Gündem

MTA YENİLENMİŞ DİRİ FAY HARİTASI 2024: Evimin altından fay hattı geçiyor mu?

MTA yenilenmiş diri fay haritası, Malatya’da gerçekleşen depremin ardından yeniden gündem oldu. 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından halk kendini dışarı atarken, “Evimin altından fay hattı geçiyor mu?” araştırmaları da hız kazandı. İşte güncel deprem haritası ve e-devlet fay hattı sorgulama sayfası…

Abone Ol

Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de her gün irili ufaklı depremler meydana geliyor. 1999 yılındaki Gölcük depreminden sonra Türkiye 6 Şubat Malatya depremi ile bir kez daha sarsıldı. On binlerce kişi hayatını kaybederken, 10 ili etkileyen depremin etkileri halâ devam ediyor. Yaşanan depremlerin ardından MTA yenilenmiş diri fay haritası milyonlarca kişinin hizmetine sunuldu. Harita ile Türkiye’de deprem riskini en çok ve az az taşıyan il ve ilçeler belli oluyor. Ayrıca “Evimin altından fay hattı geçiyor mu?” sorusu ise e-devlet aracılığı ile yanıtını buluyor.

EVİMİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR MU, NASIL ÖĞRENİRİM?

Türkiye’nin pek çok ili yüksek deprem riski taşırken, fay hatları Maden Tetkik rama Genel Müdürlüğü tarafından kamuoyu ile paylaşılıyor. İster deprem bölgesinde yaşasın isterse farklı yerlerde deprem korkusu milyonları sarıyor ve hemen herkes yaşadığı bölgenin güvenli olup olmadığını bilmek istiyor.

MTA yenilenmiş diri fay haritası kurumun internet sitesi üzerinden şehir şehir incelenebilirken aynı zamanda e-devlet üzerinden deprem haritası sorgulaması yapılabiliyor. Bu kapsamda “Evimin altından fay hattı geçiyor mu?” sorusu da yanıtlanabiliyor.

“EVİMİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR MU?” SAYFASI İÇİN BURAYA TIKLAYIN

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA FAY HATLARI VE BULUNDUKLARI BÖLGELER

Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF): Türkiye'nin en aktif ve bilinen fay hattıdır. Doğu Karadeniz'den başlayarak, Kuzey Anadolu boyunca batıya doğru ilerler ve Ege Denizi'nde son bulur. Bu fay hattı, tarihte birçok büyük depreme neden olmuştur.

Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF): Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bu fay hattı, KAFH kadar aktif olmasa da önemli bir sismik aktiviteye sahiptir.

Batı Anadolu Fay Hattı: Ege Denizi ve Batı Anadolu'da yer alan bu fay hattı, özellikle Ege Bölgesi'nde sismik aktiviteye neden olmaktadır.

Çankırı Fay Hattı: İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bu fay hattı, bölgesel olarak önemli sismik aktivitelere neden olabilir.

MTA YENİLENMİŞ DİRİ FAY HARİTASINA NASIL BAKILIR?

Hem AFAD hem de MTA’nın kamuoyu ile paylaştığı diri fay haritası internet üzerinden kolaylıkla görüntülenebiliyor. MTA diri fay hattı haritasını belirli aralıklarla güncelliyor, böylelikle depremlerin fay hatları üzerinde yaratmış olduğu etki de gözlemlenebiliyor.

Türkiye’de belli başlı üç büyük fay hattı bulunuyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olarak adlandırılan bu fay hattı haritasında kırmızı renk ile belirtilen alanlar yüksek deprem riski taşırken, pembe renk ile işaretlenen alanlar ikinci derece deprem riski ile anılıyor. Sarı renkteki bölgeler ise diğer fay hattı alanlarına göre en az yani üçüncü derece deprem riski ile karşı karşıya kalıyor.  

2024 MTA YENİLENMİŞ DİRİ FAY HARİTASI İÇİN BURAYA TIKLAYIN

BİRİNCİ DERECE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLLER

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

İKİNCİ DERECE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLLER

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

ÜÇÜNCÜ DERECE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLLER

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

DEPREM HARİTASINA GÖRE EN AZ RİSKLİ İLLER 

Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.