Hindistan’ın Mumbai kentinden Almanya’nın Frankfurt kentine gitmek için havalanan UK27 sefer sayılı Air Vistara Havayolları’na ait yolcu uçağı, bomba ihbarı üzerine Erzurum Havalimanı’na zorunlu indi. Havalimanın çok sayıda polis, jandarma, AFAD ve UMKE ekibi sevk edildi. 

ERZURUM HAVA SAHASI UÇUŞLARA KAPATILDI

Polis ekipleri çevrede önlem aldı, havalimanı personeli ve vatandaşlar bölgeden uzaklaştırıldı, uçaktaki 247 yolcu ve mürettebat tahliye edildi. Uçağa giren bomba imha uzmanları arama yaparken, Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi de çalışmaları yakından takip etti.
Yapılan bomba araması nedeniyle Erzurum hava sahası uçuşlara kapatıldı. 

Uçak 4

PEÇETEYE 'UÇAKTA BOMBA VAR' YAZIP KABİN EKİBİNE VERMİŞ

Hindistan uçağının zorunlu inmesinden sonra Erzurum Havalimanı'ndaki çalışmaları takip eden Vali Mustafa Çiftçi, "Şu an ekipler sahada, valizleri arıyor. AFAD ekipleri, yolcuları güvenli şekilde tahliye etti. Emniyet, polis özel harekat, tüm ekiplerimiz sahada. Bütün ekiplerimiz, uçağın içinde ve etrafında güvenlik önlemini aldılar. Erzurum hava sahası uçuşa kapatıldı" diye konuştu. Valisi Çiftçi, yolculardan birinin peçeteye "uçakta bomba var" notunu yazıp kabin ekibine verdiğini, ihbar durumunun bu şekilde gerçekleştiğini söyledi.

Uçak 1

ORDU VE TRABZON'A İNEMEYİNCE ERZURUM'A YÖNLENDİRİLDİ

Bomba ihbarı yapılan uçağın ilk olarak Ordu Havalimanı'na yöneldiğini ancak oranın tadilatta olması sebebiyle ikinci olarak seçilen Trabzon Havalimanı'ndan ise yoğunluk nedeniyle vazgeçilmesi üzerine Erzurum Havalimanı'na indiğini söyledi. Vali Çiftçi sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Uçak saat 16.30 sıralarında havalimanımıza bu şekilde acil iniş yapıyor. Şu anda içerideki çalışmalar devam ediyor. Ne zaman biteceğini bilemiyoruz. İçerideki, uçağın içindeki çalışmalar bittikten sonra da bagajların aranması tamamlanacak. Ve ondan sonra da eğer herhangi bir sorun olmazsa, ihbar asılsız çıkarsa, uçak havalimanımızdan ayrılacak."

"YOLCULARIN SAĞLIK PROBLEMİ YOK"

"Uçaktaki yolcuların herhangi bir sağlık problemi yok. Şu anda zaten böyle bir ihbarın alınmasından sonra uçağın havalimanımıza inişi belli olduktan sonra burada bütün ekiplerimiz gerekli tedbirleri aldılar. Mesela şu anda 100 tane emniyet personelimiz havalimanımızda gerekli emniyet tedbirlerini aldılar. Bunun yanında itfaiye ekiplerimiz, AFAD ekiplerimiz, UMKE ekiplerimiz, ambulanslarımız tam tertibatlı bir şekilde gerekli tertibatları, gerekli tedbirleri aldılar."

Uçak 2

"BOMBA İMHA UZMANI VE 2 BOMBA ARAMA KÖPEĞİ ARAMA YAPTI"

"Havalimanımıza iniş yaptıktan sonra uçağın içerisinde bulunan toplamda 234 yolcu, 13 mürettebat güvenli bir şekilde uçaktan tahliye edilmiş ve aramalar yapıldıktan sonra havalimanı binamıza alınmıştır. Şu anda yolcular havalimanı binamızda istirahat etmektedirler. Uçaktan yolcuların tahliyesi sağlandıktan sonra 2 bomba imha uzmanımız ve 1 de bomba arama köpeğimiz şu anda uçağın içerisinde. Arama çalışmalarına devam ediyorlar. İlk kısmı yani o uçağın önündeki ilk bölüm tamamlanmış durumda. Bu arada çalışmanın uzayabileceğini de düşünerek jandarma komutanlığımızdan bir bomba arama köpeği daha talep ettik. Şu anda iki arama köpeği ile uçağın içerisindeki arama çalışmaları devam ediyor. 
Bu çalışma tamamlandıktan sonra altta bulunan bütün bagajlar pistte indirilecek. Yine arama köpeklerimiz orada da bagajları incelemeden, aramadan geçirecekler, koklayacaklar. Bunlar da tamamlandıktan sonra kabinin içerisindeki kabin bagajları incelenecek. Onlar da gerekli aramalardan, taramalardan geçirildikten sonra eğer bomba ihbarı asılsız çıkarsa yolcular tekrar uçağa alınacak. Şu anda 21.00'e kadar, acil durum ilan edildiğinden dolayı havalimanına bütün inişler ve kalkışlar durdurulmuş durumda. Bu çalışma nihayetlendikten sonra tekrar uçağa gönderdikten sonra bu durum ortadan, acil durum ortadan kalktıktan sonra havaalanımıza iniş ve kalkışlar devam edebilecek."

