Mehmet Doğan’ın vefatı ile Türk yazınından bir yıldız daha kaydı. Büyük Türkçe Sözlük’ü hazırlayan, siyasi ve sosyal tarih, fikir ve basın tarihi alanlarında değerli çalışmalarda yönetici pozisyonunda yer alan Mehmet Doğan’ın vefatının ardından hakkındaki araştırmalar da hız kazandı…

MEHMET DOĞAN KİMDİR?

Mehmet Doğan 1947 yılında Ankara’nın Kalecik ilçesinde dünyaya geldi. 1972 yılında bugünkü adı İletişim Fakültesi (İLEF) olan Ankara Üniversitesi Basın ve Yayın Yüksekokulu’ndan mezun olan ünlü isim, 1972-1974 yılları arasında Türk Tarih Kurumu Yeni Türkiye Araştırma Merkezi’nde, 1975-1977 yılları arasında Dergâh Yayınları’nda, 1977-1978 yılları arasında da TRT'de çalıştı. Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluş çalışmalarını yürüten ve Birlik Yayınları’nı kuran Mehmet Doğan 1980 yılında Kültür Bakanlığı sinema dairesinde sözleşmeli film yapımcısı ve senaryo yazarı olarak çalışmaya başladı.

Mehmet Dogan Aa 2266413 (1)

 Film Denetleme Kurulu üyeliği olarak da görev yapan Doğan, Zaman gazetesinin yayın kurulunda yer aldı ve bu gazetede “Kimlik” başlığı altında günlük yazılar yazdı. 1986-1987 yıllarında Yörünge dergisinde haftalık yazılar yazan Mehmet Doğan, 1991-1993 yıllarında Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yazarlık dersleri verdi. 1994-1996 yıllarında Vakit (Akit) gazetesinde günlük yazılar yazdı, aynı tarihlerde Birlik Medya A.Ş.’nin Genel müdürlüğünü yaptı. Mehmet Doğan 1996-2005 yıllarında TBMM tarafından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeliğine seçildi.

Hareket, Türk Edebiyatı, Mavera, İslâm, İlim ve Sanat, İzlenim ve Nehir dergilerinde yazılar kaleme alan Mehmet Doğan, Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi ve Türk Aile Ansiklopedisi’nin yayınını yönetti. Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı ve Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı’nın kurucularından olan usta kalem, 1978-1996 yılları arasında Türkiye Yazarlar Birliği’nin genel başkanlığını yürüttü. 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Ödülleri'nde "edebiyat" dalında ödüle layık görüldü.

MEHMET DOĞAN NEDEN ÖLDÜ? KAÇ YAŞINDAYDI?

Mehmet Doğan’ın vefat haberi Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB) sosyal medya hesabından yapılan açıklama ile verildi. Birlik tarafından yapılan açıklamada “Bir süredir tedavisi devam eden Şeref Başkanımız D. Mehmet Doğan göçünü topladı, Hakk’ın rahmetine kavuştu. Cenaze namazı 12 Ağustos 2024 Pazartesi günü ikindi namazını müteakip Hacı Bayram-ı Velî Camiinde kılınacaktır. Ülkemizin başı sağolsun.” İfadeleri kullanıldı.

77 yaşında hayata gözlerini yuman Mehmet Doğan’ın ölüm nedenine ilişkin detaylı bir açıklama ise yapılmadı.