Ekol TV'de yayınlanan Kontrol Noktası programında, Pınar Işık Ardor sordu, Prof. Dr. Hasan Sınar, Hukukçu Pınar Hacıbektaşoğlu, Gazeteci Necdet Saraç ve Gaffar Yakınca yanıtladı. Narin'in sır ölümüne ilişkin detayların aktarıldığı programda öne çıkan başlıklar ise şu şekilde:

NARİN'İ ÖLÜME GÖTÜREN SIR NEDİR?

Gaffar Yakınca: Aile tarafından yapılan ihbara göre çocuk kayboldu. Ama 5-5,5 saat sonra bu ihbar yapılıyor. Bu yavaş bir süre. Şehirde kaybolsa gidecek birçok yeri olabilir. Ama bu köyde en uzak ev 150 metre ötede. Çoğu kişi akraba. Narin'in kaybolduğu saatlerde baba evde değildi. Bahsettiğimiz insan, küçük bir çocuk. Elimizdeki bulgular bizi cinayet konuşmaya itiyor. Otopsiden gelen bulgular var. Boğazda izler var, kırık bulgular var. 

Narin'in amcasının arabasından biyolojik (idrar, ağız suyu gibi) DNA bulguları bulundu. Tekrar arabada inceleme yapıldı. Birinci şüpheli amca olarak tespit edildi. Bugün ise tanık-itirafçı kişi yolda giderken amcanın kendisini durduğunu ve "Şundan kurtulmamız lazım" dediğini söyledi. O da arabasındaki çuval ile çocuğu alıp dereye götürmüş. Bunu 200 bin TL para karşılığında yaptı.

Türkiye'nin en geniş kapsamlı arama kurtarma çalışmasıydı. Kadavra köpekleri ile arandı. Toprak altında bile olsa kokusunu alabilecek cinsten köpekler. Ama Narin'in bedeni su altında kalmış. Her şey 1,5 saat içinde planlanmış. O 1,5 saat amcaya ulaşılamayan saat. HTS kayıtlarından anlaşılıyor. İtirafçı olmasa cansız bedeni bulunamayacak.

"BU ÇOCUĞUN ABLASI DA MAKUL OLMAYAN ŞEKİLDE ÖLMÜŞ"

Prof. Dr. Hasan Sınar: Öncelikle masumiyet karinesini hatırlatmak yerinde olacak. Burada oturup "O suçlu, bu suçlu" demek haddimiz değil. Fakat bu olay canımızı çok yandı. Konu ile ilgili failler bulunacaktır. Burada başka bir şey var. 20 haneli bir köyden bahsediyoruz. Burada çocuğun kaybolması mümkün değil. Bu çocuğun ablası da birkaç sene önce makul olmayan şekilde ölmüş ve üzeri kapatılmış. Aile içinde 2 kız çocuğunun bu şekilde hayatını kaybetmesi hayatın olağan akışına uygun değil. Burada başka bir şey. Net gözüken, orada birileri aslında hatta belki de aileden birileri bu kıza kıydı.

"HERKES BİLİYORDU AMA KİMSE JANDARMAYA YARDIM ETMEDİ"

Narin neden öldürüldü? Tanık olmaması gereken bir şeye tanık olduğu için mi bu yavrucağa kıydılar? 19 gün boyunca herkes aslında her şeyi biliyordu. Ama 19 gün boyunca kimse jandarmaya, ekiplere yardım etmedi. Bunun arkasında birçok neden olabilir. İnsanlar adaletin ortaya çıkarılmasını engelledi.

Cumhuriyet bu ülkede çok şey başardı. Ama bir konuda çuvaldızı kendimize batıralım. Biz kırsalda cehaleti yenmeyi başaramadık. Burada bunu çok net görüyoruz. Cehaletin kara güç olarak bunu nasıl kapattığını görüyoruz. Bizim ülkemizde ceza, infaz sistemi iğdiş edildi. 6 Şubat depremlerinde Furkan Apartmanı'nda 51 kişinin ölümüne ilişkin davada bugün herkes beraat etti. O insanlar kendi kendine mi öldü?

"AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI İLE YARGILANACAK"

Ceza Kanunu'nun 82. maddesine göre kasten öldürme nitelikleri uygulanır. Cezası müebbet hapistir. Ama tasarlanmış olması, çocuğa karşı işlenmiş olması, diğer unsurlar nedeni ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası uygulanır. Yardım edenler de bu şekilde cezalandırılır. Fakat uygulanma konusunda sıkıntılar var. Caydırıcı maddeler olmadıkça maalesef bu olaylar olabilir.

Necdet Saraç: Her kesim böyle bir cinayetten dolayı mutsuz. Süreci hızlandırmak gerekiyor. Köylü gösteremiyor ama dışarıda ciddi öfke var. Suçlu/lar bir an önce ortaya çıkarılmalı. Kentlerdeki kayıp olaylarında daha fazla ses var. Burada ise suskunluk var. Sadece kent ve cehaletle bu değerlendirilemez. Farklı grupların Narin'e sahip çıkması ve olayın üzerine gitmesi gerekir.

