Gündem

Piyasada bulunamıyor, fiyatlar arttı: Biber gazı kullanmak yasal mı?

Artan şiddet olayları nedeniyle güvende hissetmeyen kadınlar biber gazı ve elektro şok cihazları ile kendilerini savunmaya çalışıyor. Ekol TV, Avukat Büşra Karaboğa'ya biber gazı ile kendini savunmanın yasadaki yerini sordu.

Abone Ol

HABER: EMRE BATUHAN TOPAL KAMERA: ÖZGÜR KUMANOVALI

Kadına yönelik şiddet olayları ile tacizlerin artması ve önlenememesi nedeniyle kadınlar kendini savunmanın yolları arıyor. Çok sayıda kadın ise şiddet olaylarından korunabilmek için çantasında biber gazı taşıyor.

KADINLAR GÜVENDE HİSSETMİYOR

Şiddet olaylarının önlenememesi nedeniyle çocuklar ve kadınlar kendini güvende hissetmiyor. Kadınlar ise biber gazı ve elektro şok cihazlarıyla kendini korumaya çalışıyor. Öte yandan aşırı talep nedeniyle fiyatları da artan biber gazını bulmak zorlaştı.

Son günlerde gündemde yer alan vahşi cinayetler nedeniyle sokakta yürürken dahi endişelenen kadınlar biber gazını saldırganın yüzüne sıkarak kurtulmaya çalışıyor. Kadınlar onlarca suç kaydına rağmen sokakta dolaşan kişiler nedeniyle evlerinde dahi güvende hissetmiyor.

TALEPLE BİRLİKTE FİYATLAR DA ARTTI

Biber gazı fiyatları ise aşırı talep nedeniyle artmaya devam ediyor. Yüksek talep nedeniyle fiyatlarda artış yaşanırken biber gazı fiyatı 200 ila 500 lira arasında değişiyor. Bazı işyerleri ise iki günde yüzün üzerinde biber gazı sattıklarını ifade etti.

BİBER GAZI KULLANMAK SUÇ MU?

Kadınlar kendilerini savunmak için farklı yöntemler arasa da biber gazı ve elektro şok cihazı taşımakta yasal sıkıntı bulunuyor. Avukat Büşra Karaboğa’nın aktardığına göre biber gazının adliye, Alışveriş Merkezi (AVM) gibi alanlara girildiğinde silah kabul edildiği için emanet bölümüne bırakılması gerektiğine dikkat çekti.

Avukat Büşra Karaboğa, Türk Ceza Kanunu (TCK) gereği biber gazının silah olarak kabul edildiğini ancak kullanma amacının önemli olduğunu vurguladı. Karaboğa, biber gazı ya da elektro şokun saldırıyı defetmek için kullanıldığında durumun meşru müdafaa hakkı kapsamında değerlendirildiğini kaydetti.