CHP'de neler oluyor? CHP'de kimler arasında kırgınlık veya rekabet var? İmamoğlu, Kılıçdaroğlu ile neden görüştü? Türkiye'nin iç siyasetinde neler oluyor? Hangi partilerde istifalar olacak? Özgür Özel'e karalama kampanyası mı başlatıldı? TBMM, Can Atalay için yeniden toplanacak mı? Ekol Gündem'de Oylum Talu sordu, Bizim Tv Genel Yayın Yönetmeni Şaban Sevinç, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Hukukçu Dr. Ruşen Gültekin ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turgay Yerlikaya yanıtladı.

İMAMOĞLU NEDEN KILIÇDAROĞLU'NU ZİYARET ETTİ?

Şaban Sevinç: Ekrem İmamoğlu, öncesinde Kemal Kılıçdaroğlu'ndan görüşme talep etti. Görüşmek istediğini söyledi. Eski genel başkanların CHP'de ağırlığı ve tabanı vardır. Kılıçdaroğlu üzerinden başka bir siyaset tartışması yaratılmaya çalışılıyor. Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel arasında bir sorun yok. İmamoğlu, Kılıçdaroğlu ile bir iş birliği arayışında değil.

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu: Bu görüşmelerin ardından bir şey aranıyorsa eğer buna neden olan kendileridir. Ben Kılıçdaroğlu'nun yeniden genel başkan olabileceğini sanmıyorum. 2028'e giderken partisinde kimin cumhurbaşkanı adayı olmasında belirleyici olamasa bile etkili olmak istiyor. 

Mayıs'tan sonra CHP'de değişim oldu. Genel başkan değişti. Şimdi ne değişimi? Politikada bir değişim mi? Ben CHP'nin Kemal Bey'den farklı bir politikaya sahip olduğunu görmüyorum.

İMAMOĞLU-KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMESİ NEDEN EVDE GERÇEKLEŞTİ?

Dr. Ruşen Gültekin: Türkiye'de her şey algılar üzerinden gidiyor. Devlette olan şeyleri de öğrenemiyoruz. Gerekçesizlik son 10 yılda arttı. Bu CHP'ye de başladı. Orada da işler subliminal mesajlara çevrildi. Siyasette de dedikodu dönüyor. 

Sayın Kılıçdaroğlu kendince CHP'yi bir yere getirdi ve farklı tarza taşıdı. Geçmiş köklerinden gelen büyük eleştirileri bir kenara attı. Ama 6'lı masada bu getirdiği yer patladı, olmadı. Kılıçdaroğlu bununla hesaplaşmak istiyor. Kaybettirildiğine inanıyor.

ÖZEL'E KARALAMA KAMPANYASI MI BAŞLATILDI?

Şaban Sevinç: Özgür Bey'in ayağının kırılmadığı, vurulduğu söylentileri yayıldı. Akıl alır gibi değil. Hatta sosyal medyada CHP ve MHP'nin ittifak kurma söylentileri de dolaştı. Bu deli saçması. Teknik olarak da mümkün değil.

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu: Gerçeklerle uğraşmak yerine algılar üzerinden gidiliyor. 

Şaban Sevinç: Pazar günü CHP Genel Merkezi'nde Sayın Özel'i ziyaret ettim. Ayağı kırıktı. Çıt çıtı çıkarınca da alçı görünüyordu. Salı günü tekrar kontrole gideceğini söyledi.

MURAT ONGUN'UN TROL HESAPLARI MI VAR?

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu: Murat Ongun, basından sorumlu kişi ise meğer neden bu konu ile ilgili açıklamayı daha önce yapmadı? Eren Erdem de beni engellemiş, şimdi fark ettim. Nedenini bilmiyorum.

Şaban Sevinç: Murat Ongun, Eren Erdem'e bu açıklamalarından dolayı 250 bin TL manevi tazminat açmaya hazırlanıyor. Eren Erdem bu kadar konuşulacak bir konu da değil. Murat Ongun, CHP içindeki muhalifler tarafından günah keçisi ilan ediliyor. Sürekli hedef halinde. Güçlü gördüğünüze söyleyemediğiniz sözleri zayıf gördüğünüz kişiye söylersiniz.

"EREN ERDEM İHRAÇ EDİLMEMEK İÇİN İSTİFA ETTİ"

Şaban Sevinç: Eren Erdem, 27 Ocak 2024'te attığı Tweet ile parti içi hukukta soruşturma geçirdi. Geçenlerde de savunma verdi. Partiden ihraç edilmemek için istifa etti. Çünkü ihraç ve istifa arasında fark var. İhraç edilirse partiye geri dönmesi zor ama istifa ederse yine partiye dönebilir. 

Parti içi medya organizasyonunu yönettiği dönemde Eren Erdem'in trol hesapları olduğunu biliyorum.

SİYASET NASIL ŞEKİLLENİYOR?

Doç. Dr. Turgay Yerlikaya: Siyasete müdahale dışarıdan yapılabiliyor. Yapay zeka ve bilişim sistemi ile birlikte dezenformasyona maruz kalıyoruz. Reklam, özel hayatın ihlali gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Özel üzerinden tartıştığımız bu konu daha sahici konular karşımıza çıktığında nasıl reaksiyon göstereceğiz? Asıl mesele bu.

CAN ATALAY İÇİN CHP'DEN YENİ ADIM

Şaban Sevinç: CHP, Can Atalay gündemi ile TBMM'nin yeniden toplanması çağrısını yaptı. Can Atalay'ın milletvekilliğine dönme talebi de bulunuyor. Mecliste bu kavga olmasaydı 30-35 AK Partili isim lehte oy kullanacaktı. Can Atalay cezaevinden çıkacaktı.

O gün kuliste Ali Mahir Başarır, Ahmet Şık'ın yanına geliyor ve "Lütfen konuşmaktan vazgeç" diyor. Ahmet Şık'ın konuşmasını biliyor, Meclisin gerilebileceğini ve Can Atalay adına ortamın gerilebileceğini ön görüyor. Sonuçta, Can Atalay aleyhine sonuçlanıyor. Ahmet Şık da Can atalay da Türkiye İşçi Partili.

Dr. Ruşen Gültekin: Can Atalay sadece Gezi olayları ile anılan biri değil ki. İnsan hakları savunucusu, mağdurların yanında olan birisi. Beraat ettiği bir davadan, heyet değişiyor ve tekrar yargılanarak 18 yıl hapis cezasına çarptırılıyor.