Ortadoğu'da yaşanan kriz ve gerilimin ardından bölgede sıcak gelişmeler meydana gelirken MSB'den konuyla ilgili açıklama geldi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'TSK, HER TÜRLÜ TEHDİT VE TEHLİKEYİ BERTARAF ETMEYE MUKTEDİRDİR'

Millî Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri olarak ülkemizin savunma ve güvenliğine yönelik bölgemizde ve dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor, çok boyutlu bir güvenlik stratejisi ile değerlendiriyor, alınması gereken tedbirleri alıyoruz.

İsrail’in insanlık dışı ve uluslararası hukuku hiçe sayan saldırıları uluslararası güvenliği, küresel ve bölgesel istikrarı tehdit etmeyi sürdürmektedir. Gelinen durum; İsrail saldırılarının Gazze ile sınırlı kalmayacağı, bölge geneline yayılacağı endişemizin ne kadar haklı olduğunu göstermiştir.

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; bekamıza yönelen veya yönelebilecek her türlü tehdit ve tehlikeyi bertaraf etmeye muktedirdir.

LÜBNAN’DAN TAHLİYE DURUMU

Bakanlık kaynakları, Lübnan’daki Türk vatandaşlarının tahliye edilip edilmeyeceğine dair sorular üzerine şunları söyledi:

“Daha önce birçok tahliye harekâtını başarıyla icra eden Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, öncelikle vatandaşlarımız olmak üzere yabancı ülke vatandaşlarının da Lübnan’dan güvenli bir şekilde tahliyesine yönelik planlama ve hazırlıklarını tamamlamıştır. Hali hazırda Lübnan’da yaşanan gelişmeler Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak yakından takip edilmektedir. Tahliyenin başlaması durumunda gerekli bilgilendirme devletimizin ilgili kurumları tarafından yapılacaktır.”

RAMSTEIN FLAG-2024 TATBİKATI

Bakanlık kaynakları, TSK’nın Yunanistan’da gerçekleştirilen Ramstein Flag-2024 Tatbikatı’na katılmaktan vazgeçtiğine dair haberler için “30 Eylül -11 Ekim 2024 tarihleri arasında, Yunanistan’da 13 NATO üyesi ülkenin katılımıyla Ramstein Flag-2024 Tatbikatı icra edilmektedir. Yunanistan’ın hazırladığı tatbikat planlama dokümanında FIR (Flight Information Region-Uçuş Malumat Bölgesi) hattını kendi hükümranlık alanı şeklinde gösterip uçuş planı talep etmesi üzerine gerekli girişimlerde bulunulmuş, NATO makamlarınca olumlu yaklaşım sergilenmesine rağmen ev sahibi Yunanistan’ın tutumunda ısrar etmesi nedeniyle tatbikata katılım sağlanmamıştır.” dedi.

SOLOTÜRK VE TÜRK YILDIZLARI’NIN GÖSTERİ UÇUŞLARI

Bakanlık kaynakları, Tasarruf Tedbirleri kapsamında Türk Yıldızları ve SOLOTÜRK’ün yurtiçi uçuşlarının kısıtlandığı açıklanmasına rağmen neden Adana Teknofest’te Gösteri Uçuşu yaptıklarına ilişkin sorular üzerine şunları söyledi:

“Tasarruf tedbirleri kapsamında Hava Kuvvetlerimiz tarafından icra edilecek yurtiçi hava gösterileri iptal edilmiştir. Bu yıl Adana’da icra edilen Teknofest’te hava gösterileri yapılması konusunda gençlerimizden gelen yoğun istek ve faaliyetin Akdeniz bölgemizde ilk defa icra edilmesi nedeniyle gençlerimizin havacılık sevgisini arttırmak, TSK personelinin kabiliyetlerini göstermek ve gençlerimizi bu buluşmadan mahrum etmemek için Adana’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında icra edilmesi planlanan hava gösterileri Teknofest’te icra edilmiş, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için ise İzmir’de hava gösterisi planlanmıştır.”

F-16 VE EUROFIGHTER TEDARİKİ

Bakanlık kaynakları, F-16 ve Eurofighter uçaklarının tedarikinde son duruma ilişkin şunları söyledi:

“F-16 tedariğine ilişkin iki ülke arasındaki teknik görüşmeler planlandığı şekilde devam etmektedir. Herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır.

Eurofighter Typhoonuçağının tedarikine yönelik teknik seviyedeki çalışmalara devam edilmektedir.  Bu konuda da olumlu gelişmeler bekliyoruz.

