Japonya'da Fukushima Daiichi Nükleer Santrali’nin ikinci reaktör binasında 25 ton radyoaktif su sızıntısı tespit edildi. Tokyo Electric Power Company (TEPCO), sızıntının, reaktör binasına bağlı bir depo tankından gerçekleştiğini ve suyun, kullanılan nükleer yakıt havuzundan taşan suyu toplamak için kullanılan bir tankta biriktiğini açıkladı. Sızıntının, binanın ilk bodrum katında birikmeye neden olduğu ve bu bölgede zaten mevcut olan radyoaktif su seviyesinin yükselmesine yol açtığı belirtildi.

TEPCO, sızıntının reaktör binası dışına çıkmadığını ve suyun bir drenaja aktığını, bunun bir odada tespit edildiğini bildirdi. Şirket, radyasyon seviyelerini ölçmek için uzaktan kumandalı bir robot kullanmayı ve sızıntının tam yerini ve nedenini belirlemeyi planlıyor.

15-1

54,600 TON SU DENİZE SALINACAK

Fukushima Daiichi, 11 Mart 2011'de meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki deprem ve tsunaminin ardından büyük bir nükleer felaket yaşadı. O tarihten bu yana, santral, nükleer yakıtı soğutmak için büyük miktarda radyoaktif su üretmeye devam ediyor ve bu su, santraldeki tanklarda saklanıyor. Ağustos 2023’te, Fukushima'dan denize radyoaktif su salınması süreci başlamıştı ve bu sızıntı, söz konusu sürecin sekizinci turunun hemen ardından gerçekleşti. TEPCO, 2024 mali yılı içinde toplamda 54,600 ton radyoaktif suyun denize salınacağını duyurmuştu. Bu su, yaklaşık 14 trilyon bekerel trityum içeriyor.