Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın 932’nci gününde ABD ile İngiltere’nin Kiev’in Rus topraklarında uzun menzilli Batı silahları kullanmasına izin vermesinin ardından tansiyon yükselirken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kiev’in saldırılarına izin verilmesinin NATO ülkeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinin Ukrayna'daki savaşa katılması anlamına geleceğini belirterek "Böyle olursa, bizim için oluşturulacak tehditlere göre gerekli kararları alacağız, kimse bizi hafife almasın” diye konuştu.
"UZUN MENZİLLİ SİLAH KULLANIRLARSA DURUM DEĞİŞİR"
Ukrayna'ya Rus topraklarına uzun menzilli silahlarla saldırmasına izin verilmesi konusunun ABD ve İngiltere’de gündeme getirilmesiyle ilgili soruyu yanıtlayan Putin, bu konuda kavramların değiştirildiğini söyledi. Putin, "Burada Kiev yönetimine Rus topraklarına saldırmasına izin verilmesi veya yasak getirilmesi söz konusu değil. Ukrayna bunu insansız hava araçları ve diğer araçlar ile zaten yapıyor. Ancak yüksek hassasiyetli uzun menzilli silahların kullanılması halinde ise farklı bir durum söz konusu” dedi.
UKRAYNA'DA GİZLİ UYDU BİLGİLERİ VAR
Ukrayna ordusunun Batı üretimli modern yüksek hassasiyetli uzun menzilli sistemleriyle saldırı düzenleme kapasitesine sahip olmadığına işaret eden Putin, "Bu ancak, Ukrayna'nın elinde olmayan uydulardan elde edilen istihbarat bilgilerinin kullanımıyla mümkün. Bunlar da ya Avrupa Birliği (AB) ya ABD veya genel olarak NATO'ya ait uydu bilgileri olabilir. Diğer önemli ve kilit unsur, söz konusu füze sistemleri sadece NATO ülkelerinin askeri personeli tarafından çalıştırılabilir. Ukraynalı askerler bunu yapamıyor” diye konuştu.
"BİZİ HAFİFE ALMASINLAR"
Putin, Ukrayna yönetimine Rus topraklarına saldırı düzenlemesine izin verilmesi veya verilmemesinin söz konusu olmadığını belirterek, "Bu, NATO ülkelerinin doğrudan çatışmaya dahil olup olmayacağı yönünde kararın alınmasıyla ilgilidir. Bu kararın alınması, NATO ülkeleri, ABD, Avrupa ülkelerinin Ukrayna'daki savaşa katıldığı anlamına gelecek. Bu da çatışmanın özünü ve doğasını önemli ölçüde değiştirecek. Bu, NATO ülkeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinin Rusya ile savaş halinde olduğu anlamına gelecek. Böyle olursa, bizim için oluşturulacak tehditlere göre gerekli kararları alacağız. Bizi hafife almasınlar” ifadesini kullandı.
"SAVAŞI RUSYA BAŞLATTI, ONLAR BİTİREBİLİR"
Öte yandan Putin’in Batı ülkelerine verdiği gözdağına ilk cevap İngiltere Başbakanı Keir Starmer’dan geldi. Starmer, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmek üzere Washington'a giderken yaptığı konuşmada Putin'e doğrudan cevap vererek "Bu çatışmayı Rusya başlattı. Rusya Ukrayna'yı yasadışı bir şekilde işgal etti. Bu nedenle Moskova, çatışmayı istediği zaman hemen sonlandırabilir. Ukrayna'nın kendini savunma hakkı var” diye konuştu. Starmer, bugün ABD Başkanı Joe Biden ile görüşerek Kiev'in Rusya'ya karşı uzun menzilli füze kullanmasına izin verilip verilmeyeceğini görüşmek üzere Washington'da olacak. İngiliz medyası, nükleer bir çatışmayı kışkırtmaktan çekinen Biden'ın, İngiliz ve Fransız füzeleri konuşlandırmasına izin vermeye hazır olduğunu, ancak ABD yapımı füzelerin konuşlandırılmasına izin vermeyeceğini öne sürüyor.
İRAN'A YAPTIRIM
Bununla birlikte ABD yönetimi bu hafta içinde Rusya'ya ölümcül silahlar transfer ederek Ukrayna'daki savaşa Moskova lehine destek sağladığı gerekçesiyle İran'a yeni yaptırımlar getirdi. Washington'ın kararı sonrası Fransa, Almanya ve İngiltere de aynı gün İran'a yönelik yaptırım kararı aldı. İran ABD'nin yaptırım kararını "ekonomik terörizm" olarak nitelendirdi ve Batı'nın yaptırımlarına tepki gösterme sözü verdi.