Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener "MSB yanında MİT de devrede... Kara Harp Okulu Bölük Komutanı Binbaşı M. TSK’dan istifa etti" yazısında Kara Harp Okulu Mezuniyet Töreni’ndeki teğmenlerin kılıçyeminine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. MSB kaynakları kılıçla yemin eden ve 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' diyen teğmenler hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu. MSB kaynaklarından incelemeye ilişkin yapılan açıklamada, "Kusur varsa gerekli işlem yapılacak. Hiçbir eylem, olay ve duruma müsahama gösterilmeyecek. Olay her yönüyle incelenmektedir. Disiplin mevzuatı kapsamında kastı, kusuru, ihmali olan personel hakkında işlem yapılacaktır. " denildi.

"BİRKAÇ KENDİNİ BİLMEZ TEMİZLENECEK"

Dün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kılıçlı törenle ilgili  "Geçenlerde malum mezuniyet töreninde bazı istismarcılar ortaya çıkmak suretiyle kılıçlar çektiler. Bu kılıçları kime çekiyorsunuz? Şimdi, bunlarla ilgili olarak da gerekli bütün araştırmalar, hepsi şu anda yapılıyor ve oradaki birkaç tane kendini bilmez, bunlar da temizlenecek. " ifadelerini kullanmıştı. 

Nedin Şener'in yazısı şu şekilde;

Kara Harp Okulu mezuniyet töreni sonrası yaşananların ardından Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) başlattığı araştırma ile ilgili çarşamba günü “FETÖ aklı devrede, organizatörler aranıyor” başlıklı yazımda araştırmanın içeriği ve kapsamı hakkında şunları aktarmıştım:

“Konuyu Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarına sordum. İncelemenin teğmenlerin ettikleri yeminin içeriği ile ilgili olmadığını tekrarladılar. Sadece Türk Silahlı Kuvvetleri’ni (TSK) böyle bir tartışmanın içine atacağını bile bile onları bu konuda yönlendiren, ‘organize eden’ biri ya da birilerinin olup olmadığı araştırılacak. Çünkü teğmenlerin anons ile bir araya geldiği, basın mensuplarının görüntü almaya yönlendirildiği, teğmenlerin nizami bir şekilde U şeklinde toplandığı, ortaya gelen Teğmen Ebru Eroğlu’nun yemin metnini ezberinden okuduğu, diğerlerinin tekrar ettiği ancak yetkililerin bilgisi ve izni ile mümkün olacak şekilde basına da görüntü verildiği dikkate alındığında önceden bir prova ve hazırlık aşaması olduğu anlaşılıyor.

MİT DE DEVREDE

Son yazımda kaldığım yerden devam edeyim. Konuyla ilgili inceleme çok boyutlu sürdürülüyor. Tekrar edeyim inceleme ve araştırma öğrencilerin ettikleri yemin içeriği ile ilgili değil, disiplin ve bunun arkasında öğrencileri buna yönlendirenlerin olup olmadığı ile ilgili. Nitekim, inceleme ve araştırmaya Milli Savunma Bakanlığı değil Milli İstihbarat Başkanlığı dahil devletin ilgili tüm kurum ve kuruluşlarının katılmış olması, varsa teğmenlerimizi kendi amaçları doğrultusunda yönlendirenlerin ortaya çıkartılması amaçlı.

Genç teğmenlerin resmi program sonrası okul yönetiminin bilgisi dışında düzenledikleri yeminin daha önceden provası yapılmış gibi görünüyor.

Öğrencilerin toplanma biçimi Teğmen Ebru Eroğlu’nun yemini ezberden okuyup öğrencilerin tekrarı bunu gösteriyor. O alana basın mensuplarının yönlendirilmesi de bunu gösteriyor. Yani perde arkasında olanlar işin medya ayağını da düşünmüşler.

Bunlar kimler olabilir?

Yazımda adres olarak da teğmenleri bu konuda yönlendirmeye, teşvik edebilecek kişileri şöyle sıralamıştım: “Dışarıdakiler kadar içeride teğmenlere emir ve teşvik verebilecek konumdaki Takım-Bölük-Tabur-Alay Komutanlığı düzeyinde rütbelilere dikkatli bakmak gerekiyor.”

Nitekim teğmenlerin Bölük Komutanı Binbaşı M., Türk Silahlı Kuvvetleri’nden istifa etmiş. İstifasını çevresine “Zaten istifa edecektim” diye gerekçelendirse de tartışmanın ortasına atılan teğmenlerin Bölük Komutanı’nın istifası bana ilginç geldi.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN