Oylum Talu'nun moderatörlüğünde ekranlara gelen Özgür İrade programında CHP'nin içerisinde meydana gelen tartışmalar ele alındı.  Oylum Talu sordu, CHP 27'inci Dönem Milletvekili Turan Aydoğan, AK Parti 26'ıncı Dönem Milletvekili Mehmet Metiner, CHP PM üyesi Ali Haydar Fırat ve Hukukçu Cem Kaya yanıtladı.

"VİRÜSLER KENDİNİ GÖSTERMEYE BAŞLAR"

AK Parti 26'ıncı Dönem Milletvekili Mehmet Metiner: Parti içerisinde güçlü kişiler elbet vardır. Sadece CHP'nin içerisinde olan bir şey değil, AK Parti'nin içerisinde de mevcuttur. Lider güçlüyken bu kişiler çok ortaya çıkmaz. Ama bağışıklık bir biçimde baskılandığı anda, o virüsler kendini gösterir. 31 Mart seçimlerinden sonra partimizin içerisinde güç arayışları, Tayyip Erdoğan sonrası gibi. O meselelere girmek istemiyorum. 

CHP'nin içerisinde sorun bence; CHP'nin Genel Başkanı kim olacak değil, Erdoğan sonrası lideri kim olacak. Ben İmamoğlu'nun yaptığını doğru buluyorum. Türkiye'de yeni bir siyasete ihtiyaç var, yeni bir siyaset diline ihtiyaç var, yeni bir hatta ihtiyaç var. Kim bunu inşa ederse o kazanır. İmamoğlu bir şey söylediği için karşı çıkarsanız, Sayın Erdoğan bir şey söylediği zaman karşı çıkarsanız bu kötü bir şey. 

"EKREM İMAMOĞLU'NUN CHP İLE İLMİK BAĞI YOKTUR"

Turan Aydoğan: Ekrem Bey'i yakından biri tanıyan biri olarak, Ekrem İmamoğlu'nun CHP ile ince ilmik bir bağı yok. Kendi bağını tariflemiş oldu. Parti neden kutsal olsun? Partiler kutsal değildir. Hiçbir demokratik toplumda, hiçbir partinin kutsiyeti yoktur, bir partiyi kutsallaştırırsanız, Hitler faşizmliğini kutsamış olursunuz. Kutsal parti Hitler faşizmde vardır. Nazi partisi kutsaldır. O yüzden bütün devlet kadroları, yargı Nazi partisine göre kendilerini hizalamıştır. Biz böyle bir düzeni özlemediğimize göre, bize göre neden parti kutsal olsun.  Partililik namusumuz vardır. Partiye fikren kattıklarımız ve aldıklarımız vardır. Fikren kattıklarımızın telifini partiyle paylaştığımız için partinin malı haline gelir. Partiler kelepçe değildir. 


"2026'DA CUMHURBAŞKANI OLACAĞIM"

Hukukçu Cem Kaya: Ekrem Bey bugün "Yoldan önce yoldaş" dedi. CHP, Anavatan Partisi, AK Parti ben tanımam dedi. Ben liderim dedi. Ekrem Bey, ben buradayım dedi. Kemal Kılıçdaroğlu'na net bir manifesto yayımladı. Mansur Yavaş'ı perişan etti. 

Ekrem İmamoğlu kendini partinin çok ötesinde bir yere konumlandırdı. "Artık ben değerler üstüyüm. 2026 Mart tarihinde Cumhurbaşkanı olacağım" dedi. 

"MESELE ANAYASAYI YÖTENLERİN DEMOKRATİK OLUP OLMAMASIYLA İLGİLİ"

CHP Parti Meclisi Üyesi Ali Haydar Fırat: Bu yeni bir tartışma değil, çözemediğimiz bir alandır. Bizim meselemiz sadece bir anayasa meselesi değil, bir bütün olarak toplumun ve yönetenlerin demokratik olup olmadığı ile ilgili bir meseledir. Hangi anayasayı yaparsanız yapın zihniyetle ilgili, kendi alanını geliştirmek üzerine kurgulanmış bir tasarım varsa, orada bir ilerleme yapmak mümkün değildir. 150 yıldır anayasa tartışıyoruz. Bizim meselemiz anayasa meselesinden ziyade toplumu yönetenlerin demokratik olup olmamasıyla ilgilidir. "Güçler ayrılığı noktasında" kimse kendisinden taviz vermiyor çünkü.