Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'da hissedilen bir deprem meydana geldi. Malatya merkezli depremin büyüklüğünü AFAD 5.9 olarak açıkladı. Diyarbakır ve Elazığ'da da hissedilen deprem sonrası İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya açıklamada bulunurken, 'AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı.' ifadelerini kullandı.
 

"BİZ BU DEPREMİ BEKLİYORDUK"

Depremin ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş açıklamalarda bulundu. Bektaş" Ülkemize geçmiş olsun. Bölgede yaşanan 7.8 ve 7.5'lik deprem çifti yerin üzerine gönderip binaları yıktığı gibi, en az o kadar enerjiyi derinlere gönderdi. Ve bu derinlere giden enerji zaman içerisinde Doğu, Batı ve diğer bölgelerine yayılmaya devam ediyor. Bu yayılan enerji, Malatya fay sistemi üzerinde beklenen 5.9'luk bir depremi oluşturdu. Biz bu depremi bekliyorduk. 7.8'lik depremin ardından biz bu bölgede bu büyüklükte bir deprem görmedik. Ama Hatay'da gördük. 

"ARTÇI DEPREMLER DEVAM EDECEK"

Artçı depremler devam edecek. 5'lik ve 4'lük depremler gelecek. İlk darbeyi alan az hasarlı binalar daha sonra yaşanan depremlerden kaynaklı çok hasarlı duruma gelebilir. Vatandaşlar hala depremin etkisi halinde. Az hasarlı binalarda insanlar yaşamasın. Bu depremden sonra insanların şunu kabullenmesi gerekiyor; depremden değil binamızdan korkacağız. Yaşadığımız binanın depreme dayanıklı olup olmamasından korkacağız. Depremin nerede, ne zaman, hangi büyüklükte, olduğunu söyleyemeyiz. Binaları depreme karşı güvenli hale getirmek zorundayız. Bu deprem beklenen bir depremdi. 

"7 ÜZERİNDE DEPREM OLABİLİR"

Malatya'da tek bir fay yok. Malatya dört bir tarafı faylarla aktif çevirilmiş bir çöküntü alanı. Malatya'nın doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi aktif faylarla çevrilmiş durumda. Bu fayların deprem parametreleri tam olarak bilinmediği için son zamanlarda o faylar üzerinde çalışmalar yürütülüyor.  Bölgede 7 üzerinde deprem üretme olasılığı da olabilir. Bu bir olasılık ama biz bu depremi neden bekliyorduk derseniz artçılar bu bölgede yoğunlaştı. Artçıların yoğunlaşması ise burada gerilim artışı olduğunu gösteriyor. Ben bununla ilgili X hesabımda buna yakın duyuru yaptım. Beklediğimiz depremin ana nedeni 5 büyüklüğünde depremlerin Malatya bölgesinde yoğunlaştığını görüyorduk. Bu demek değildir ki bu bölgede bir daha deprem olmayacak. Burası bir deprem bölgesi" dedi.