Pınar Işık Ardor’un moderatörlüğünü yaptığı Ekol TV’nin sevilen yapımlarından Kontrol Noktası programının bu geceki konukları Bizim TV Genel Yayın Yönetmeni Şaban Sevinç, gazeteci Necdet Saraç, Haber 7 yazarı Ferhat Murat ve Gazeteci Gaffar Yakınca oldu.

Kontrol Noktası’nda İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de sürdürdüğü ve birinci yılı dolan soykırım değerlendirildi. Gazeteciler soykırımın boyutuna dikkat çekerken yaşananların Nazileri anımsattığını vurguladılar.

“İSRALİLLİLER FİLİSTİN TOPRAKLARINA GİRMEYE BAŞLADIĞI ANDAN İTİBAREN ÖLDÜRMEYE DEVAM EDİYOR”

Haber 7 yazarı Ferhat Murat: Dünya kamuoyunu İsrail'in son bir yılda terör örgütü gibi hareket etmiş olduğunu gördü; 1948 ve 1920'den bu yana. İlk girdikleri zaman dilimi ise 1880’li yıllar. İsrailliler Filistin topraklarına girmeye başladığı andan itibaren öldürmeye devam ediyor. En iyi bildikleri işi yapıyorlar. O zamandan bu yana fazla ses çıkmıyor. Sadece öldürmekle kalmıyorlar, insanları evinden ve yurdundan ediyorlar. İsrail dediğiniz mekanizma iki tane terör örgütünün birleşiminden kuruluyor: Haganah ve İrgun terör örgütleri. Haganah terör örgütünün kurucusu Ben-Gurion İsrail’in kurucusu olarak anılır. Tel Aviv’deki havalimanı ismini oradan alır. İrgun terör örgütünün kurucusu Benzion Netanyahu. Netanyahu denen bugünkü başbakan kılıklı katilin babası. Babası da katil kendi gibi.

“İSRAİL’İN TÜRKİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE YÖNELİK BİR TEHDİT OLDUĞU TEZMİNE KATILMIYORUM”

Bizim TV Genel Yayın Yönetmeni Şaban Sevinç: Bir yıldır İsrail’in soykırımlarını maalesef biz de bütün dünya gibi biz de izliyoruz. Gazze’de işini bitirdi Lübnan’a yöneldi. İsrail’in Türkiye’yi hedef alabilecek bir kapasitesi yok. Türkiye’yi Hamas ile Lübnan ile aynı kefeye koyamazsınız. Türkiye o ligde bir devlet değil. Türkiye binlerce yıllık tarihi olan köklü bir ülke, büyük bir millet, büyük bir devlet. Bölgesinin en güçlü ülkesi. Karşımızda ABD yok, ABD bile olsa Türkiye'nin korkup titremesine gerek yok. Türkiye kendine güvenen ciddi bir devlet. İsrail'in Türkiye'nin toprak bütünlüğüne yönelik bir tehdit olduğu tezine ben katılmıyorum.

“BERLİN OLİMPİYATLARI’NDA HERKES NAZİ SELAMI VERDİ”

Gazeteci Gaffar Yakınca: İkinci Dünya Savaşı’nda soykırım başlamıştı, insanların iki yıl sonra haberi oldu. Soykırım şu anda bizim şu an gözümüzün önünde oluyor. İsrail, Netanyahu Hitler’i gölgede bıraktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Netanyahu’ya Hitler benzetmesi yapması boş değil. Netanyahu Hitler’i mezarında ters döndürdü. İnsanlık Hitler'i durdurdu, Netanyahu'yu da bitirecek. Naziler iktidara geldiğinde ve emellerini açıkladıklarında dünyada onlara karşı çıkan bir iki ülke vardı. Herkes yanındaydı Hitler’in. Berlin Olimpiyatları’nda herkes Nazi selamı verdi. Bir tek Sovyet Rusya karşıydı. Sonra bütün dünya haklı olanın yanında toplandı. Bugün de öyle olacak, İsrail’in karşısında olan ülkeler çok kalabalık değil. Elinde güç olan ülkeler İsrail’in yanında duruyor. Ama o iş çok uzun sürmeyecek. Eninde sonunda İsrail cezalandırılacak.

“BUGÜN KAMERALARIN ÖNÜNDE GERÇEKLEŞEN BİR SOYKIRIM VAR”

Gazeteci Necdet Saraç: Yahudilerin belki en önemli özelliği 1933’ten itibaren Almanya başta olmak üzere toplama kamplarında toplanarak katledilmeleri, sürgüne gönderilmeleri. Kendi yaşadıklarını en iyimser tabirle 1960’lardan itibaren bölgedeki Filistinlilere, Araplara yaşatıyorlar. Bugün kameraların önünde gerçekleşen bir katliam ve soykırım var. Burada dünyanın ilerlemek yerine gerilediğini görüyoruz. Birinci Dünya Savaşı bittiğinde ortak kanaat şuydu: Dünya bir daha bu kadar kanlı savaş görmez. Hemen 20 yıl sonra başlayan İkinci Dünya Savaşı’nda 60 milyon insanın katledildiğini görüyoruz. Toplama kamplarının içinde ciddi sayıda Yahudi’nin, rejim muhaliflerinin, komünistlerin, sendikacıların, solcuların öldürüldüğüne tanıklık ediyoruz. 1945 sonrası dünyada ‘bu süreç böyle gitmez’ denilerek hem Birleşmiş Milletler (BM) hem de Avrupa düzeyinde yeni oluşumlar ortaya çıkıyor. Hem BM’nin yayımladığı beyannameler hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne baktığınızda aslında ciddi bir uluslararası hukuk görüyorsunuz. Bu süreç 1990’lar ile yeniden değişti. Bazen insan inanmak istemiyor. Dünyada inanılmaz bilimsel ve teknolojik gelişmeler var. Ama tabloya baktığımızda bunlar insanlığın aleyhine.