"BU TÜR CİNAYETLERDE KATİL VEYA KATİLLERİ YAKINDA ARAMAK GEREKİR"

Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halis Dokgöz: Bu ve buna benzer olaylar ortaya çıktığında elimizdeki bilimsel gerçekliklere bakarız. Bu olay ortaya çıktığında değerlendirme yapmıştım. Bu tür kayıplarla karşılaştığımızda yüzde 80-85 oranında bu eylemi yapan çocuğun tanıdığı ve güvendiği kişiler oluyor. Aileden, sosyal çevreden olabiliyor. Katil ya da katilleri yakınlarda aramak gerekiyor. Bu olaylarda aile merkezinden araştırma yapılmak gerekiyor. Hem olay sıcaklığı ile delilleri toplamak için hem de kaybolan kişiyi canlı bulmak için.

Bilinçli şekilde Narin'i dereye attıklarını değil, saklamak için bunu yaptıklarını düşünüyorum. Fakat gömdüğünüzde bulmak daha kolaydır. Saklama amacı ile bulunmasın diye oraya konulduğunu düşünüyorum. Neden öldürüldüğünü konuşmamız gerekir. Sadece adli tıp raporundan gelen sonuçla bunu çözmek yetersiz kalacaktır.

TEĞMENLERİN YEMİNİ RİTÜEL Mİ?

Necdet Saraç: Erdoğan toplumu kutuplaştırmak istiyor. 8 gün sonra neden bu açıklamayı yaptı? Teğmenlerin yemini bir ritüeldir. İnternette neredeyse her yıla ait videolar var. Bu bir ritüeldir. Buradan darbe girişimi iması çıkarmak Erdoğan'ın öfkesidir. 8 gün boyunca öfkelenmedi de 8 gün sonra mı öfkelendi? Diyanet İşleri Başkanı da Ayasofya'ya 2 kere kılıçla çıktı. O zaman darbe mi yapmak istedi?

Prof. Dr. Hasan Sınar: Siyaset bu işe hiç girmese, tıpkı eski yıllarda olduğu gibi kılıç çatmak hareketini yapsalardı. Herkes kep atar, askeriyede de kılıç çatılır. Bu bir askeri ritüeldir. Güzel bir ritüeldir. Buradan çıkarak 20 yaşındaki çocukların darbe girişimi içerisinde olmalarını düşünmek el insaftır.

Gaffar Yakınca: Bu tartışmanın bu şekilde yürütülmesini hayretle karşılıyorum. İlk konuşan Bahçeli idi. Ömer Çelik'in ilk açıklaması ile bugünkü olaylar çelişmiyor. Alternatif bir yemin töreninin varlığını getiren kişilerin soruşturulması gerektiğini Bahçeli ifade etti. Bağlı kurumun başka unsurlarının olup olmadığı soruşturuluyor.

NARİN'İN AMCASININ İFADESİNE EKOL TV ULAŞTI

Ekol TV Muhabiri Burak Emek, Kontrol Noktası programına Diyarbakır'dan canlı yayınla bağlandı. 

Narin Güran'ın amcası Salim Güran'ın 11 sayfalık ifadesine Ekol TV ulaştı. İlk soruda, "Ataerkil aile yapısına mı sahipsiniz?" sorusu üzerine amca, "Kardeşler arasında benim sözüm geçer" yanıtını verdi.

Jandarmanın  "Yaralanmasına ya da ölmesine neden olan bir hareketiniz oldu mu?" sorusuna, "Öyle bir şey olmadı, Narin ile bir ilgim yok" şeklinde cevap verdi.

Diğer önemli soru ve cevaplar ise şu şekilde: 

Soruldu: Narin Güran'ın babası olma olasılığınız var mı?

Cevaben: Yoktur. Yok öyle bir şey.

Soruldu: Narin Güran'a kim neden zarar verdi?

Cevaben: Ne bileyim ben kim zarar vermiş.

Soruldu: Narin Güran'ı siz mi öldürdünüz?

Cevaben: Yok öyle bir şey ben öldürmedim.

---

Soruldu:  Ön şoför koltuğunda tespit edilen Narin'in DNA'sı ile ilgili açıklama yapar mısınız?

Cevaben: Ben bu çocuğu arabaya koymamışım.

Soruldu:  Amcalarının tamamının arabası varken, Narin neden sizin arabanıza biniyor?

Cevaben: ---

Soruldu: Sizin kullandığınız araçta neden diğer yiyenlerinizin DNA'sı çıkmıyor da sadece Narin'in DNA'sı çıkıyor? Bunu açıklar mısınız?

Cevaben: Ben bunu açıklayamam.

---

Soruldu: Arif Güran’a öyle bir acı yaşatacağım ki ömür boyu unutmayacaksın dediniz mi?

Cevaben: Öyle bir şey yok.

Soruldu: Narin Güran görmüş olduğu bir olay neticesinde mi ortadan kaldırıldı ? 

Cevaben: Benim hiçbir fikrim yoktur.

Pınar Hacıbektaşoğlu: Asılsız ihbarlar nedeni ile baba telefonunu kapattığını söyledi. Evladı kaybolan baba telefonunu kapatır mı? Binlerce ihbar gelsin. İnsan mücadele eder. Çünkü baba biliyordu ne olduğunu.

Prof. Dr. Hasan Sınar:  Korkarım ki bu olayın arkasından kolektif bir plan çıkacak.