Dünya

NEÇİRVAN BARZANİ KİMDİR? Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani kaç yaşında ve aslen nereli?

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani Türkiye’ye geldi. Barzani’yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan karşılarken, öğleden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe’de Barzani’yi kabul etti. Peki, Neçirvan Barzani kimdir? İşte ayrıntılar…

Abone Ol

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani, Türkiye ziyaretinde Dışişleri Fidan, MİT Başkanı Kalın ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Yurtiçi ve yurtdışı haber ajansları tarafından yakından takip edilen görüşmelerde her iki tarafı da ilgilendiren çeşitli konuların ele alındığı kaydedildi. Medyada yer alan haberlerin ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani günün en çok merak edilen isimlerinden oldu…

NEÇİRVAN BARZANİ KİMDİR?

Neçirvan İdris Barzani 21 Eylül 1966 tarihinde Irak'ın Erbil ilinde bulunan Barzan köyünde doğdu. Nêçîrvan isminin anlamı avcıdır. Barzani soyadı, doğduğu yer olan Barzan'dan gelmektedir. Kürt Devrimi'ne öncülük eden ve Irak rejimlerine karşı silahlı direnişe imza atan ve aynı zamanda Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) kurucusu olan Kürt lider Mustafa Barzani'nin torunudur. İdris Barzani'nin oğlu ve Mesud Barzani'nin yeğenidir.

Neçirvan Barzani, babasının, amcasının ve dedesinin yolunu gözeterek Kürt aktivizmi ve siyasetine aktif olarak dahil oldu. Kürt davası için lobi yapan Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine yaptığı resmi siyasi ziyaretlerde sık sık babası İdris Barzani'ye eşlik ederek, Kürt halkına barış, istikrar ve adalet getirmeye dayalı siyasi duruş platformunu geliştirmeye başladı. Babası İdris Barzani'nin ani ölümü ardından Kürdistan Demokrat Partisi gençlik kuruluşlarında çalışarak Kürt siyasetinde aktif bir rol aldı.

Barzani, 1989 yılında 10. Kongre'de KDP Merkez Yürütme Kuruluna seçildi ve 1993 yılında 11. Kongre'de yeniden seçildi. 1991'deki Körfez Savaşı'ndan sonra Irak Hükûmeti ile görüşmelere katıldı. 1996 yılında Irak Kürdistanı'nda Kürdistan Demokrat Parti'nin kontrollü Bölge Başbakan Yardımcısı olarak atandı. Ana Kürt parti ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) oluşumu arasında 2005 yılında birleşme sürecini takiben seçimler yapıldı. 2006 yılında Başbakan seçildi.

İktidar koalisyonu tarafından siyasi bir anlaşmanın parçası olarak 2012 yılında tekrar Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başbakanı olarak atandı.

28 Mayıs 2019'da yapılan oturuma katılan 81 milletvekilinden 68'inin oyunu alan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkanı seçildi. Neçirvan Barzani, Haziran 2019'da Kürdistan Bölgesi başkanı olarak göreve başladı.

Neçirvan Barzani, İran Tahran Üniversitesi'nde Siyaset ve Uluslararası İlişkiler okudu. 17 Mayıs 2008'de düzenlenen bir törenle Amerika Birleşik Devletleri, Pensilvanya'daki Washington ve Jefferson College'dan fahri Kamu Hizmeti Doktoru derecesi ile ödüllendirildi. Neçirvan Barzani Kürtçe, Farsça ve İngilizce bilmektedir. Kürt ve Fars edebiyatı alanında uzmandır. Mesud Barzani'nin kızı ve kendi kuzeni Nebile Barzani ile evli ve beş çocuğu vardır.