Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde yer alan Geyikbayırı ve Doyran köylerinde planlanan Hidroelektrik Santrali (HES) projesi, bölge halkı ve çevreci grupların tepkisini çekiyor. Geyikbayırı Yaşam Platformu, 8 Ekim tarihinde yapılacak Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Bilgilendirme Toplantısı öncesinde bir basın açıklaması yaparak HES’in çevreye vereceği zararları vurguladı. Özellikle içme suyu, sulama suyu ve 12 bin dönümlük tarım arazisinin zarar göreceğini belirten 11 köy muhtarı, projeye karşı olduklarını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne verdikleri dilekçelerle resmileştirdiler.

Hes Bilgi

BÖLGENİN DOĞASINA HANÇER

Geyikbayırı Yaşam Platformu, Doyran Deresi üzerine yapılacak HES’in bölgeye büyük zarar vereceğini belirterek şunları söyledi: “Bu proje, düzenli elektrik üretimi bile yapamayacak yetersiz bir HES için bölgenin doğasını, tarımını, turizmini ve köy hayatını yok edecek. Suyu borulara hapsetmek, ormanların yok olmasına, yaban hayatının ve arıların bitmesine neden olacak.”

KORKUTAN ÖRNEK: KUMLUCA

Platform, Kumluca'da Alakır Deresi üzerinde yapılan 3 HES’in yağış düzenini bozduğunu ve bölgenin kuraklıkla karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, benzer bir tehlikenin Geyikbayırı ve Doyran için de geçerli olduğunu belirtti. Su kaynaklarının borulara alınması durumunda yalnızca insanlar değil, hayvanlar ve tarımın da büyük zarar göreceği ifade edildi.

Geyikbayırı ve çevre köyler, projeye karşı hukuki mücadele başlatacaklarını ve ÇED sürecinin iptal edilmesi gerektiğini talep ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi