AFAD, Malatya Kale merkezli 5.9 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini açıkladı. Deprem Doğu Anadolu'nun birçok ilinde hissedildi. Paniğe neden olan depremle ilgili Ekol TV canlı yayınına bağlanan Ankara Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, önemli açıklamalarda bulundu.

"HASAR GÖRMÜŞ YAPILARDA YIKICI OLABİLİR"

Malatya'daki depremin 6 Şubat depremlerinin ikincisi olan Çardak Sürgü Fayı'nın kuzey doğu ucunda yaşandığını söyleyen Pampal, "Malatya'nın yakın doğusunda Yeşilyurt'tan başlayıp, Göksun'a kadar uzanan bir hattır o. Sivrice, Pütürge oralarda yakın zamanlarda oldu. Bu büyüklükteki depremler 6 Şubat depremlerinin etkisiyle hasar görmüş yapılar üzerinde yıkıcı etki yaratabilir. Bunun dışında çok yıkıcı sayılmaz" ifadelerini kullandı.

Son dakika! Malatya'da 5.9 büyüklüğünde deprem Son dakika! Malatya'da 5.9 büyüklüğünde deprem

"YEDİSU FAYI'NIN KIRILMASINI BEKLİYORUZ"

Bölgede Doğu Anadolu Fayı'yla Kuzey Anadolu Fayı'nın kesiştiğini anımsatan Pampal, "Karlıova'dan Erzican'a doğru Kuzey Anadolu fayının üzerinde sismik boşluk olarak tanımladığımız Yedisu Fayı var. O fayın kırılmasını 6 Şubat öncesi de tartışıyorduk. O bölgede meydana gelecek ilk depremlerden biri orada olacak demek" dedi.

"MALATYA'DAKİ DEPREM TETİKLEMEZ"

Malatya'daki depremin Yedisu Fayı'nın tetikleyip tetiklemeyeceği sorusuna da cevap veren Pampal, 5.9'luk depremin Yedisu Fayı'nı tetikleyecek bir güç olmadığını söyledi.

Depremin merkez üssündeki Kale Belediye Başkanı Ekol TV'ye konuştu: Herkese ulaşmak zaman alacak Depremin merkez üssündeki Kale Belediye Başkanı Ekol TV'ye konuştu: Herkese ulaşmak zaman alacak

"7 VE ÜZERİ DEPREM ÜRETEBİLİR"

Bölgede en az 4 tane riskli fay bulunduğunun altını çizen Pampal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"7 ve üzeri yıkıcı deprem üretme potansiyeli olan fay var. Bunlar bizi daha çok kaygılandırıyor. Yoksa bu artçı niteliğindeki depremler bizi çok kaygılandırmıyor."