Eylül ayı ile çiçekler dökülmeye başladı. Ekim ayı ise çiçeklerin ekimine başlanılması için en ideal zaman. Bahar aylarının başında çiçek açmış bir bahçe için ekim ayında hazırlıkların yapılması en uygun zaman.  İşte ekim ayında ekmeniz gereken 5 ağaç ve bitki.

Bahçenize ekim ayında çiçek ekmeye başlarsanız, ilkbaharın başlarında çiçek açmış bir bahçeye sahip olabilirsiniz. Kışlık bitki ekiminin birçok avantajı olduğunu söyleyen bahçıvanlar, sonbahar mevsiminde ekilen çiçeklerin sertleştiğini, özel bakım gerektirmediğini ve mart ayının başlarında açmaya başladığını belirtiyor.

Gelecek yıl daha canlı ve güçlü açmaları için birçok ağaç ve bitkimize uyguladığımız erken budama yöntemi, mükemmel bir bahçe için yeterli olmayacaktır. Budama işleminin yanı sıra, bahçedeki eksikleri gidermek için bazı tohumlarla erken ekim işlemini de uygulamanız gerekiyor.

İşte uzmanlara göre erken ekim yapmanın faydaları ve sonbaharda dikmek için en uygun kış çiçekleri...

Ekim'de Çiçek Dikmenin Faydaları Nelerdir?

- Çiçekleri erken dikmek, onların erken hazırlanmasını sağlar. Böylelikle birçok bitkinin mart ayında büyüdüğünü görebilirsiniz.

- Bitkiler erkenden sertleşecek ve kış aylarında yaşanacak yoğun yağış, don ve sellere karşı dayanıklı hale gelecektir.

- Eylül ayında ekim yapmanız halinde fidelerin bakımıyla zaman kaybetmenize gerek kalmayacak.

- Sonbahar çiçekleri, ilkbaharda ekilenlerden bir ay daha erken açacak.

- Kış mevsimini geçiren çiçekler daha güçlü bir kök sistemine sahip olacak ve yaz aylarında her zaman en canlı halleriyle büyüyüp gelişecek.

- Sonbaharda ekilen bitkiler, çeşitli toprak hastalıklarına karşı daha dayanıklıdır. İşte sonbaharda dikmeniz gereken 5 ağaç ve bitki...

- Soğanlı Çiçekler: Laleler, Nergisler, Çiğdemler ve Kardelenler

Bu çiçekler erkenden büyümeleri ile ünlüdür. Estetik açıdan insanların en çok beğendiği bu çiçekler, mart ayının başlarında bahçenize baharı getirecek. Yaz aylarının geldiğini erkenden hissetmeniz için eylül ve kasım ayları arasında çiçek soğanlarını toprağın uygun derinliğine dikmeniz, iyice sulamanız ve üzerini malç naylonu ile örterek donmamasını sağlamalısınız.

Yıldız Çiçeği (Dahlia)

Ülkemizde 'yıldız çiçeği' olarak da bilinen dahlia, eylül ayının ortalarından kasım ayının sonuna kadar ekilebilir. Erken ekim işlemi, bu bitkinin soğuk havalara daha iyi hazırlanmasına yardımcı olacaktır. Eylül ayında yapılacak ekim işlemi, ilkbaharda bitkinin daha iyi filizlenmesini sağlayacak ve dahlialar nisan ayı başlarında çiçek açacaktır.

Yıldız çiçekleri, köklerinin bir kısmı toprağın üzerinde kalacak şekilde ekilmeli, dikim işleminden sonra düzenli şekilde sulanmalı ve kış için kökleri malçla örtülmelidir.

Zambaklar ve Süsen

En sevilen bitkiler arasında yer alan zambaklar, eylül ayında ekilmeleri halinde olması gerekenden çok daha erken yeşerecektir. İlkbaharda ekilen çiçeklere kıyasla, eylül ayında dikilen zambaklar 3 hafta daha erken çiçek açar. Dikim işleminden sonra süsen ve zambakların gün aşırı sulanmaları gerekir.

Ebegümeci

Akdeniz iklimlerinde sık görülen ebegümeci, tamamen bir yaz bitkisidir. Bu nedenle sonbaharda yapılacak ekim, onların ilkbaharda çiçek açmasını ve yaz mevsimi boyunca canlı kalmasını sağlayacak. Büyümeye başladıkları ilk andan itibaren estetik görüntüleriyle sizi memnun edecek bu çiçekler, toprağın 2 santimetrelik derinliğine ekilmeli ve iyice sulanmalıdır.

Sümbül, Aster ve Chernobrivtsi

Eylül ayının son günleri ya da ekim ayının başlarında ekilmelidir. Bu bitkilerin tohum ve fidelerini toprağa geç ekmek, yaz boyunca soluk çiçeklerin görülmesine neden olur. Ayrıca bu dönemde şakayık, ortanca, delphinium ve papatya dikmeyi unutmayın.

GÜLLER

Eylül ayının üçüncü haftasından ekim ayının son gününe kadar gül ekebilirsiniz. Daha sonra çalının iyice kök salmasını ve kış mevsimini sağlam şekilde geçirmesini beklemelisiniz. Kasım aylarında aşırı yağmurlar ve don gelmeden önce çiçeklerin tepelenmesi, film ya da tarımsal elyafla kaplanması gerekir.

Kaynak: ekolhaber.com.tr