Yaşam

Migren hastaları dikkat! Kötüleşen havayla ağrılar daha da artacak… Migren atakları için alınabilecek önlemler

Migren hastalarının, hava kirliliği, artan sıcaklar, uyku düzensizliği gibi pek çok etkenden dolayı atakları artış gösterebilmekte ve ağrıların şiddeti artabilmektedir. Nöroloji uzmanı Dr. Yüksel Dede havaların soğumasıyla hastalarda artacağını migren ağrısını dindirmek için yapılabilecekleri açıkladı…

Abone Ol

Aralıklı bir baş ağrısı bozukluğu olan migren, orta şiddette ve şiddetli baş ağrısı ile karakterize bir kronik rahatsızlıktır. “Headache” dergisinde yayınlanan 30 yıl boyunca ABD’de migrenli yetişkinler arasında yapılan 11 çalışmanın analiz edildiği makalede migrenin günlük yaşamadaki aktiviteleri kötü etkilediği ortaya konuyor. Dr. Yüksel Dede, hava koşullarına karşı hassas olan migren hastalarının küresel iklim krizine yaşam kalitelerini koruyarak adapte olabilmek için yeni önlemler almaları gerektiğini söyledi.

MİGREN GÜNLÜK AKTİVİTELERİ KISITLIYOR

Dr. Yüksel Dede Headache makalesindeki dergiye işaret ederek “Buna göre, son otuz yılda migren yaygınlığı sabit kalırken migrenin kişinin günlük aktiviteleri üzerindeki etkisinin özellikle 2004 yılından bu yana gittikçe daha kötü hale geldiği ortaya konuyor. Başka bir çalışma ise kötüleşen hava kalitesinin baş ağrısı nedeni ile acil servis başvuruları arasında makul bir ilişki olduğunu ortaya çıkardı” sözlerini kullandı.

İklim değişikliği migren hastalarının yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkilerken, hava değişikliklerinin artmasıyla migren ataklarının ve şiddetinin artabileceğini söyleyen Dr. Yüksel Dede hastaların alabileceği önlemleri açıkladı.

“DEĞİŞEN HAVA KOŞULLARINA KARŞI MİGREN HASTALARI BU ÖNLEMLERİ ALABİLİR”

Olumsuz hava koşullarında alınacak bazı önlemlerle migren ataklarının önüne geçilebileceğini söyleyen Dr. Yüksel Dede migren hastaları için şu önerilerde bulundu:

“Hava durumunu takip ederek, eğer kendileri için tetikleyici bir faktörde yüksek sıcaklık, parlak ışık ve yüksek nem ortamları mümkünse kaçınabilirler. Hava kirliliğinin olduğu orman yangınları, yoğun trafik gibi ortamlardan özellikle kaçınmalılar. Hastaların kendilerini susuz bırakmayıp sıvı alımına dikkat etmeleri de çok önemli. İleri düzeyde işlenmiş gıdalardan, tuzlu ve şekerli yiyeceklerden, aynı zamanda uzun açlık sürelerinden kaçınmak kişiyi migrenden koruyacaktır. Migreni tetikleyebilecek bir faktör olan stresten uzak durma, nefes egzersizleri, meditasyon ve düzenli fiziksel aktivite de migrenle başa çıkmada faydalı olacaktır.”