İsrail’in Gazze’deki soykırımının 339’uncu gününde Tel Aviv ile Hizbullah arasında gerilim giderek tırmanıyor.  Başbakan Benjamin Netanyahu'nun partisi Likud’da milletvekili olan Nissim Vaturi, İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmanın tam kapsamlı bir savaşa birkaç gün içinde dönüşebileceğini ifade etti.

“DAHİYEH, GAZZE GİBİ OLACAK”

İsrail'in Kan televizyonuna konuşan Vaturi savaş için önerilerde de bulundu ve beş günlük önleyici hava bombardımanı ve ardından orduya kara harekâtı çağrısı yaptı. Netanyahu'nun da kendisiyle aynı görüşleri paylaştığını ileri süren vekil, skandal sözlere imza atarak "Lübnan da Gazze gibi olacak, başka yolu yok" diye konuştu. Dahiyeh 2006 yılında da İsrail'in hedefi olmuştu. Bölgede yüz binlerce insan yaşıyor. İsrailli Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz ise İsrail ordusunun Gazze'de belli bir noktaya geldiğini ve ordunun artık kuzey sınırına "yoğunlaşması gerektiğini" söyledi. AFP haber ajansının geçtiği habere göre Gantz, Washington’ta düzenlenen bir etkinlikte yaptığı açıklamada İran ve vekil güçlerin planlarına dikkat çekti.

“SİNVAR’A ULAŞACAĞIZ”

Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Netzarim Kavşağı’na yaptığı ziyaret sırasında Hamas lideri Yahya Sinvar'a tehdit edici bir mesaj gönderdi. Gallant, "Muhammed Sinvar'a ve Yahya Sinvar'a ulaşacağız. Aksini düşünenler Marwan Issa ve Muhammed Deif'e baksın. Onlar da dokunulmaz olduklarını düşünüyorlardı. Bugün bizimle değiller, hata yaptılar. Sinvar da hata yapacak ve biz görevimizi yerine getireceğiz” dedi.

ABBAS’TAN GAZZE AÇIKLAMASI

Bunun yanı sıra Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, Fetih Hareketi Merkez Komitesi Ramallah’ta Devlet Başkanı Mahmud Abbas başkanlığında toplandı. Abbas toplantıda Merkez Komitesi üyelerine, İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'daki saldırılarının durdurulması için uluslararası ve Arap dünyasının desteğini almak adına Rusya, Türkiye ve Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği ziyaretlerle ilgili bilgi verdi.

ULUSLARARASI TOPLUMA ACİL ÇAĞRI

Abbas, savaşın durması ve Filistin devletinin, Batı Şeria ve Doğu Kudüs gibi Filistin topraklarının ayrılmaz bir parçası olan Gazze'de de tüm görevlerini üstlenmesi adına yapılması planlanan Gazze ziyareti için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Fetih Hareketi Merkez Komitesi üyeleri ise dünyanın tüm liderleri ile özgür insanlarını, "İsrail'in ABD'nin desteğiyle çocuk, kadın ve yaşlıları öldürme çılgınlığının" önüne geçmek için en iyi seçenek olan Gazze ziyaretini desteklemeye çağırdı. Komite üyeleri, İsrail'i, Batı Şeria'daki kent ve kasabalarda uyguladığı baskın, kan dökme ve toplu cezalandırma politikasından vazgeçirmek için uluslararası topluma acil müdahale çağrısında bulundu. Komite ayrıca, uluslararası hukuk kuruluşlarını, İsrail hapishanelerinde işkence ve her türlü kötü muameleye maruz kalan Filistinli mahkum ve esirlere karşı sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.

GÜVENLİK KABİNESİ BATI ŞERİA İÇİN TOPLANDI

 İsrail Güvenlik Kabinesi'nin ise işgal altındaki Batı Şeria'da yaşanan gerilimi görüşmek için toplandığı bildirildi. İsrail devlet televizyonu KAN'nın Netanyahu'nun ofisine dayandırdığı habere göre Netanyahu, Batı Şeria'daki gerilim başta olmak üzere bazı konuları ele almak için Güvenlik Kabinesi'ni topladı. İsrail başbakanı, toplantıda kabinesindeki bazı bakanların işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskınlara değindi. Mescid-i Aksa'daki mevcut statünün değişmeyeceğine işaret eden Netanyahu, İsrailli bakanların kendisinin onayını almadan Aksa'da gerilime yol açmamaları gerektiğini ifade etti.

TEL AVİV, MÜLTECİ KAMPLARINA SALDIRIYOR

Bununla birlikte Tel Aviv ordusunun Batı Şeria’daki soykırım saldırıları aralıksız devam ediyor. WAFA'da yer alan haberde, İsrail güçlerinin, Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Tulkerim kentine hava destekli baskın düzenlediği belirtildi. İsrail ordusun, ağır iş makineleriyle girdiği Tulkerim kentinde altyapıyı tahrip ettiği vurgulanan haberde, Tulkerim Mülteci Kampı'nda altyapının hasar görmesi nedeniyle iletişim ve internet hatlarının kesildiği ifade edildi. Haberde, İsrail askerlerinin, baskına tepki gösteren Filistinli gençlere gerçek mermi kullanarak müdahale ettiğine işaret edildi.

NE OLMUŞTU?

Batı Şeria'nın Nablus kentindeki Balata Mülteci Kampı'na da baskın düzenlendiği aktarılan haberde, Balata Mülteci Kampı'nda da Filistinli gençler ile İsrail askerleri arasında olayların çıktığı kaydedildi. İsrail, 28 Ağustos'ta Batı Şeria'da, Cenin, Tulkerim ve Tubas kentlerindeki mülteci kamplarına, "Yaz Kampları" adını verdiği, 2. İntifada'nın yaşandığı 2002'den bu yana düzenlediği en yoğun ve kapsamlı saldırılarını başlattığını duyurmuştu. Filistin Sağlık Bakanlığının verilerine göre, 28 Ağustos'tan itibaren Cenin'de aralarında çocuk ve yaşlıların da olduğu 21, Tubas'ta 8, Tulkerim'de 7, El Halil'de 3 olmak üzere 39 Filistinli öldü, 145 kişi yaralandı. İsrail ordusu, Batı Şeria'da 10 gün süren saldırı ve baskınlar sonrasında, ardında büyük yıkım bırakarak bu sabah geri çekilmişti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 692 Filistinli hayatını kaybetti.