OVP'nin Türkiye ekonomisine katkıları neler olacak? Türkiye siyasetinde neler konuşuluyor? İzmir Körfezi'ndeki çevre faciasına nasıl çözüm bulunacak? Özgür İrade programında  Oylum Talu sordu, konukları hukukçu Mücahit Birinci, kamuoyu araştırmacısı Murat Sarı, gazeteciler Nihal Bengisu Karaca ve Can Özçelik yanıtladı.

ENFLASYON NE ZAMAN DÜŞECEK?

Nihal Bengisu Karaca: Alanında uzman profesyonel bir bankacı ile görüştüm. "2025-2026 oldukça zor geçecek" dedi. Türkiye ekonomisinin bu durumu aslında 2018'e dayanıyor. OVP programında, beklenen büyüme rakamı da küçüldü. Ayrıca enflasyonun düşmesi ile ilgili öngörü süreleri de uzuyor.

Can Özçelik: Türkiye sıcak paraya mahkum oldu. Ama yatırımcının sıcak parası onun hakimiyetindedir. Yatırım gelmesi gerekir. Hala "Sıcak para gelsin, 6 aylık şu dönemi atlatalım da ondan sonra önümüze bakarız" anlayışı ile hareket edersek ekonomi düzelmez.

Mücahit Birinci: Pandemi sürecinin, yaygın depreminin, Rusya-Ukrayna savaşının, maliyet getiren EYT düzenlemesi, üzerine ard arda gelen 2 seçimin yaşandığı süreçten gelen bir ekonomik daralma yaşadık. Bundan etkilenmeyecek bir ekonomiyi nasıl kurarız? Planla kurarız.

Tarlada ve markatte fiyatlar çok farklı. Yapısal problemler var. Kanuni düzenleme yapılmalı.

Murat Sarı: OVP tablosu, "Biz yanlış planlama yapıyoruz" diyoruz. Bu tablodaki sapmalar çok önemli. Burada tutturulamayan hedeflerin sonra tutturulacağına nasıl inanacağız? 8,5 sapma payı yüksektir. Dar boğaza girdik. Bu planlamanın çok daha önce yapılması lazımdı.

Bu tablo tahmindir. 2026'da enlfasyonun tek haneye düşeceğini sanmıyorum. Tahminler hiçbir zaman tutmaz ama 31 dersiniz 33 olur. Bu tahminlerin tutmamasındaki neden; seçim.

ERKEN SEÇİM MÜMKÜN MÜ?

Mücahit Birinci:  Vatandaş erken seçim istemiyor. "Genel seçimlerde sana kıymadım, yerel seçimlerde ders verdim" diyen bir halk var. Erken seçim sözlerinin tartışılması anlamsız. Vatandaş hazır değil, iktidar da elbet hazır değil. Yeni seçimden çıkıldı.

Can Özçelik: Erken seçim isteyen kaybeder. İktidar seçim ile iktidara gelen başarılı olamaz. Ekonomi batık, üretim yok. Erken seçim isteyen kazansa da kaybeder. Ekonomide bir adım atılmamış. Rakamlar ortada. Sürekli vatandaştan kemer sıkmak yerine karşılığında da bir şey olmalı. Örneğin ev sahiplerinin kira artırımına bir yaptırım getirilmeli.

BOĞAZ'DA KAÇAK VİLLA, KÖRFEZ'DE KİRLİLİK

Can Özçelik: Boğaz'daki kaçak villa ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İBB'yi suçluyor. Bunu yapan kişiler kendi yıktı. Mesele şu, bu iş neden bu kadar dallanıp budaklandı? Doğa katli tabii ki çok doğal.

Mücahit Birinci: Orada kaçak yapı varsa İBB'nin bunu yıkması lazım. Adnan Oktar'ın da o kadar metrekare nasıl aldığı ortaya çıkarılsın. Bugüne kadar görmememizin nedeni Boğaz'a bakan tarafı orman rengi kamulaj ile (branda) kapatılması.

Murat Sarı: Kamuoyuna açıklama yapılması gereken bir konu. Ama yıkılmış. Bunun takipçisi olmak lazım. 300 metre kareden başka orada yapı olmamalı. Hepsi yıkılmalı. İzmir'deki konu başka bir şey. Körfez ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi, "Finansman bulduk ama 15 yıldır bu proje bekliyor" diyorlar.

Nihal Bengisu Karaca: Eğer İzmir'in projesi 10 yıldır Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda bekliyorsa bu kasta varan bir ihmalkârlıktır. Ama "Nasılsa kazanıyoruz" diyen İzmir BB. de bir şey yapmıyorsa bu da ihmalkârlıktır. İstanbul, merkezden destek almadan bir şeyler yapabilir ama İzmir'de onlarca yıldır kalıtlaşmış bir sorunu çözemez.