Türkiye'nin en güncel siyasi meseleleri Ekol TV'de ekrana gelen Kontrol Noktası'nda ele alınmaya devam ediyor. Günün ve haftanın önemli başlıklarını Pınar Ardor sordu, Hukukçu Dr. Ruşen Gültekin, gazeteciler Şaban Sevinç, Ferhat Murat ve Gaffar Yakınca yanıtladı.

CHP'DE HANGİ MADDELER DEĞİŞİYOR?

24. Dönem CHP Milletvekili Erdal Aksünger, Ekol TV canlı yayınına bağlanarak konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

CHP'li Erdal Aksünger: 5. maddede bir değişim oldu. Elbette ki itirazlar olacaktır. Karşıt görüş olacaktır. Son taslağın kurultay delegelerine önceden verilmemesi eleştirildi. Ben de yadırgıyorum bu durumu. Önceden değiştirilmiş tüm maddeler delegelerin elinde olmalıydı. 52. madde ile ilgili itirazlar var. Onunla ilgili önümüzdeki saatlerde netlik oluşacak.

Tüzüğün son hali yarım saat önce delegelere verildi. Bu konuda tepki oluştu. Bunun yerine önceden tüzüğün son hali verilmeliydi. Yaklaşık 10 sayfalık bir kitapçıktı. Kırmızı ile değişiklikler gösterilmişti. Öneriler üstten getirilir. Değişmesi de pek mümkün değildir.

Ferhat Murat: Tüzük kurultayına medyada çok anlamlar yüklendiğini gördüm. Önümüze gelen taslağa baktığımızda, tüzük kurultayının tesis edeceği, CHP'de başkalaşım yaşanacakmış gibi bir değişim ben görmüyorum. Her tüzük kurultayından sonra "Bambaşka bir CHP olacak" denilmiştir. 

Tüzüğün delegelere geç verilmiş olması, "Baskı altında bir kurultay mı?" sorusunu akla getiriyor.

CHP'li Erdal Aksünger: 3 dönem meselesinin kritik noktası yüzde 5 olsa çok sayıda insan açıkta kalır, yüzde 15 meselesinde ise çok kişi 6-7 dönem milletvekili olabilir. Örgütün itirazı da 52. madde ile ilgili bu olabilir. Henüz bu madde görüşülmedi.

CHP'DE KURULTAYDA KAVGA ÇIKTI

(CHP Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum, konuşması sırasında "Kemal Kılıçdaroğlu neden burada değil?" diye sorunca kavga çıktı.)

Dr. Ruşen Gültekin: Öncelikli olarak Özgür Özel'in promterdan konuşmaması çok memnuniyet verici. Konuşmasını başarılı buldum. CHP, solun kırıntılarının kaldığı bir partidir. Sağ partilerde kol kırılır yen içinde kalır. Oysa CHP geleneğinde, herkesin bir aklı ve düşüncesini söyleyebilme cesareti var. İl başkanının çıkıp kendi hassasiyetini söylemesini AK Parti veya MHP'de görebilir misiniz?

Artık iktidar olma yolunda planı olan bir parti göstermek istiyorlar. Özgür Özel'in vurguladığı gençlerin gelecek kaygısı, kira artışı, önemli sorunlardı.

Gaffar Yakınca: Türkiye siyasetinin genel düzeyi çok yüksek değil. Bu sadece CHP'ye özgü değil. Ama buradan şu dersi almamız lazım; Türkiye'de sosyal demokrat, 'Atatürkçü merkez hareketler' toplumda elit ve daha önde, seçkin kişiler olarak kendilerini pazarlamayı severler. Durumun bu olmadığını görüyoruz.

CHP'de blok liste olması, demokratikleşme konusunda baştan sorunlu bir alan. İlçe delegeleri internetten seçilecek. Bu halkla temas etme niyetinde olan CHP'nin söylediklerine ters bir durum.

Kemal Bey partiye çok şeyler yaptı ama partiyi siyasetsizleştirdi. CHP'nin çözümleri neler? Asıl önemli konu, tüzüğün devamında program gelecek. Orada küresel aklın belirlediği liberal politikayı mı destekleyecek (bu kamudan uzaklaşmak, Atatürk çizgisinden uzaklaşmak demek) yoksa toplumun sorunlarına çözüm mü getirecek? CHP, her zaman isimlerin gölgesinde kalan bir isim. Kılıçdaroğlu, Mansur Yavaş, İmamoğlu, Özgür Özel konuşacağız. Tüzük yerine bunları konuşacağız.

KEMAL KILIÇDAROĞLU NEDEN KURULTAYA KATILMADI?

Ferhat Murat: Kemal Kılıçdaroğlu'nun gelmesi zaten beklenmiyordu. Bu tüzüğün ne kadarını Kemal Bey biliyordu bilemeyiz. Eğer kurultaya katılsaydı yeri Özel'in yanı olmalıydı.

CHP'DE 3 DÖNEM KURALI KABUL EDİLDİ

(CHP tüzük kurultayında tartışmalı 51. ve 52. madde kabul edildi. CHP'li vekillere 3 dönem kuralı geldi.)

Şaban Sevinç: Kemal Bey'in arkadaşlarının en çok itiraz ettiği ön seçim maddesi 1000'in üzerinde oyla kabul edildi. Bu delegelerin "CHP iktidara gidiyor, bırakın bu tartışmaları" mesajı verdiğini gösteriyor.

Dr. Ruşen Gültekin: 3 dönem kuralının gelmesi demokratiktir. Liderler için de uygulanmalı. Gençlere yol açılmalı ve birileri akil adam olmalı. CHP'de yenilenme ile hareket etmenin ilkesel duruşa daha büyük katkısı olur diye düşünüyorum.

TUNÇ-İMAMOĞLU ARASINDA 'DAVA' POLEMİĞİ

Şaban Sevinç: İktidarın İmamoğlu fobisi var. Bunun sebebi bir gün iktidarlarını sonlandırma ihtimalidir. Brüksel'de 2,5 yıl önce "Asıl ahmaklık bu seçimin kabulüdür" açıklamasında bulundu. Bunu Süleyman Soylu'ya cevap şeklinde verdi. Ekrem İmamoğlu'nun önünü nasıl gömeriz de sandığa bizi gömmez diye yıllarca oyun oynanıyor. Ahmak davası saçma sapan bir davadır.

Yargılamanın ilk hakimi karar aşamasındayken Samsun'a sürgün edildi. Davaya yeni atanan hakimin, atandıktan sonra birkaç gün içinde AK Partililerle içli dışlı olduğunu gösteren resimler ortaya çıktı. 2 yıldır da karar İstinaf'ta bekliyor. Ekrem Bey, bu beklemenin seçimlere endeksli olacağını, seçim döneminde siyasi yasak verileceğine dair görüşü var.

Dr. Ruşen Gültekin: Ahmak kelimesini HSK hakimleri kabul etmedi. Süleyman Soylu da bu lafı kendisine söylendiğini kabul etti. Konu ile ilgili davada 3 bilirkişi raporu var.

5 yıl boyunca Anadolu Adliyesi'nde görevli olması gereken hakim nedense İmamoğlu davasının karar aşamasında iken Samsun'a gönderildi.

6 yıl boyunca hakaret suçlarına baktım. 2 yıl 7 ay 15 gün ceza yok bu alanda.

Ferhat Murat: Kendine görev ve koltuk bulamamış insanlar AK Parti'ye ithamlarda bulunuyor. Ülkede yargı bağımsız olmak durumunda. İktidarın istemediği 50 karar sayabilirim.