İngiltere’de uzun yıllar temizlik görevlisi olarak çalışan ve milyoner isimlerin evine temizliğe giden bir kadın İngiliz gazetesi Daily Mail’e gönderdiği itiraf mektubunda dışarıdan herkesin imrenerek baktığı evlerin kapalı kapılar ardındaki sırlarını anlattı.  Gazetenin yayımladığı “Milyonerlerin temizlikçisinin itirafları: Zenginlerin evlerini temizlerken gördüğüm utanç verici, iğrenç ve tuhaf şeyler” başlıklı itiraf mektubunun tamamı şu şekilde:

MÜŞTERİLERİMİN ÇOĞU MİLYONER

“Ben bir temizlik görevlisiyim ve 30 yılı aşkın süredir bu işi yapıyorum. İngiltere'nin Home Counties bölgesinde yaşadığım için, müşterilerimin birçoğunun maddi durumu çok iyi hatta milyonerler diyebilirim. Ancak günlük hayatta kullandığımız “pis zengin” ifadesi, hayal edebileceğinizin ötesinde bir zenginliği tarif etmenin kısa yolu olabilirken, benim için oldukça yerinde ve gerçeği yansıtan bir tanım. Her günümü onların son derece kirli evlerini düzenlemeye çalışarak geçiriyorum…

KÖPEK PİSLİĞİYLE DOLU TUVALETLER

“Köpek pisliğiyle dolu odalardan sifonu çekilmemiş tuvaletlere kadar pek çok mide bulandırıcı manzarayla karşılaştım. Ve öğrendiğim şey şu: Ne kadar zenginseniz aynı zamanda o kadar açgözlü ve kaba olmanız da muhtemeldir.  Size çok ilginç bir şey söyleyeyim: Çoğu zaman, lüks evlerden çıkarken ayakkabılarımı silerim, girerken değil.

DUŞAKABİN KÜFTEN SİMSİYAH OLMUŞTU

"Eski müşterilerimden bazılarını örnek vereyim: Gerçek isimlerini söylemeden onlara Bay ve Bayan R. diyelim. Çift, kızlarının İngiltere'nin en iyi okullarından birine gittiği, yıllık ücreti 40 bin sterlin olan bir yerde yaşıyordu. Dört yıl boyunca haftada dört saat onlarla çalıştım. Fakat Bayan R beni “alt sınıf” biri olarak gördüğü için, bana emir vermekten başka hiçbir şekilde iletişime girmezdi. Daha kötüsü, evi son derece pisti. Her hafta o savaş alanına dönmüş evi pırıl pırıl yapardım ama haftaya geldiğimde sanki hiç uğramamışım gibi olurdu. Duşlar, temizleme ürünlerinin bile çıkaramadığı küften simsiyah olmuştu. Ne kadar denesem de başaramadım.

BULAŞIK MAKİNESİNİN KAPAĞINI AÇAMIYORDUM

“Kirli bulaşıkları lavaboda yıkamakta ısrar ediyordum çünkü bulaşık makinesinin kapağını açmak bile eziyetti. Koku öylesine korkunçtu ki nasıl katlanıyorlardı bilmiyorum. Ama bu benim işimin bir parçası olmadığı için sessiz kaldım. Yerde bırakılan kirli iç çamaşırlarına katlanabiliyordum fakat beni asıl çileden çıkaran şey, çarşafları değiştirmemi istediği gündü. Yataklarında öylesine çok leke vardı ki onlara bakmaya dayanamıyordum. O kadar mide bulandırıcıydı ki hemen istifa ettim.

IŞILTILI HAYATLARIN ALTINDAKİ KİRLİ GERÇEK

“Gerçek şu ki, dışarıdan oldukça güzel görünen birçok ev, içerideki manzarasıyla ağzınızı açık bırakabiliyor. Ancak olumlu anlamda değil… “Çamurlu konak” adını verdiğim bir ev vardı. Eski, örümcek ağlarıyla kaplı mobilyalar, köpek dışkısıyla dolu yıpranmış halılar… Elektrik süpürgem, koridordaki dışkının üzerinden geçti çünkü eski moda aydınlatma yüzünden her şey kasvetliydi. Mutfak zeminini temizlemeye çalışırken de aynı şeylerle karşılaştım. Ev sahibinin utanacağını düşündüm ama o yalnızca ‘Merak etme kızım, etrafından dolaş,’ diyerek gazete kâğıtlarıyla pisliği örtmeye başladı. Ben de her hafta o gazetelerin etrafını paspaslamak zorunda kaldım. Yatak odalarını temizlemem yasaktı. İyi ki de öyle, çünkü bir keresinde kapısını aralayıp baktığımda oranın bir istifçi cenneti olduğunu gördüm. Her yer ıvır zıvırla doluydu.

ANNESİNİN KAFASINA MARUL FIRLATTI

“Beni en çok şoke eden olaylardan biri ise, köpeklerinden birinin ağzında ölü bir tavukla içeri girdiği ve 20'li yaşlarındaki kızlarının ‘Baba, köpek yine bir tavuk yedi!’ diye bağırdığı gündü. Ardından, annesiyle bir marul yüzünden tartışmaya başladı ve marulu annesinin kafasına fırlattı. Gerçekten inanılmazdı.

EVLERİN PIRIL PIRIL OLMASI TATMİN EDİYOR

“Annemin dediği gibi, ‘Temizlik, Tanrı’nın buyruğudur.’ Kendi çarşaflarım tertemizdir ve evin her yerinde yerden yemek yiyebilirsiniz. Üstelik iki köpeğim var. Temizlikçi olmamın sebeplerinden biri de bu. Kendi patronum olmak, saatlerimi seçmek ve insanların evlerini temizleyip dönüştürmeyi seviyorum. Dağınık bir evin pırıl pırıl hale gelmesi bana büyük bir tatmin veriyor. Hiçbir zaman zengin olmayacağım ama faturalarımı ödeyebiliyorum.

SAATLERCE PAZARLIK YAPTI

“Ancak bazı müşterilerin tutumu işi çekilmez hale getiriyor. Mesela Bayan K, beş yıldır ilk kez saat başı ücretimi 3.50 sterlinden artırmak istediğimde saatlerce pazarlık yaptı. Reddettiğimde, saati karşılayamayacağını söyleyip iş saatlerimi altıdan üçe indirdi. Yani büyük bir kaybım olmadı çünkü beni düzenli olarak bir uşak gibi kullanmaya çalışıyordu. Kız arkadaşlarına çay servisi yapmamı bile isterdi.

BURNUNU DUVARA SİLİYORDU

“Başka bir müşteri ise Bayan T idi. Kendisi nazik biri olmasına rağmen evi tam bir karmaşaydı. Yeni mermer zemin üzerinde dikkatli olmam konusunda bana uzun uzun ders verdi ama sonra tuvaleti yanlış kullandıkları için mermeri mahvettiler. Oğulları ise duvara burnunu silmek gibi korkunç alışkanlıklara sahipti. Bir keresinde yatak kılıflarının üzerine beş kat yastık kılıfı dizdiklerini gördüm, sadece kirlileri yıkamaktan kaçınmak için.

ÜSTSÜZ DOLAŞIYORDU

“Bazen ise işler sadece utanç verici hale geliyordu. Mesela hiç utanmadan üstsüz dolaşan bir müşterim vardı. Bir keresinde onu, evde işçiler varken yatak odasında çıplak dolanırken gördüm. Erkek bir müşterim de banyo kapısını çaldığımda “içeri gel” diyerek beni tuvalette oturur halde karşıladı.

UYGUNSUZ FOTOĞRAFLAR

“Bir keresinde, zengin ve bekar ev hanımlarından biriyle daha da utanç verici bir an yaşadım. Yatak odasını temizlerken, başucundaki çekmeceden bir yığın fotoğraf düştü. Onları elime aldım ve onun uygunsuz pozisyonlarda çekilmiş fotoğrafları olduğunu fark ettim. Onları eski haline koymamın imkânı yoktu. Muhtemelen onları gördüğümü anlayacaktı. Sonra onu bir daha göze alamadım ve müşteri listemi azaltmam gerektiğini söyleyerek işten ayrıldım. İnsanlar evleri konusunda ya tembel ya unutkan ya da umursamaz. Ancak eğer bir temizlikçi çalıştırıyorsanız, hiçbir şeyin gözden kaçmayacağını bilmeniz akıllıca olur.”