolara ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

İSRAİL'İN SALDIRILARINDA BİN 275 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ 

Hizbullah ile 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 17-18 Eylül'de Hizbullah’ın kullandığı çağrı cihazları ve telsizleri patlattı, 23 Eylül'de de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan makamlarına göre, Hizbullah’ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül'den beri 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1275 kişi öldü.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü. İsrail bombardımanı nedeniyle ülke içerisinde yüz binlerce kişi yerinden oldu. Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut'a ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Suriye'ye 10 binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor. Hizbullah ise İsrail'e roket ve füzelerle karşılık veriyor. İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar bildirilmedi.