Merkez Bankası'nın faizi sabit tutma kararının ardından Ekol TV'de değerlendirme yapan Prof. Dr. Murat Ferman, "Merkez Bankası artık parasal politikalarda an itibariyle elinden geleni yapmış olduğuna dikkat çekti" ifadelerini kullandı. 

TCMB FAİZİ SABİT TUTTU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında toplanan kurul, yılın dokuzuncu faiz kararını açıkladı. Banka son beş aydır politika faizini yüzde 50'de sabit tutuyordu. Merkez Bankası beklentiler dahilinde faizi yine yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı. Anketlere katılan ekonomistlerin çoğu Merkez Bankası'nın Kasım ayına kadar faizi yüzde 50'de sabit tutmasını bekliyordu.

FAİZ NE ZAMAN DÜŞECEK?

Canlı yayında alınan kararı değerlendiren Prof. Ferman, "Kronik yüksek enflasyonla mücadelenin temel mantığı sıkılaştırıcı, parasal bolluğu geriye çekici duruşlardır. Bu sadece parasal politikalar üzerinden yapılmayacak kadar kompleks bir meseledir. Şimdi anlaşılıyorki bu sıkılaştırıcı yaklaşımlar söz konusu olduğunda parasal politikalar en önde yer alır ama bunun mali, bütçe politikalarını da düşünmek gerekir. Daha önce de belirtilen "talepte dengelenme sürüyor" gibi, şimdi bu yavaşlama sinyallerinin teslim edildiğini görüyoruz. Ancak özellikle hizmetler sektöründeki katılığa son 3 PPK karar özetinde özellikle vurgu yapılıyor. 

HİZMET SEKTÖRÜ DETAYI

Şimdi enteresan bir gelişme bence. Hizmetler sektöründeki iyileşme son çeyreğe bırakılıyor. Bu iyileşmeye dair bir tespit olmadan gösterge faizinden bir geriye gitme durumunun çok ihtimal dahilinde olmayacağı anlaşılıyor. Merkez Bankası diyor ki; "Hizmetler sektöründeki katılık daha iyileşmemiştir." Bu çok önemli. Aslında demeye çalışılıyor ki bu risk oranı ortadayken gösterge faizini aşağı çekmek suretiyle şu ana kadar yapmaya çalıştığımız tedavinin reçete etkisini göstermesini engelleyici bir hareket yaparız. O nedenle bekle gör, politikası. Bir parça daha devam etmesi lazım" ifadelerini kullandı.