İsrail’in Gazze’deki soykırımının 333’üncü gününde Tel Aviv sokaklarında yüz binlerce kişi ateşkes müzakeresi ve esir takası konularındaki çabasız tavırlarından dolayı Başbakan Benjamin Netanyahu’yu protesto etmeye devam ediyor. Ancak halkın tüm bu çağrısına rağmen, Netanyahu düzenlediği basın toplantısında, Mısır ile Gazze sınırındaki 14 kilometrelik Philadelphia Koridoru’ndaki İsrail işgali ve esir takası anlaşmasını engellediği yönündeki eleştirilere ilişkin açıklamalarda bulundu.

"PHILADELPHIA KONUSUNDA ISRARCI OLMALIYIZ"

Netanyahu, Gazze'ye saldırıların hedefine ulaşmasının Philadelphi Koridoru'ndan geçtiğini iddia ederek, "Buradan çekilmeyeceğiz. Burada kalmak konusunda hepimiz ısrarcı olmalıyız” ifadesini kullandı. İsrail'in yaklaşık 20 yıl önce Gazze'den çekildiği dönemde, Philadelphi Koridoru'nun öneminden bahsettiğini öne süren Netanyahu, koridorda hakimiyet kuramamalarının Gazze'yi işgal etmek ve Refah'ı ele geçirmek için hiçbir uluslararası veya ulusal meşruiyet olmamasından kaynaklandığını savundu. Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı kastederek, geçen hafta Gazze’de 6 İsrailli esirin cenazelerinin bulunmasının ardından bazı İsrailli yetkililerin Philadelphia Koridoru’ndaki işgalin sona erdirilmesi yönündeki açıklamalarını duyduğunda "şok olduğunu" belirten Netanyahu, kararın kabinede alındığını ve bunun "herkes için bağlayıcı" olduğunu belirtti.

"HAMAS'TAN KARŞILIK GÖREMİYORUZ"

Başbakan Netanyahu, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasına varılması konusunda tamamen kararlı olduklarını öne sürerek, Hamas'tan benzer bir karşılık göremediklerini iddia etti. Ayrıca, şahsına ve hükümete yönelik protesto ile eleştirilere değinen Netanyahu, "İsrailli esirleri kurtarma konusuna benim kadar kimse bağlı değil, bu konuda kimse bana söz söyleyemez” dedi.

"TEK KONUŞMASIYLA HER ŞEYİ MAHVETTİ"

Devam eden rehine-ateşkes anlaşması görüşmelerine yakın bir kaynak, Netanyahu'nun düzenlediği basın toplantısının ateşkes çabalarını baltaladığını söyledi. Amerikan haber kanalı CNN'de yer alan habere göre, İsrail ordusunun Gazze'den altı rehinenin cesetlerini çıkarmasından sonra bile ateşkes önerisi üzerindeki çalışmalar sürüyordu ancak Netanyahu'nun İsrail'in Philadelphi Koridoru'nun kontrolünü elinde tutması yönündeki talebini daha da sertleştirmesi durumu değiştirdi. İsmi açıklanmayan kaynak CNN'e "Bu adam tek bir konuşmayla her şeyi mahvetti” diye konuştu.

TEL AVİV SOKAKLARI MAHŞER YERİ GİBİ

Bununla birlikte başta Batı Kudüs ve Tel Aviv olmak üzere Hayfa ve Netanyahu'nun şahsi konutunun yer aldığı Kayserya gibi birden fazla noktada sokaklara inen on binlerce kişi Gazze'deki İsrailli esirlerin ölümünden Netanyahu ile hükümetini sorumlu tuttu.Bazı noktalarında yolları kapatıp ateş yakan göstericiler polis müdahalesiyle karşılaştı. Ellerinde İsrail bayrakları bulunan protestocular, Başbakan Netanyahu ve hükümetindeki siyasetçiler aleyhinde pankart, afiş ve dövizler taşıdı. İsrailli esirlerin bir an önce evlerine dönmesi çağrısı yaparak davul ve düdük çalan protestocular, "Hepsi hemen eve", "Yardım" yazılı dövizler taşıdı. Göstericiler, "Netanyahu esirleri serbest bırak", "Sen suçlusun" şeklinde sloganlar attı.İkinci günde gösterilerin odak noktası Netanyahu'nun Batı Kudüs'teki konutunun çevresi oldu. Akşam saatlerinde Batı Kudüs'te yürüyüşe geçen gruplar, Netanyahu'nun Gazze Caddesi'ndeki konutuna doğru ilerledi.

6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İsrail polisi, çevrede çok sayıda birlikle, demir bariyerlerin arkasında konuşlandı. İsrail polisi ile bariyerleri aşmak isteyen göstericiler arasında arbede yaşandı. Göstericiler bir noktada polis bariyerini aşarak Netanyahu'nun konutunun bulunduğu alana ilerledi. İsrail polisi, güç kullanarak göstericilere müdahale edince yine arbede çıktı.İsrailli göstericiler, burada ateş yaktı. Göstericilerin yaktığı ateşi söndürmek için bölgeye itfaiye ekipleri sevk edildi. İsrail polisi, göstericileri güç kullanarak dağıtmaya çalışırken 6 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

"ESİRLERİ TABUT İÇİNDE GÖNDERİRİZ"

Öte yandan Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun basın toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. İsrail güçlerinin Gazze'deki gözaltı merkezlerine yaklaşması halinde esirlerle ilgilenen gardiyanlara yeni talimatlar verildiğini belirten Ubeyde, “Netanyahu'nun anlaşma yapmak yerine askeri baskı yoluyla mahkumları serbest bırakma ısrarı, onların tabutlar içinde ailelerine teslim edilmesi anlamına gelecektir” dedi.

BEYAZ SARAY'DA KRİTİK TOPLANTI

Bunun yanı sıra Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD Başkanı Joe Biden ile Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Beyaz Saray'daki Durum Odası'nda ulusal güvenlik ekibiyle toplantı yaptı. Aralarında Amerikalı ve İsrail çifte vatandaşı bir kişinin de bulunduğu 6 esirin cesedinin bulunmasının ardından yapılan ulusal güvenlik toplantısında, Gazze'deki ateşkes sürecinin bundan sonraki adımları ve esirlerin serbest bırakılmasına yönelik çabalar ele alındı. Katar ile Mısır'ın arabuluculuk yaptığı ateşkes görüşmeleriyle ilgili detaylar ve müzakerelerin gidişatına ilişkin güncel durum da toplantıda kapsamlı şekilde değerlendirildi.