Libya’daki iki rakip yönetim arasında yaşanan merkez bankası krizi geçen ay kaosa dönüştü. Kriz Trablus'taki Başkanlık Konseyi başkanının merkez bankası başkanı Sadiq al-Kabir'i görevden almasıyla başladı. Krizin hemen ardından ülkede petrol üretiminin geçici olarak durdurulacağı açıklamaları da fiyatları tırmandırdı.
RAKİP YÖNETİMLER MERKEZ BANKASI İÇİN MÜZAKERELERE BAŞLADI
İki yönetim bu kez yeni merkez bankası başkanını belirlemek için masaya oturuyor.
Libya'daki iki rakip yönetim, yeni merkez bankası başkanını birlikte belirleme konusunda anlaşma sağladı. Libya'da birbirine rakip iki yönetimin yasama mercileri, yeni merkez bankası başkanını birlikte belirleme kararı aldı.
PETROL KRİZİN SON BULABİLİR
Ülkenin petrol gelirlerini idare etme yetkisi olan merkez bankası başkanını atama konusunda anlaşma sağlanması ise petrol üretiminin azalmasına yol açan krizi sona erdirebilir.
ORTAK BİLDİRİ İMZALANDI
Buna göre Libya'nın doğusundaki Bingazi'de bulunan Temsilciler Meclisi ve Trablus'ta bulunan Yüksek Devlet Konseyi, Birleşmiş Milletler'in Libya'daki Destek Misyonu'nun düzenlediği müzakerelerin sonunda dün ortak bir bildiri imzaladı.
İki yönetim, merkez bankası başkanı ve yönetim kurulunu 30 gün içinde atamak için anlaştı. Libya'nın petrol gelirlerini idare eden tek kurum olan Libya Merkez Bankası aynı zamanda devlet çalışanlarının maaşlarını da ödüyor. İki yasama makamı 9 Eylül'e kadar müzakerede bulunacak.
LİBYA’DA YÖNETİMİN BİRLEŞMESİ ÇABALARI SONUÇSUZ KALDI
Libya'ya 2011'deki NATO destekli ayaklanma sonrasında karmaşa hakim olmuş ve ülke 2014'te doğu ve batı olarak iki yönetime bölünmüştü. Taraflar arasındaki askeri çatışmalar 2020 yılında varılan ateşkes ile durmuş, ancak iki yönetimin birleşmesi çabaları sonuçsuz kalmıştı. Doğudaki Temsilciler Meclisi ve batıdaki Yüksek Devlet Konseyi ise 2015'te gerçekleşen anlaşmayla uluslararası düzeyde tanınmıştı.
TRABLUS YÖNETİMİ MERKEZ BANKASI BAŞKANINI GÖREVDEN ALMIŞTI
İki taraf arasındaki merkez bankası krizi de Trablus'taki Başkanlık Konseyi başkanının merkez bankası başkanı Sadiq al-Kabir'i görevden almasıyla başlamıştı.
KRİZ YÜZÜNDEN PETROL ÜRETİMİ DE DURDURULMUŞTU
Kabir'in görevden alınma kararının geri alınmasını talep eden doğudaki yönetim tüm petrol üretimini durduracağını duyurmuştu.