Ukrayna’nın 6 Ağustos’ta Rus toprağı olan Kursk’a başlattığı operasyon iki yıllık savaşın seyrini değiştirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yakın zamanda ABD’ye savaşı sona erdirmeye yönelik “zafer planı” sunacaklarını açıkladı ancak Kursk operasyonu iki ülke arasındaki enerji savaşını yeniden başlattı. Kiev ordusu, perşembe günü Rusya'daki iki petrol deposunu vurdu, Moskova ise Ukrayna'ya peş peşe geniş çaplı hava saldırıları gerçekleştirdi.

UKRAYNA, RUS PETROL TESİSLERİNİ HEDEF ALDI

Ukrayna'nın Rus petrol tesislerine düzenlediği saldırılar, rafineri, depo ve rezervuarlara göz ardı edilemeyecek kadar büyük hasar verince Moskova'nın petrol rafinasyon kapasitesini olumsuz etkiledi. Rusya Federal Devlet İstatistik Servisi’nin mayıs ayında yaptığı açıklamada petrol üretiminin aralık ayına kıyasla yüzde 20 azaldığını duyurulmuştu, o tarihten bu yana yeni bir istatistik yayınlanmadı. Ancak uzmanlar bu durumun dünya genelindeki gaz fiyatlarını etkileme potansiyeli taşıyor.

BATI'NIN TEDARİK ETTİĞİ F-16 DÜŞÜRÜLDÜ

Ağustos ayı başında Ukrayna'ya NATO üyesi Batı müttefiklerinin verdiği F-16'lardan birisi, Moskova’nın Pazartesi günkü hava saldırısı sırasında düşürüldü. Şimdiye kadarki en büyük hava saldırıları arasında sayılan Rus saldırısında en az 11 kişi hayatını kaybetti ve Ukrayna kentlerinin altyapısında ciddi tahribat meydana geldi. Ukrayna ordusu, düşürülen F-16'da bulunan pilot Oleksiy Mes'in hayatını kaybettiğini duyurdu. Böylece savaşta bir ilk yaşandı: Danimarka ve Hollanda'nın Ukrayna'ya ay başında teslim ettiği F-16'lardan birisi düşürülmüş oldu. Savaş jetinin düşme nedeni tam olarak açıklanmasa Ukrayna ordusu bunun doğrudan bir füze saldırısıyla gerçekleşmediğini değerlendiriyor. Yapılan açıklamada, pilotun uçağı düşmeden önce "üç Rus füzesi ve bir insanız hava aracını vurmayı başardığı" kaydedildi.

"BÜYÜK BİR DARBE"

Bununla birlikte Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky de ABD yapımı F-16 jetlerinin Rus insansız hava araçlarını ve füzelerini düşürmek için havalandıklarını doğruladı. Ancak Amerikan yayın kuruluşu CNN, F-16’nın düşürülmesini ve pilotun hayatını kaybetmesini Kiev için “büyük bir darbe” olarak nitelendirdi. Kiev'nın uzun süredir istediği F-16'ların ilk kısmı ülkeye ağustos ayının başlarında geldi ve Oleksiy Mes onları uçurmak üzere eğitilen birkaç pilottan biriydi.

"DENEYİMSİZ PİLOTLAR GÖNDERİLİYOR"

Ukraynalı pilotların eğitimi sonbahar ayında başlamıştı. Normalde F-16'ları kaldırmak için bir yıllık bir eğitim gerekirken Oleksiy Mes'in bunu yapabilmesi için sadece 6 ayı vardı. F-16'larda deneyimsiz pilotları savaşa göndermenin tehlikeleri bugün ABD medyasının en çok ele aldığı konulardan biri oldu. Wall Street Journal gazetesine göre, ABD'de F-16 pilotları eğitimini tamamladıktan sonra hemen savaşa gönderilmez, ülke içinde uçuşlar yaparak daha fazla deneyim kazanmaya çalışır. Gazeteye konuşan ABD'li bir yetkili Ukrayna F-16'ları için eğitim müfredatının "standart olmadığını" belirterek "Açıkçası, orada hala risk var" dedi.