Pınar Işık Ardor'un moderatörlüğünde ekrana gelen Kontrol Noktası'nda gündemin önemli maddeleri CHP 27. Dönem Milletvekili Turan Aydoğan, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz, Gazeteciler Şaban Sevinç ve Gaffar Yakınca'nın değerlendirmeleri ile ele alındı.

PROTOKOL KRİZİ NEDEN YAŞANDI?

Gaffar Yakınca: Yönetmelik neyse o uygulanır. Objektif anlamda doğrusu budur.

Şaban Sevinç: Ülkenin seçilmiş bir lideri atanmıştan daha üstündür. Bunu Sayın Erdoğan da savunur. Ama ülkenin seçilmiş liderine törende söz verilmedi. Yönetmelikler yazılmış metinlerdir. Değiştirilebilir.

Turan Aydoğan: Valiler, Erdoğan'ın iki dudağı arasına bakıyor. Bu sistemle beraber Cumhurbaşkanı'nın kadrosunda olmuştur. Bakan, parlamentodan gücen oyu alarak gelmedi. Atanmış biri. Sayın Özgür Özel'den daha sonra olan bakan söz konusu. Her parti lideri bu törenlerde konuşulmalı.

Şaban Sevinç: 35 gün önce atanan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal  bugün görevden alındı. Neden? Bir tv kanalında projelerinden bahsetmiş ve birileri beğenmedi diye görevden alındı. Yanlış kişi ise neden atadınız?

KILIÇDAROĞLU HANGİ MESAJI VERMEK İSTEDİ?

Şaban Sevinç: Atatürk'ün bu fotoğrafı ile "Kılıçdaroğlu yeniden başkanlığa yürüyecek" mesajı verdiğini düşünmüyorum.

Doç. Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz: Bu fotoğraf, parti içi kavgaya atıf. İktidara da tabi gönderi var. Partinin mevcut gidişatından Kemal Bey rahatsız ve çeşitli yollarla bunu dile getiriyor. Özgür Özel'i başarılı buluyorum, bunun da Kemal Bey'i rahatsız ettiğini düşünüyorum.

Turan Aydoğan: Kemal Bey, ülke dibe vurduğu için bu fotoğrafı paylaştı. Ülkenin yarısı asgari ücretle çalışıyorsa, emekliler 12 bin 500 lira alıyorsa ülke dibe vurmuş demektir. CHP'nin genel başkanları buradan genel başkanlık mesajı verecek kadar küçülmüş değillerdir. Ülke yoksullukla dibe vurduğu için bu fotoğrafı paylaştı. Bunun CHP içi çatışma ile ilgisi yoktur.

GAZİANTEP'TE PANKART KRİZİ

(Gaziantep'te tören sırasında Haniyye pankartı asıldı. Gaziler töreni terk etti. CHP'liler posteri indirip Atatürk ve Türk bayrağı astı.)

Turan Aydoğan: Haniyye ve Atatürk'ün karşı karşıya getirilmesi bir germedir. 30 Ağustos'ta Atatürk fotoğrafı olur. Haniyye kendi devleti için kahraman olan biridir. Ama asıl mesele cuma hutbesinde Atatürk'e rahmet okutmayanlardır. Buradan gerilme olmamalı. Gerilim kurgusu içerisindeler.

Doç. Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz: Orada eskiden asılmış olabilir. Ama ikisi başka bir olaydır. Filistin direnişinin destekçisiyiz. Ama bu başka bir durumdur. Soruşturma yapılsın. Bu poster bugün asıldıysa başkadır, bir hafta önceden asıldıysa başkadır. Bu fotoğrafı çekenin önceki haberlerine bakmak lazım.

Şaban Sevinç: Gaziantep'te en önemli meydanında 30 Ağustos zafer kutlaması yapılacak. Ama Haniye fotoğrafı var, Atatürk'ün yok. Yerel yöneticilerin dikkatli davranması gerekir. Sonuçta bunu Vlai, kaymakam, sorumlu kişiler görecek, sonra da kaldırtmalı.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI'NA TEPKİ

Turan Aydoğan: Cuma hutbesinde Atatürk'e rahmet okumamak yanlıştır.

Gaffar Yakınca: Cuma hutbesinde rahmet okunmalı. Ama Külliye'deki duada adı yer aldı. Fakat CHP, Atatürk'e hakaret eden HDP'lilere gelince susuyor, Diyanet'e gelince Atatürkçü oluyor.

Doç. Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz: Aslında devletin din işlerine karışması tüm dünyada tartışılır. Camiiler toplumsal sorunlara odaklanmalı. Hutbelerde de herkesin imza atacağı bir metin olmaz.

DİLRUBA NEDEN CHP PROTOKOLÜNDE YER ALDI?

Şaban Sevinç: Dilruba Hanım'ın İzmir'de Özel'in protokolde olmasını garipsedim. Dilruba'nın verdiği röportaj nedeni ile tutuklanması hukuk faciası idi. Ceza alsa bile tutukluluğa neden olabilecek ceza değildi. Dilruba Hanım'ın sözleri de kabul edilebilir gibi değil. Tutuklanmasına itiraz etmek doğrudur ama protokole alıp da yüceltmek yanlıştır.

5. KOL FAALİYETİ NE DEMEK?

Doç. Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz: 5. kol dediğimiz şey geçen yüzyıl yöntemlerinden farklı daha yumuşak faaliyetleri kapsıyor. Farklı STK, parti, freelance gazeteciler fonlanıyor.