Dünya

Ortadoğu’da kıyamet koptu: İsrail’den Lübnan’a Kuzeyin Okları Operasyonu!

İsrail, Ortadoğu’daki kanlı savaşı resmen Lübnan topraklarına yaydı. Tel Aviv'in bir haftadır Hizbullah’ı hedef alan hava saldırıları dün akşam itibariyle “Kuzeyin Okları” adı verilen kara operasyonuna dönüştü. İsrailli yetkililer operasyonun “kısıtlı, lokal ve hedefli” olacağını söyledi ancak süresine dair bilgi vermekten kaçındı. Tel Aviv’in en büyük müttefiki olan Washington, desteğini yineleyerek İran’a olası bir misilleme yapmamaları için gözdağı verdi...

Abone Ol

İsrail’in Gazze’deki soykırım saldırıları devam ederken Tel Aviv ordusu, kanlı savaşı resmen Ortadoğu topraklarına yaymayı sürdürüyor. İsrail ordusundan Sözcü Daniel Hagari, dün akşam yaptığı yazılı açıklamada Lübnan’ın güneyinde Hizbullah'ın altyapısına yönelik “kısıtlı, lokal ve hedefli” kara saldırısı başlattıklarını söyledi.  Açıklamada “Kuzeyin Okları Operasyonu” adı verilen kara saldırılarına hava kuvvetleri ile topçu birliklerinin de eşlik ettiği aktarılırken Gazze'deki çatışmalara paralel olarak ve yapılan durum değerlendirmesine göre sürdürüleceği ifade edildi. Kısa bir süre sonra da İsrail savaş uçakları, Beyrut'un Dahiye bölgesindeki bazı yerleri boşaltın çağrısının hemen ardından bölgeyi bombalamaya başladı.

İSRAİL 2 SAAT BOYUNCA ARALIKSIZ BOMBALADI

Lübnan haber ajansı NNA ise İsrail topçu birliklerinin güneydeki El-Vezzani, El-Hıyam ve Marcayun ovasını 2 saat boyunca bombaladığını aktardı. Bununla birlikte İsrail savaş uçakları da Kevkebe-Marcayun otoyoluna hava saldırısı düzenledi ve saldırı nedeniyle otoyol trafiğe kapandı. İsrail ordusu ayrıca sınırdaki Ayta eş-Şaab kasabasına aydınlatma fişekleri fırlatırken savaş uçakları başkent Beyrut'ta da yoğun alçak irtifa uçuşları gerçekleştirdi ve Dahiye bölgesine 8 hava saldırısı düzenledi. Saldırı sonrası Dahiye semalarından dumanlar yükseldi; pek çok bina ise yıkıldı.

İsrail'in hedefinde bu kez de Şam var! Suriye'de peş peşe patlama sesleri İsrail'in hedefinde bu kez de Şam var! Suriye'de peş peşe patlama sesleri

“OPERASYONUN NE KADAR SÜRECEĞİ BELİRSİZ”

İsrail basınının aktardığına göre Tel Aviv hükümetinde görevli üst düzey yetkililer, Güney Lübnan’a yönelik kara harekatının uzun vadeli bir işgal olmayacağını söyledi fakat belirli bir süre vermedi. İsrail birliklerinin sınır boyunca "acil tehditleri" ortadan kaldırmaya odaklanacağını belirten yetkililer, İsrail askerlerinin ülkeye ne kadar derinlemesine gireceği veya operasyonun ne kadar sürmesinin beklendiği konusunda bilgi vermekten kaçındı.

“HİZBULLAH’IN ÖZEL KUVVETLERİ HEDEFTE”

Katar merkezli Al Jazeera kanalına konuşan Ortadoğu Uzmanı Elijah Magnier, İsrail'in kara operasyonunun amacının Güney Lübnan'daki Hizbullah özel güçlerini kuşatıp ortadan kaldırmak olduğunu söyledi. Magnier "Açık kaynaklı istihbarattan, İsraillilerin en az 18 tugay hazırladığını anlıyoruz. Yani 70 bin ila 100 bin askerden bahsediyoruz. Hizbullah'ın yapısına bakarsak, grubun gücü, füze birlikleri ve özel kuvvetlerden geliyor. İsrail, füze birliklerinin çoğunu veya en azından yüzde 60-70'ini yok ettiğine inanıyor. O yüzden şimdi konuşlandırılmış özel kuvvetleri yok etmek istiyorlar" dedi.

İsrail'den geceyarısı hamlesi! Sınırda 100 tank İsrail'den geceyarısı hamlesi! Sınırda 100 tank

ABD: İSRAİL’İN KENDİNİ SAVUNMA HAKKI VAR

7 Ekim’den bu yana Tel Aviv’in bir numaralı destekçisi Washington ise İsrail'in Güney Lübnan'a yönelik kara harekatının, ülkenin kendini savunma hakkının bir sonucu olduğunu düşünüyor. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü yaptığı açıklamada "İsrail'in vatandaşlarını tehdit etmek için kullanılabilecek Hizbullah altyapısını yok etmek için sınırlı operasyonlar yürüteceğini anlıyoruz. Bu, İsrail'in vatandaşlarını savunma ve sivilleri güvenli bir şekilde evlerine geri döndürme hakkıyla uyumludur" ifadelerini kullandı ve İsrail'in kendini savunma hakkını desteklediklerini vurguladı.

WASHINGTON, ORTADOĞU’YA DAHA FAZLA ASKER GÖNDERİYOR

Öte yandan Amerikan merkezli Washington Post gazetesi, Başkan Joe Biden yönetiminin Ortadoğu’ya daha fazla asker ve savaş uçağı konuşlandıracağını söyledi. Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh yaptığı açıklamada hava savunma birimlerini de içeren (F-16, F-15E ve F-22 savaş uçakları ve A-10 saldırı jetleri uçuran filolar) güçlerin halihazırda yüksek alarmda olan on binlerce Amerikan personeline ekleneceğini söyledi. Washington Post talimatın Savunma Bakanı Lloyd Austin tarafından verildiğini de belirtti. Singh, bahsi geçen ek konuşlandırmaları Hamaney de dahil olmak üzere üst düzey İranlı yetkililerin söylemlerine bağladı.

İsrail ordusu Lübnan'a girdi: Kara harekatı başladı İsrail ordusu Lübnan'a girdi: Kara harekatı başladı

“İRAN İÇİN CİDDİ SONUÇLARI OLUR”

Bunun yanısıra Austin ise İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile yaptığı telefon görüşmesinde, Washington'un İsrail'in Lübnan sınırındaki operasyonunda desteklediğini belirtti. Austin ayrıca İran'ı, Washington'un önemli müttefikiyle savaşmayı seçmesi halinde karşılaşacağı sonuçlar konusunda uyardı ve "İran'ın İsrail'e doğrudan askeri saldırı başlatmayı seçmesi halinde bunun İran için ciddi sonuçlar doğuracağını yineledim" dedi.