Türkiye'de 2 Ağustos'tan beri kapalı olan Instagram'ın ardından, popüler oyun platformu Roblox'a da erişim engeli getirildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Roblox'un internet sayfasında duyurulan erişim engelinin, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 'çocuk istismarı' suçlaması üzerine alındığını açıkladı. 15 milyondan fazla kullanıcısı bulunan platformun ne zaman açılacağı konusunda yetkililerden açıklama bekleniyor. Peki, Roblox'a ne oldu, ne zaman açılacak?

ROBLOX'A ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ!

Türkiye'de popüler çevrim içi oyun platformu Roblox'a, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) kararıyla erişim engeli getirildi. 7 Ağustos 2024 tarihi itibarıyla Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği kararla platformun erişimi durduruldu. Roblox'un 15 milyondan fazla kullanıcısı olduğu ve çocuklar arasında yaygın olarak kullanıldığı biliniyor. BTK'nın internet sitesinde, "roblox.com, 07/08/2024 tarihli ve 2024/5282 D. İş sayılı Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime engellenmiştir." ifadesi yer aldı.

ROBLOX'A NEDEN ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ?

Roblox'a getirilen erişim engelinin nedeni, çocuk istismarı içeren içerikler olarak açıklandı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuya ilişkin X hesabından yaptığı açıklamada, erişim engelinin Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında getirildiğini belirtti. Bakan Tunç, "Çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması sebebiyle Roblox isimli oyun platformuna erişim engeli getirilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti, çocuklarımızın korunmasını sağlamakla yükümlüdür ve bu tür durumlara karşı hassasiyetle yaklaşılacaktır." dedi.

ÜCRET MAĞDURİYETİ YAŞANIYOR

Erişim engeli nedeniyle kullanıcılar ve aileler, Roblox'un para birimi olan Robux ile ilgili mağduriyet yaşıyor. Robux paketleri, Türk Lirası olarak 450 TL ile 2200 TL arasında değişen fiyatlarla satılmakta. Çocuklar ve aileler, ödedikleri ücretlerin karşılığını alamamaktan şikayetçi.

ROBLOX AÇILACAK MI, NE ZAMAN AÇILACAK?

Roblox'un ne zaman yeniden erişime açılacağı konusunda henüz net bir bilgi bulunmuyor. BTK'nın kararına bağlı olarak, platformun yeniden açılmasıyla ilgili gelişmeler önümüzdeki günlerde açıklanabilir.

ROBLOX NEDİR?

Roblox, Roblox Corporation tarafından geliştirilen bir çevrimiçi oyun platformu ve oyun oluşturma sistemidir. Kullanıcılar, Lua programlama dili kullanarak oyunlar oluşturabilir ve diğer kullanıcıların oluşturduğu oyunları oynayabilir. 2004 yılında kurulan ve 2006'da piyasaya sürülen platform, hızlı bir büyüme göstermiş ve özellikle COVID-19 pandemisi sırasında popülerliği artmıştır. Roblox, ücretsiz olarak oynanabilir ve oyun içi satın alımlar, "Robux" adlı sanal para birimi ile yapılır. Ağustos 2020 itibarıyla, platformun 164 milyondan fazla aylık aktif kullanıcısı bulunmaktadır.