ABD’nin Teksas şehrine bağlı Arlington eyaletinde yaklaşık 40 yıldır çözülemeyen Terri McAdams cinayeti sonunda çözüldü.

22 yaşındaki Terri Adams, 14 Şubat 1985’te Teksas’ın Arlington eyaletinde nişanlısının evinde öldürülmüş ve tecavüze uğramış halde apartman görevlisi tarafından bulundu. İlk şüpheli McAdams’ın nişanlısı olsa da olay günü orada olmadığını ispatlayarak soru işaretlerini üzerinden atmayı başardı.  Binlerce ipucuna rağmen hiçbir tutuklama yapılmadı ve dava kapandı.

Çarşamba günü, Arlington Polis Şefi Al Jones, Dedektif Devon Coffer ve FBI Dallas özel ajanı Chad Yarbrough ile 40 yıllık davada bir dönüm noktası olduğunu söyleyerek katilin Bernard Sharp olduğunu açıkladı.

Bernard Sharp Photo

"KABULLENMİŞTİK"

McAdams ailesinin asla gelmeyeceğini düşündüğü bir gündü bu… McAdams'ın küçük kız kardeşi Karen Hopper, "Uzun yıllar sonra, kız kardeşimizi kimin öldürdüğünü muhtemelen asla öğrenemeyeceğimizi kabullenmiştik" dedi.

Polis, ikilinin birbirini tanıdığına inanmıyor ve saldırının rastgele gerçekleştiğini söylerken Sharp'ın 1985 yılında olası şüpheliler arasında yer aldığını ve hatta sorgulandığını belirtti.

Sharp, cinayet masası tarafından kendisine karşı açılmış en az bir cinsel saldırı davasıyla tanınıyordu.  Ayrıca cinayetin işlendiği yerin yakınında oturuyordu.

Dedektifler aynı zamanda Sharp'ın Kasım 1985'te bir çift cinayet işleyerek intihar etmesi nedeniyle bir zorlukla da karşılaştılar.

Polise göre, saldırgan karısını ve arkadaşını öldürdükten sonra silahı kendine doğrulttu.

Bu yılın ocak ayında McAdams cinayeti Dedektif Devon Coffer'a atandı. Daha önce 2021 yılında test için gönderilen birkaç parça, dedektiflerin bilinmeyen şüphelinin profilini çıkarmasına olanak tanıdı.

N E6 J I N7 U G Z E C X C Q Y K L E Z4 Y44 P Y

DNA PROFİLLERİ TARANDI

Polis, 1985 yılında, her iki sakinin de sigara içmediği birimde bulunan, mağdurun cinsel saldırı seti, tırnak kırpıntıları ve sigara izmariti de dahil olmak üzere delilleri toplayıp sakladı. Ancak polis, hüküm giymiş suçluların DNA profillerinin yer aldığı ulusal bir veri tabanı olan CODIS'i aradığında hayal kırıklığı daha da arttı. Veritabanında şüphelinin DNA'sıyla eşleşen kimse yoktu, bu da suçu çözmek için başka bir yol bulmaları gerektiği anlamına geliyordu.

GENETİK SOYBİLİM İLE ÇÖZÜLDÜ

Cinayet masası, Ağustos 2023'te FBI Dallas Saha Bürosu’ndan yardım istedi; büronun cinsel saldırılar ve cinayetler de dahil olmak üzere şiddet içeren dava suçlarını çözmek için Genetik Soybilim veya IGG adı verilen yeni bir tekniği kullanması konusunda uzmanlığı bulunuyordu.

FBI Dallas Saha Ofisi Özel Temsilcisi Chad Yarbrough, teşkilatın IGG'yi kullanmasının, polis teşkilatının sadece son bir buçuk yılda bir düzineye yakın vakayı çözmesine yardımcı olduğunu söyledi.

KATİLİ AKRABASI ORTAYA ÇIKARDI

FBI daha sonra başka bir eyalette yaşayan Sharp’ın genetik olarak kendisine yakın olan akrabasını tespit etti. Akrabadan alınan DNA numuneleri, bu ay Kuzey Teksas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi İnsan Kimliklendirme Merkezi'ne gönderildi ve laboratuvar sonuçları katil olan Sharp ile genetik olarak eşleştiğini doğruladı.

Uzun süren bekleyişin ardından katilin tespit edilmesiyle Terri’nin kız kardeşi Karen “Hikayemizin bizimle aynı durumda olan kişilere umut sağlayacağını umuyoruz. Genetik soybilim bunu başardı” diye konuştu.

Ancak Sharp hiçbir zaman parmaklıklar ardına gönderilemeyecekti çünkü McAdams'ın öldürülmesinden dokuz ay sonra Sharpe'ın karısını ve karısının arkadaşını öldürdükten sonra intihar ettiği ortaya çıktı.