Şüphesiz dünyanın en prestijli ödüllerinden sayılan Nobel Ödülleri bu sene de sahiplerini bulmaya başladı. Her yıl ekim ayında dağıtılan ödüller, farklı milletlerden başarılı isimlere verilirken, Nobel Ekonomi Ödülü’nün de üç isme verildiği duyuruldu. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından yapılan açıklamada yer alan isimlerden birinin Türk olduğu öğrenilince akıllara Nobel Ödüllü Türkler geldi. Peki, Nobel ödülü kazanan kaç Türk var, hangi alanlarda ödül aldılar? İşte ayrıntılar…

Nobel C-1

İsveçli bilim insanı ve sanayici Alfred Nobel, dinamitin mucidi olarak tanınırken, özellikle patlayıcı madde üretiminden büyük bir servet elde etmişti. Ancak Nobel ölümünden sonra kullanılmak üzere tüm servetini bilim, edebiyat ve barış alanlarında önemli çalışmalara imza atan kişilere ödül olarak verilmesi için bağışladı.

Nobel D-1

1901 yılından bu yana dünyanın farklı yerlerinden isimler tıp, ekonomi, edebiyat, kimya, fizik ve barış alanlarındaki çalışmalarıyla Nobel Ödülleri’ni almaya devam etti.

Nobel B-1

Bugüne kadar Türkiye’den üç isim Nobel Ödülü’ne layık görüldü.

N O B E L-2

Ünlü yazar Orhan Pamuk, 2006 yılında edebiyat alanında ilk Nobel ödülünü alırken, 2015 yılında bilim insanı Aziz Sancar, kimya alanında Nobel Ödülü’nü kazanan üç isimden biri oldu. Son ve üçüncü Nobel Ödüllü Türk ise 2024 yılında ekonomi alanında aldığı ödülle Doran Acemoğlu oldu.

Orhan Pamuk Nobel

NOBEL KAZANAN İLK TÜRK ORHAN PAMUK OLDU

2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü Orhan Pamuk'un kazandığını açıklayan İsveç Kraliyet Akademisi yazar Pamuk'un "kenti İstanbul'un melankolik ruhunu araştırma yolunda, kültürlerin çatışmaları ve birbirleriyle iç içe geçmesinde yeni semboller bulduğunu" belirtti.

Jüri açıklamasında, "Pamuk, büyüdüğü ortamda klasik Osmanlı ailesinden batı tarzı bir yaşama doğru bir değişim yaşadığını anlatıyor. Pamuk, daha bunu ilk kitabında yazdı. Pamuk'a uluslararası ünü Beyaz Kale adlı kitabı ile geldi. Kitap 17. yy'daki bir ortamı anlatıyor ancak konu temelde egomuzun nasıl hikayelerle geliştiğini gösteriyor. Kişilik değişen bir yapı." İfadelerini kullandı.

Azi̇z Sancar Nobel

TÜRKİYE’NİN İKİNCİ NOBEL ÖDÜLÜ 2015’TE GELDİ

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından yapılan açıklamada 2015 Nobel Kimya ödülünün “DNA onarımının mekanistik çalışmaları” alanında üç bilim insanına birlikte verildiğini açıkladı. Bu isimler arasında “University of North Carolina School of Medicine – Sarah Graham Kenan Professor of Biochemistry and Biophysics” olarak araştırmalarına devam eden Türk Bilim İnsanı Aziz Sancar da yer aldı.

Aziz Sancar’ın ödülü paylaştığı Tomas Lindahl ve Paul Modrich, DNA onarımı mekanizmaları olan baz kesim onarımı ve yanlış eşleşme onarımı’nı keşfetmişlerdi.

Akademi açıklamasında “Araştırmacılarımızın buluşları bir hücrenin nasıl yaşadığı hususunda bize en temel bilgileri vermektedir ve yeni kanser tedavilerinin önünü açacaktır” demişti.

Daron Acemoglu C-1

NOBEL KAZANAN SON TÜRK EKONOMİ ALANINDA DARON ACEMOĞLU OLDU

2024 Nobel Ödülleri dağıtılırken Türkiye adına bir sürpriz daha yaşandı. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Nobel Ekonomi Ödülü'nün kazananları açıklanırken, Türk Prof. Dr. Daron Acemoğlu bu isimlerden biri oldu.

Akademi tarafından yapılan açıklamada, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü, kurumların oluşumu ve refaha etkilerine ilişkin çalışmalarından dolayı Türk Prof. Dr. Daron Acemoğlu, İngiliz Prof. Dr. Simon Johnson ve İngiliz Prof. Dr. James Robinson'un kazandığı bildirildi.