Geçtiğimiz gün ABD Merkez Bankası (Fed) beklenen eylül ayı toplantısında faiz kararını açıklamıştı. FED, 4 yıl aradan sonra bir ilke atarak politika faizini 50 baz puan düşürdü ve yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti. 

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI AÇIKLADI

FED'in faiz kararı sonrası Merkez Bankası'nın atacağı adımlar merak ediliyordu. Piyasaların sabırsızlıkla beklediği toplantı sonrası Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Buna göre, son 5 toplantıda olduğu gibi Merkez Bankası bu ay da faizi değiştirmeyerek yüzde 50'de sabit tuttu. 

'ENFLASYONİST ETKİ' VURGUSU!

Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararı metninde enflasyonist etkisinin azaldığı vurgusu yapıldı. Böylece enflasyonla mücadelede noktasında sıkı adımların atıldığının sinyalleri verildi.

FAİZ KARARI NE ANLAMA GELİYOR?

Merkez Bankası'nın faiz kararını ekonomist Prof. Dr. Abdulkadir Develi yorumladı. Uygulanan politikanın TL'yi daha güçlü hale getirdiğini belirten Develi, "Bu özellikle ABD'nin faizleri indirmesinden dolayı TL üzerindeki kur baskısı da azalmış vaziyette. Dolayısıyla ikisini de beraberinde okuduğumuz zaman enflasyonla mücadele noktasında daha kolay bir patikaya doğru gidiyoruz" ifadelerini kullandı.

"ŞAHİN MESAJLAR VAR"

Faizin sabit tutulmasına rağmen önceliğin enflasyonla mücadele olduğunun altını çizen Develi, şunları aktardı;

"Hâlen şahin mesajlar var. Burada istenilen düzey tek haneli rakamlara inme noktasında biraz daha sabra ihtiyaç var. Burada önümüzdeki aylara yönelik, beklenti yönetilmesi metine yansımış vaziyette. Burada şahin duruş devam ediyor." 

FAİZ İNDİRİMİ NE ZAMAN GELİR?

"Faiz indiriminin ne zaman gelir?" sorusuna da cevap veren Develi, aralık-ocak ayını işaret etti. Develi, "Artık küresel ekonomide büyüme noktasına daha canlı motivasyona da sahip olacak bu faiz indirimi süreci noktasında" diyerek sözlerini noktaladı.