MAYMUN ÇİÇEĞİ İNCELEMESİ

Bu arada uçaktan inen yolcular Maymun Çiçeği hastalığı konusunda da taramadan geçirildi. Havalimanında görevlendirilen sağlık ekiplerinin yaptığı taramalarda hastalıkla ilgili bir bulguya rastlanılmadı.

Uçak 3

HAVALİMANINDE SEFERBERLİK

Bomba ihbarı üzerine Erzurum Havalimanına inen uçağa müdahaleyle ilgili adeta bir seferberlik ilan edildi. 2 bomba imha uzmanı ve 2 bomba arama köpeği, 100 emniyet personeli sahada görev alırken, 14 ambulans, 3 UMKE Toplam 54 personel, AFAD; 7 kurtarma aracı 2 KBRN aracı toplam 28 personel, itfaiye 6 araç toplam 24 personel, 1 Olay yeri inceleme ve 1 tercüman çalışmalara katıldı. 

BAKAN YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Bugün, Vistara Havayolları’na ait VTI027 sefer sayılı Mumbai-Frankfurt uçuşunu yapan yolcu uçağının tuvaletinde "Uçakta bomba olduğu" yazılı bir kağıt bulunmuş ve bu ihbar üzerine uçak 16.30 sıralarında Erzurum Havalimanımıza acil iniş yapmıştır. 234 yolcu ve 13 mürettebat sorunsuz bir şekilde uçaktan indirilmiştir. 2 bomba imha uzmanı ve 1 arama köpeği ile uçak içerisinde arama işlemleri devam etmektedir. Havaalanında Afad, İtfaiye, Sağlık, Emniyet, UMKE ve DHMİ Ekipleri tarafından gerekli tedbirler alınmıştır.  Erzurum Havaalanımıza saat 21.00'a kadar acil durum nedeniyle iniş ve kalkışlara izin verilmemektedir."

VALİ ÇİFTÇİ: "İHBAR ASILSIZ ÇIKTI"

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi yaptığı açıklamada, "Malumlarınız bugün Hindistan'ın Mumbai şehrinden havalanan Vistara Hava Yolları'na ait yolcu uçağı saat 16.30 sıralarında elimizde zorunlu acil iniş yapmıştı. Uçağın havaalanına inmesiyle beraber, biz gerekli bütün tedbirleri almıştık. Hem AFAD müdürlüğümüz, emniyet müdürlüğümüz, OMKE ekiplerimiz, sağlık müdürlüğümüz, Büyükşehir Belediye'miz, itfaiye ekiplerimizle beraber tüm tedbirleri almış bir şekilde uçağa karşıladık. Ardından bütün yolcular, toplamda 247 yolcu ve mürettebat güvenli bir şekilde uçaktan tahliye edildi. Bomba arama ekiplerimiz uçağın ilk önce içerisinde gerekli arama tarama çalışmalarını yürüttüler. Ardından da uçağın bagaj kısmındaki bütün yolculara ait bavullar, bagajlar indirildi. Onların da hem X-ray cihazından hem de arama köpeği marifetiyle arama çalışmaları tamamlandı. Saat 23.30 itibariyle bütün arama tarama çalışmalarını sonlandırmış olduk. Yaptığımız çalışmaların neticesinde bomba ihbarının asılsız olduğunu tespit ettik. Bunun neticesinde de ilimiz havaalanında uygulanan uçuş yasağı kaldırılmış oldu. Artık ilimize gelecek olan veya ilimizden gidecek olan bütün uçaklar rahatlıkla havalanabilecek durumda. Yalnız Hindistan menşeili uçak şu anda hala havaalanımızda durmaya devam ediyor. Çünkü uluslararası uçuş kurallarına göre pilotların belli bir süre uçuş imkanları var. Onlar da bu süreyi tamamladıkları için şu anda istirahate çekilmiş durumdalar. Yolcular havalarımızın dış hatlar terminalinde istirahat ediyorlar. Onların da bütün ihtiyaçları karşılanmış durumda. Yarın saat 7.25 gibi Hindistan'ın Mumbai şehrinden yeni bir uçak gelecek. O uçakla yolcular tekrar yollarına devam edecekler. Frankfurt'a devam edecekler. Şimdilik söyleyebileceğim bunlardan ibaret" diye konuştu.

Kaynak: DHA