Pınar Işık Ardor'un moderatörlüğünde ekrana gelen Kontrol Noktası'nda gündemin önemli maddeleri Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Hasan Sınar, Hukukçu Mücahit Birinci, Gazeteciler Gaffar Yakınca ve Necdet Saraç tarafından ele alındı. 

JANDARMAYA ZORLUK ÇIKARTIYORLAR

Gazeteci Gaffar Yakınca: Elektik kesiliyor, neden kesiliyor? Jandarma arama kurtarma yapamasın diye. Farklı noktalara çocuk terlikleri bırakılıyor. Burada farklı bir nokta var. Suriyelilerin kaldığı bir çadır. Bunlar gözü dönmüş insanlar ki, suçlarını örtbas edebilmek için ne her tip olayı tasarlayıp göze alabiliyor. Tarlada yangın çıkartılıyor. Kayıp bir battaniye var, belki bazı deliller yok edildi, 50'den fazla sahte ihbar yapıldı. Bu hatlardan gelen telefon ihbarlarına patates hat diyor polisler. Bu hatlar kime ait belli değil, o hatlardan 50'den fazla ihbar yapılıyor. Jandarmanın dinlenmesine karşı önlem alınıyor. 

DİKKATLERİ FARKLI NOKTALARA ÇEKİYORLAR

Ceza Hukukçusu Prof Dr Hasan Sınar:  Jandarma bu kadar yoğunlukla ele aldığı dosyayı ortaya çıkarır. Bir aydır neredeyse 11 kişi tutuklandı. Belki daha fazla insan tutuklanacak. Tutuklanan kişilerden birisi de "ben pişmanım demedi." Bir de Nevzat'ın ifadesi var... Orada bu gibi beyan delileri hiç bir zaman hele böyle bir cinayet davasında çok irtibat etmemek gerektiğini ortaya koyuyor. İki ayrı ifadesi var; ikisi de kendi içerisinde bir biriyle çelişiyor. Dikkatleri başka yere çekmek için. Bu soruşturmanın başlangıcından itibaren biz bunun olduğunu görüyoruz. Mesela Amca Salim Güran, henüz tutuklanmadan önce muhtar sıfatıyla jandarmanın yapmış olduğu soruşturmada yönlendirici pozisyondaydı. Arama kurtarmayı o yönlendiriyor, ve kolluk kuvvetlerini farklı istikamete yönlendiriyordu. Bakın amca tutuklanalı 3 haftadan fazla oldu. Hala çocuk terlikleri bulunuyor. Bir yerde yangın çıkıyor. Bir üst aklın olduğu konusunda çok net bir şüphenin varlığına ifade etmemiz gerekiyor. 

"TEZ CANLI OLMAMAMIZ LAZIM"

Hukukçu Mücahit Birinci: Biraz önce meslektaşım, ilk 5 kişi ile alakalı kasten öldürme ve kasten öldürmeye teşebbüs hususlarında çok isabetli bir şey söyledi. Bu tabi yargılama neticesinde belli olacak. Yargılamanın içinde daha net bir şekilde belli olacak. Fakat netice itibarıyla o suçun niteliğine karar verir. Onun içinde bizimde tez canlı olmamamız lazım. Bu süreç şöyle aslında, normal ilerleyen bir süreç, ceza davalarına bakan bir hukukçu olarak söyleyeyim, zaman olarak akıştan daha süratli bir süreç. Akışın süratli bulunma noktasına gelinen süreçte hukukçular, kriminologlar ve adli tıpçıların, bazı eleştirileri olabilir. Bu kabul edilebilir bir şey. Kadavra köpeklerine rağmen sürecin uzun sürmesi, bazı eleştirileri peşinden getirdi.  

SAVCI SAYISI ARTIRILMALI

Gazeteci Necdet Saraç: Siyasi cinayetler dışında normal cinayetlerde gerçekleşiyor, buna bakmak gerekiyor. Ben Türkiye'de cezasızlığın alışkanlık olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, bu kadar süreci takip edince de çok küçük akıl olmadığını düşünüyorum. Mesala 25 gün sonunda ortaya çıkan, çok planlı ve organize bir cinayet var ortada. Bana göre süreç yavaş işliyor. Soruşturmayı yürüten savcı sayısı artırılabilir. 

Türkiye kamuoyu bununla gerçekten çok fazla yatıp kalkmaya başladı. Şöyle bir tehlike görüyorum. Biz de şöyle bir iş oluyor, bir süre alışkanlığa dönüşüyor. İlk gün ortaya çıkan öfkelerin giderek azaldığını tahmin etmek zor değil.

AYŞENUR'UN CEZANESİNDE GERGİNLİK

Gazeteci Gaffar Yakınca: Cenazenin bir protokülü var, şehidin cenazesinin ayrı bir protokülü var. Ona uymanız lazım.  Orada bir kürsü var. Diyelim ki, imam oldu bitiyle getirdi. Sizin bundan nihayetleneceğiniz yer, şehit babasının yanımındır. Bu kadar mı ferasetten uzaksınız siz? Bunu söyleyeceğiniz başka yer yok mu? Kızını kaybetmiş olan kişi orada hepinizden daha önde. Meclis başkanından da önde, Cumhurbaşkanından da önde, Özgür Özel'den de önde. Yaptığınız çocukluk olmaz. Devlet adamlığına yakışmaz, siyaset adamlığına da yakışmaz. Bakın söyledikleriniz yüzde yüz doğru olsa bile yeri orası değil. Çok haklı olabilirsiniz ama söylediğiniz zemin daha önemli.   
 
Burada çok çirkin bir manzara oluştu. O manzarada maalesef üzücü bir şekilde şehidin aziz hatırasına saygısızlık oluştu. Böyle olmaz, bu sınavdan geçemezsiniz. O manzara çok sefil bir manzara.