YAREN ERYILMAZ / EKOL HABER

Son yıllarda İstanbul'da artan kira fıyatları, vatandaşları şehirden göç etmeye kadar zorlarken, megakentteki bazı ilçelere ise nerdeyse hiç yaklaşılmıyor. 

Cep yakan semtlerden bir tanesi olan Mecidiyeköy'de, bir rezidansta bulunan dairenin, aylık 1 milyon 100 bin Türk Lirası karşılığında kiralık ilan olarak sunulması vatandaşları şaşkına çevirdi. Son yıllarda İstanbul'da kira fiyatlarının dramatik bir şekilde artmasına şaşırtıcı bir örnek olan bu ilana, TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, ekolhaber.com.tr'ye yaptığı açıklamasında, "Türkiye ortalamasına göre asla normal bir fiyat değil" diyerek isyan etti.

“ASLA NORMAL BİR FİYAT DEĞİL”

Akdoğan, söz konusu dairenin üç aylık kirasının normal bir vatandaşın ev alabileceği bir miktara denk geldiğini belirterek, “Türkiye ortalamasında bu kira fiyatı asla normal değil. 1 milyon 100 bin Türk Lirası diyorsunuz, ülkedeki ekonomik durum ve insanların gelirleri göz önüne alındığında, belki de vatandaşlarımız bu eve 3 aylık ödeyeceği kira fiyatına ev sahibi olabilirken bu kira fiyatı normal değil” ifadelerini kaydetti.

“ÜLKEMİZDE BİR KİRA SINIRLAMASI YOK”

Ülkemizde fahiş kira artışına ilişkin herhangi bir sınırlama olmadığının altını çizen Akdoğan, “Ülkemizde herhangi bir gayrimenkulün, iş yerinin veya konutun bir kira sınırlaması yok. Kira fiyatı belirlenirken, ‘şunlara uyacaksınız, fiyat aralığı en fazla şu kadar olur’ gibi bir sınırlama konulmuyor” dedi.

İSTANBUL'DA KİRA FİYATLARININ ARTMA SEBEBİ

"İstanbul'da kira fiyatlarının hızla artmasının birkaç ana nedeni bulunuyor. Öncelikle, pandemiden sonra değişen yaşam koşulları ve çalışma şekilleri, özellikle büyük şehirlerdeki konut talebini artırdı. Bunun yanında, gayrimenkul fiyatlarındaki genel artış, kiraların da hızla yükselmesine neden oldu. Ayrıca, yabancı yatırımcıların İstanbul'da gayrimenkul satın alımları, yerli halkın barınma maliyetlerini de daha da arttırdı."

B