Macron, gözaltı olayının ardından Fransa hakkında yanlış bilgiler yayımlandığını belirterek, "Fransa, ifade ve iletişim özgürlüğü, yenilikçilik ve girişimcilik ruhuna güçlü bir şekilde bağlıdır. Hukukun üstünlüğü çerçevesinde, özgürlükler hem sosyal medyada hem de gerçek hayatta vatandaşların korunması ve temel haklarına saygı gösterilmesi için yasal bir zemin üzerinde güvence altına alınır" dedi.

"KARAR SİYASİ DEĞİLDİR"

Yasaların bağımsız yargıya bağlı olduğunu vurgulayan Macron, “Telegram’ın CEO’sunun Fransız topraklarında gözaltına alınması, devam eden bir adli soruşturmanın bir parçasıdır. Bu kesinlikle siyasi bir karar değildir. Bu konuda nihai karar yargıçlara aittir” şeklinde konuştu.

PARİS YAKINLARINDA GÖZALTINA ALINDI

Durov, Azerbaycan'dan özel bir jetle Paris yakınlarındaki Le Bourget Havaalanı'na indikten kısa bir süre sonra gözaltına alındı. Bir polis sözcüsü, Durov'un Telegram ve sosyal medya aracılığıyla işlenen siber ve mali suçlarla işbirliği yapmadığı gerekçesiyle ulusal siber suçlar ve dolandırıcılık birimleri tarafından soruşturulduğunu açıkladı. Ayrıca, Telegram’daki moderatör eksiklikleri ve polisle işbirliği yapılmaması nedeniyle platformda birçok suçun işlendiği iddialarına yönelik bir ön soruşturmanın yürütüldüğü öne sürüldü.

"Rusya'nın Mark Zuckerberg'i" olarak tanınan Pavel Durov, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri çifte vatandaşlığına sahip. Forbes'un tahminlerine göre 15,5 milyar dolarlık bir servete sahip olan Durov, geçen nisan ayında bazı hükümetlerin kendisine baskı yapmaya çalıştığını belirtmiş ve uygulamanın “jeopolitik bir oyuncu” değil, tarafsız bir platform olarak kalması gerektiğini ifade etmişti.