Ekol TV'de Pazar günleri ekrana gelen Balçiçek ile Şimdi programına bu hafta deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür katıldı. Prof. Dr. Görür, daha şiddetli depremlerde Japonya'da kimsenin ölmediğine dikkat çekerek Kahramanmaraş depremi için yetkilileri daha önceden uyardıklarını ifade etti. Prof. Dr. Görür'ün açıklamasından satır başları şu şekilde:

"HER SEFERİNDE 50 BİNLERİ, 10 BİNLERİ TOPRAĞA GÖMEMEYİZ"

"Her seferinde 50 binleri, 10 binleri toprağa gömemeyiz. Başka kılıflarla bunu örtemeyiz. Normal hayatmış gibi, hiçbir şey olmamış gibi yapamayız. Türk milleti şefkatlidir, sevecendir, güzeldir, insan gibi insandır. Daha 50 bin insanımızın cesetleri soğumadan hiçbir şey yokmuş gibi davranışları ben hazmedemiyorum.

"JAPONYA'DA DAHA ŞİDDETLİ DEPREMLERDE KİMSE ÖLMÜYOR"

Hadi hep beraber korkalım! Neyi çözeceğiz? Ben diyorum ki, korkmayalım. Dün değil evvelsi gün Japonya'da 7,1 deprem oldu. Bir kişi dahi ölmedi, hayat devam ediyor. Tayvan'da 7,6 deprem oldu. 10 kişi tesadüfen öldü bir buçuk ay önce. Japonya'da bizden büyük depremler oluyor, insanlar ölmüyor. Biz neden 50 binleri, 10 binleri toprağa gömüyoruz? Biraz uyanın, aklınızı başınıza alın. 

"DEPREM GECESİ BİR KADIN BENİ GÖRÜNTÜLÜ ARADI"

Depremin ilk saatlerinde gece uyuyordum. Telefon çaldı, o zaman gerçekten korktum. Çocuklarım, torunlarım var. Onlara bir şey oldu ki telefonum çalıyor. Yanlış mı arıyor, çocuklarıma mı bir şey oldu yoksa deprem mi oldu? Basit bir deprem için medya da beni aramaz. Büyük bir olay ise ararlar. Baktım görüntülü arama. Bir hanım ve yanında çocuk var. Bana "Hocam bizi kurtar" dedi. Göçük altındaydı. O anda bir şeyler oldu, görüntü gitti. Kimdi, ne oldu anlamadım. Sonra televizyonu açtım, sinirim bozuldu. O hafta sürekli ağladım. Anlatırken de dayanamıyordum.

"BİZ DEPREMİN GELECEĞİNİ BİLİYORDUK"

Bu bana neden o kadar çok koydu? Biz bu depremin geleceğini biliyorduk. Sadece ben değil. Bu benim iyi bir bilim insanı olduğumun göstergesi değil. Yer bilimci arkadaşlarımın çoğu bunu söylüyordu. Jeoloji Mühendisleri Odası söylüyordu. O odanın deprem konseyi üyesiyim. Cumhurbaşkanlığına, Meclis Başkanlığına, Valiliğe, Belediyeye, o bölgedeki bütün yöneticilere deprem geliyor diye bildiriyoruz, "Önlem alın diyoruz." Halkına da uyarıda bulundu. Halkın da yöneticilerin de bir kulağından girdi, diğerinden çıktı.