Türkiye ekonomisinin yeni yol haritası açıklandı. Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz’ın Orta Vadeli Program 3 yıllık hedefleri içeriyor. Milyonlarca çalışanın beklediği esnek çalışma ve mesai saatleri ile ilgili düzenleme OVP’de yer aldı.
İŞ GÜCÜNE KATILIM ARTIRILACAK
Bir süredir üzerinde çalışılan çalışma hayatındaki değişiklikler OVP’de açıklandı. Programda “işgücü piyasasının değişen koşullara uyum sağlamasını ve daha esnek ve verimli bir yapıya kavuşmasını hedeflemektedir. İşgücüne katılımda güçlük yaşayan kesimlerin istihdamının artırılması ile kapsayıcı bir büyüme sağlanması amaçlanmaktadır” denildi.
“YENİ NESİL ÇALIŞMA BİÇİMLERİ GELİYOR”
OVP’de yeni çalışma biçimleri devreye alınacak. Cevdet Yılmaz’ın açıkladığı programda yeni nesil çalışma biçimlerinden bahsedildi. Yılmaz’ın açıklamasında, “İstihdam tarafında ise, yeni nesil çalışma biçimleri ve sektörel dönüşümler öne çıkmaktadır. Yeni nesil çalışma biçimleri ve sektörel dönüşümler, işgücü piyasasının değişen koşullara uyum sağlamasını ve daha esnek ve verimli bir yapıya kavuşmasını hedeflemektedir" ifadelerini kullandı.
Program ile işgücüne katılımda güçlük yaşayan kesimlerin istihdamının artırılması ile kapsayıcı bir büyüme sağlanması amaçlanıyor.
OVP’de nitelikli işgücünün yetiştirilmesi içinde çalışmalar yapılacak. Bu çalışmalar programa dahil edilecek. Programda, “Beşeri sermaye ve beceri uyumu, iş gücümüzün piyasa ihtiyaçlarına uygun becerilerle donatılması ve ekonominin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi için kritik bir adımdır. Son olarak, iradi işsizliğin azaltılması, işsizlik oranlarını düşürmek ve istihdamı artırmak için iş gücü piyasasında daha aktif politikalar izlenmesini öngörmektedir” ifadelerine yer verildi.
BAKAN IŞIKHAN ÇALIŞMA HAYATINA İLİŞKİN REFORMLARI AÇIKLADI
Orta Vadeli Program toplantısında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışma hayatına ilişkin kritik açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, öncelikli hedeflerinin kadın istihdamının arttırılması olduğunu dikkat çekti.
Bakan Işıkhan'ın açıklamaları şu şekilde:
“Bu dezenflasyon sürecinden uygulanan sıkı para ve mali politikaların sonucu olarak istihdamda geçici bir aşama söz konusu olabilir. Ancak bu süreç orta ve uzun vadede sürdürülebilir büyüme ve ekonominin ve aynı zamanda istihdamında temelini oluşturmaktadır. Kalıcı istihdam ve refah artışı için enflasyonun düşürülerek enflasyonda kalıcılığın sağlanması önemlidir. Burada Orta Vadeli Program istihdama odaklanırken bunu yaparken aynı zamanda büyümeyi ve istihdamı koruyacak tedbirleri almaktadır. Dünyadaki işgücü piyasaları sürekli dönüşüm içinde istihdamın sürekli arttırılması aşamasında 32 milyon 600 bin istihdamımız söz konusu. İşsizlik oranınız son 10 ayın altında gerçekleşmiş durumda. Bu veriler aslında OVP’nin hedeflerine ne kadar da yaklaştığımızı gösteriyor.
"TYP KNTENJANLARINI ARTIRIYORUZ"
İşgücü uyum programları istihdamı artırılması noktasında da bakanlık olarak çok önemli politikalar ve stratejiler uyguluyoruz. Bunların başında işgücü uyum programı 2 hafta önce hayata geçirildi. Bu program tarihimizde ilk kez uyguladığımız bir programdır. Bu program sayesinde daha az maliyet, daha fazla istihdamın piyasada yer almasına katkı getireceğiz.
TYP bütçesiye ayırdığımız 1 kişilik kontenjanlara 3 kişi ayrılması söz konusu. Daha önce 200 bin gibi bir TYP hedefimiz varken, işgücü uyum programıyla 900 bin istihdam hedefimiz olacaktır. Bu program şu açıdan çok önemli, kamu hizmetlerinin yürütülmesinde ve özellikle de mücbir sebep noktasında istihdamında geliştirilmesinde kontenjanları ayırıyoruz.
ÖĞRENCİ HEDEFLİ UYUM PROGRAMI GELİYOR
Bu çerçevede evde bakım hizmetleri, kamu hizmetlerindeki her türlü hizmetin sürdürülmesinde özellikle çalışmayan vatandaşlarımıza biz bu programa davet ediyoruz. Bu programımız yaklaşık olarak haftada 3 gün 22 saat olarak planlanmış, bu kapsamda öğrenciler bizim için önemli bir hedef grup olacaktır. İşgücü piyasasına hazırlanmaları noktasında da önemli bir süreç olacaktır.
KADIN İSTİHDAMI ARTIRILACAK
Bakanlık olacak en önemli görevlerimiz aradında kadın istihdamı, genç istihdamı ve engelli istihdamının artırılması gelmektedir.
Bu makroekonomik dengeler sürdürülürken ayrıca Bakanlık olarak hedefimiz, yeni işler yaratarak, işgücü uyum programlarıyla birlikte, piyasanın ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü gençleri, kadınları piyasaya hazırlamak olacaktır.
Kadın istihdamının desteklenmesi konusunda programları hayata geçirdik. Pozitif iş kadın programlarını başlattık. Rakamımızı 460 bine yaklaştı. Özellikle kadınların işverenliğe doğru yönlendirilmesi, kadınların sigortalarının desteklenmesi gibi çalışmalarımız söz konusu. Kadın istihdamının desteklenmesi konusunda AB’den aldığımız bir bütçe var. Tüm bu istihdam poltikalarımız için ihtiyaç duyulan iş gici piyasasının şekillenmesinde bakanlık olarak yerine getiriyoruz."