TERÖRE DARBE

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin; “kaynağında, sürekli ve kapsamlı” olarak Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirdiği terörle mücadele operasyonlarıyla;

- Son bir haftada 58 terörist etkisiz hâle getirilmiştir. 

- Böylece, 1 Ocak 2024’ten bugüne kadar etkisiz hâle getirilen terörist sayısı 2.107 (Irak 1.087 / Suriye: 1.020) olmuştur.

Bu vesileyle dün (2 Ekim) Ağrı’da meydana gelen araç kazası sonucu şehit olan kahraman silah arkadaşımız Piyade Uzman Çavuş Burak Geniş’e bir kez daha Allah’tan rahmet diliyoruz.

HUDUT GÜVENLİĞİ

Tesis edilen çok katmanlı emniyet sistemiyle dünya standartlarında güvenliği sağlanan hudutlarımızda;

- Son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 463 şahıs yakalanmıştır. 930 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Yakalanan şahıslardan 12’si terör örgütü mensubudur.

- Böylelikle, 01 Ocak’tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 11.339’a yükselmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 79.635 olmuştur.

BÖLGESEL VE KÜRESEL BARIŞ VE İSTİKRARA KATKILAR / İKİLİ İLİŞKİLER

26 Eylül’de Türkmenistan'a resmî ziyarette bulunan Sayın Genelkurmay Başkanımız; Türkmenistan Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının katıldığı heyetler arası görüşmeler gerçekleştirmiştir.

Sayın Bakanımız, 27 Eylül’de Preveze Deniz Zaferi’nin 486’ncı yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü dolayısıyla Deniz Kuvvetleri Komutanı ve beraberindeki personeli kabul etmiştir.

Türkiye ile Yunanistan arasında “Güven Artırıcı Önlemler 2024 Yılı Uygulama Planı” kapsamında Yunan Kara Kuvvetleri Komutanlığından bir heyetin (1 general, 2 subay) 10-11 Ekim tarihlerinde Kara Kuvvetleri Komutanlığımızı ziyaret etmesi planlanmaktadır.

10 Ekim 2023’te komutasını devraldığımız; NATO ve Birleşmiş Milletler kararlarına uygun olarak, uluslararası sorumluluğun gerektirdiği tam bir tarafsızlık ve şeffaflık ile yerine getirdiğimiz Kosova Barış Gücü (KFOR)  Komutanlığı görevi
11 Ekim’de İtalya’ya devredilecektir.

EĞİTİM-TATBİKAT FAALİYETLERİ / ULUSLARARASI GÖREVLER

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, hâlihazırda yürüttüğü tüm operasyonları ve görevleri ile eş zamanlı olarak eğitim ve tatbikat faaliyetlerini de aralıksız sürdürmektedir.

Bu kapsamda,

- Portekiz’de Repmus, İtalya’da Dynamic Mastermind, Gürcistan’da Sonsuzluk ve İzmir Körfezi ve Karadeniz Ereğli yaklaşma sularında Nusret-2024 tatbikatları başarıyla icra edilmiştir.

- Kocaeli’de Yıldırım Seferberlik,

- Romanya’da Sarmis,

- Birleşik Arap Emirliklerinde Falcon Strike,

- Hava Savunma Birliklerimiz tarafından Hava Savunma Komuta Kontrol,

- Konya’da Millî Anadolu Ankası tatbikatları gerçekleştirilmektedir.

- Yunanistan’da NATO Elektronik Harp Denemeleri (NEMO),

- Fransa’da Cutaway,

- Pakistan’da Indus Shield,

- Aliağa’da Müşterek Hava Savunma tatbikatlarının icra edilmesi planlanmaktadır.

Ayrıca;

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ateş gücünü göstermek ve kuvvetler arası ateş desteğinin koordinasyonunu geliştirmek maksadıyla 8-11 Ekim tarihleri arasında Polatlı’da Ateş Serbest-2024 Faaliyeti gerçekleştirilecektir. 

Söz konusu faaliyetin Seçkin Gözlemci Günü’nün Sayın Bakanımızın da katılımı ile 10 Ekim’de yapılması planlanmaktadır.

Somali Federal Cumhuriyeti deniz yetki alanlarında araştırma faaliyeti gerçekleştirecek Oruç Reis gemisine; Deniz Kuvvetlerimize ait TCG Gediz, TCG Gökova ve TCG Ütğm. Arif Ekmekçi gemilerinden teşkil edilen Somali Deniz Görev Grubu tarafından refakat ve koruma sağlanacaktır.

Görev Grubu 5 Ekim’de İstanbul Boğazı’nda Sayın Cumhurbaşkanımızı selamlayarak Somali’ye seyrine başlayacaktır.

27-29 Eylül tarihleri arasında;

- Romanya Deniz Kuvvetlerine ait BALESCU,

- İtalya Deniz Kuvvetlerine ait ALGHERO,

- Yunanistan Deniz Kuvvetlerine ait EVROPI ve İspanya Deniz Kuvvetlerine ait TAJO gemileri tarafından İzmir’e liman ziyaretleri yapılmıştır.

- Arnavutluk Deniz Kuvvetlerine ait ORIKU gemisi tarafından NATO Daimî Deniz Görev Grubu-2 görevi kapsamında, 02-05 Ekim tarihleri arasında İzmir’e,

- Bangladeş Deniz Kuvvetlerine ait SANGRAM ile Endonezya Deniz Kuvvetlerine ait DIPONEGERO gemileri tarafından Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Kuvveti görevi kapsamında 30 Eylül-05 Ekim tarihleri arasında Mersin’e liman ziyaretleri gerçekleştirilmektedir.

Norveç’ten dönüş seyrinde olan ve 1-3 Ekim tarihleri arasında Fransa’ya liman ziyareti geçekleştiren TCG ALEMDAR kurtarma gemimiz, 6-8 Ekim tarihleri arasında Arnavutluk’a liman ziyareti yapacaktır.

15 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında İspanya’da icra edilen “Taktik Liderlik Programı Eğitimi”ne 3 adet F-16 uçağımız ile katılım sağlanmaktadır.

Harita Genel Müdürlüğümüz ev sahipliğinde, 30 Eylül-1 Ekim tarihlerinde Türk Devletleri Teşkilatına üye ve gözlemci ülkelerin katılımı ile gerçekleştirilen “Türk Devletleri Teşkilatı Haritacılık Kurumları Başkanları 1’inci Toplantısı”nda Haritacılık Alanında İş Birliğine Yönelik Deklarasyon Metni imzalanmıştır.

SAVUNMA SANAYİ / ENVANTERE GİREN YENİ SİLAH SİSTEMLERİ

Yerli ve millî savunma sanayimizin yüksek teknoloji ürünleriyle donatılan Silahlı Kuvvetlerimizin imkân ve kabiliyetleri her geçen gün daha da artmaktadır.

2 - 6 Ekim tarihleri arasında  Adana’da düzenlenen TEKNOFEST Akdeniz’e Millî Savunma Bakanlığı standı, SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları dâhil çeşitli hava araçları ve askerî bandonun yanı sıra Bakanlığımıza bağlı Makine Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi ve ASFAT ile katılım sağlanmaktadır.

Bakanlığımızın stantları ile hava unsurlarımızın statik / dinamik gösterileri ve Armoni Mızıkası Komutanlığımızın konserine gençlerimiz başta olmak üzere tüm halkımızı bekliyoruz.

ÖĞRENCİ VE PERSONEL TEMİNİ FAALİYETLERİ / ÖNEMLİ DUYURULAR

Personel ve askerî öğrenci alım/temin faaliyetlerimiz de planlandığı şekilde devam etmektedir.

Millî Savunma Bakanlığına Sözleşmeli Bilişim Personeli Temini kapsamındaki başvurular bugün (3 Ekim) sona erecektir.

- 26 Eylül’de başlayan “Türk Silahlı Kuvvetlerine En Az Dört Yıl Süreli Fakülte veya Yüksekokul Mezunlarından 2024 Yılı Muvazzaf Subay Adayı Temini” ile,     

- 30 Eylül’de başlayan “Millî Savunma Bakanlığı Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı 2024 Yılı Sözleşmeli Er Temini” başvuruları 13 Ekim’e,

- 2 Ekim’de başlayan “Kuvvet Komutanlıkları ve Millî Savunma Üniversitesinde Görevlendirilmek üzere 2024 Yılı Muvazzaf Subay Adayı Temini” başvuruları ise 20 Ekim’e kadar sürecektir. Şanlı ordumuzda görev yapmak isteyen tüm gençlerimizi bekliyoruz.

Sonuç olarak Türk Silahlı Kuvvetlerimiz;

- Bekamıza yönelen tüm tehdit ve tehlikeleri bertaraf etmeye,

- Ülkemizin güvenlik ve huzuru için gece gündüz demeden kararlılıkla çalışmaya devam edecektir.