Ekol TV'de Oylum Talu'nun sunumuyla ekranlara gelen Hafta sonu programının konuklarından biri Gıda Mühendisi Tuğba Parıltı oldu. Mutfakta doğru sandığımız, bir dizi yanlış olduğunu sıralayan Parıltı, zehirlenmemek için yapılması gerekenleri bir bir anlattı.

ET VE TAVUK DOLAPTA NE KADAR SÜRE KALABİLİR?

Oylum Talu, et ve tavukların ne kadar süreyle buzdolabında saklanabileceğini sordu. Gıda Mühendisi Tuğba Parıltı şöyle yanıtladı: Hemen buzdolabına kaldırılmalı. Bu şekilde 48 saat pişirmeden buzdolabında kalabilir. Tavuk ve et steril ürünler değil. Pişirsek de zehirlenmelerle sonuçlanabilir. Bunların ürettiği toksinler riskli. O yüzden kesinlikle 48 saat geçmeden pişirmelerini tavsiye ediyorum. 

BUZLUKTAN ÇIKARILAN SEBZELER DİREKT PİŞİRİLEBİLİR Mİ?

Oylum Talu: Buzluktan çıkarılan sebze ve bakliyatı direkt pişirebilir miyiz?

Tuğba Parıltı: Direkt pişirebiliriz. Sadece et ürünlerini çözdürülerek pişirilmesini öneriyorum. Yapısal anlamda tatmin edici olmuyor. Sebze ve bakliyatları doğru pişirmek gerekiyor, tamamen pişirdiğimizden emin olalım. 

SEBZE MEYVELER YIKANIP MI SAKLANMALI?

Oylum Talu: Pazardan aldığımız sebze ve meyveleri yıkayıp mı buzdolabında saklayalım, kullanacağımız zaman mı yıkayalım?
Tuğba Parıltı: Ben sebze meyvelerin yıkanıp vakumlu kaplarda saklanması taraftarıyım. Sadece sert meyveler tüketilmeden önce yıkanmalı. 

YUMURTA NASIL SAKLANMALI?

Yumurta yıkanır mı?
Yumurtayı yıkamak çok riskli. Yumurtalıklar da yine riskli. Ağzı kapalı buzdolabı için ayrıca satılan kap kullanabilir ya da orijinal ambalajında da kullanabilirler.

SALÇAYI KÜFLENİN SAKIN KULLANMAYIN 

Küflü gıdalar tüketilebilir mi?
Tereyağı gibi nemi düşük bir gıda 2.5 cm kalınlığında kesilerek yenilebilir. Ancak salça, ekmek gibi küflenmiş gıdalar kesinlikle tükenmemeli. Ekmekte bir dilim bile görsek ne yazık ki tüm paketi atmalıyız.