Sevilay Yılman ile Kritik Gündem programında Türkiye'nin sıcak maddeleri farklı bakış açıları ile ele alındı. Sevilay Yılman soruyor, Araştırmacı Yazar Necdet Saraç, Prof. Dr. Hasan Sınar, Gazeteciler Gaffar Yakınca ve Nagehan Alçı yanıtladı. 

TUNCAY ÖZKAN'IN SÖZLERİNİN PERDE ARKASINDA NE VAR?

Gaffar Yakınca: Ben sözlerin şuursuzca söylendiğini sanmıyorum. Kendisi hem siyasetçi hem de gazeteci. Sözlerin gücünü biliyor. Nereye gideceğini biliyor. CHP'de kırılma noktasının ifadesidir. Kemal Kılıçdaroğlu'nun Fatih Altaylı'ya olan açıklamasından bunu bağımsız görmüyorum.

Prof. Dr. Hasan Sınar: Siyasette bu dil hiç uygun değil. Türkiye'de siyasetin üslubu ve tarzı bu kadar ayağa düşmemeli. Artık bir durulmalı. Tuncay Özkan'ın sözleri hakaret mi? Züppe demek tek başına hakaret değil ama bağlamına bakmak lazım. Tahkir etmek, aşağılamak anlamında bir tartışmaya konuluyorsa o zaman hakaret suçu olabilir. Asıl kanun maddesi Cumhurbaşkanı'na hakaret. Bunda suç duyurusuna da gerek yoktur. Tuncay Özkan, milletvekili olduğu için cezai sürecin işletilmesi mümkün değil. Peki bunun kime faydası var? Faydası olmayanı söyleyeyim. Sayın Özgür Özel ve CHP'nin yeni kadrosuna faydası yok.

"TUNCAY ÖZKAN'IN AÇIKLAMASI YANLIŞ"

Nagehan Alçı: Tuncay Özkan karakter olarak serttir. Agresif çıkışları vardır. Hatırlarsanız haksızlığa uğradılar, cezaevinde yattı. Kendini ifade etme tarzı da keskindir. Kemal Kılıçdaroğlu ve Tuncay Özkan'ın çıkışlarının karşılıklı danışıklı dövüş değildir. Bu ihtimale yüzde 1 bile vermem. Uzun süredir geri planda kalmıştı. Fevkalede yanlış yaptı. Kelime seçiminden açıklamasına kadar yanlıştı.

Necdet Saraç: Cumhurbaşkanı yüzde 100 anayasa çerçevesindeyse kimseye 's..tük, cibi..tsiz, terörist' demez. Meclis'te bir milletvekiline yumruk atan AKP'nin idari milletvekili. Siyaseti kirletirseniz o zaman ortada normalleşme kalmaz.

BOĞAZ'DAKİ KAÇAK YAPININ SORUMLUSU KİM?

Nagehan Alçı: Kaçak villa ibret müzesi olmalı. Adnan Oktar suç örgütüne operasyon bu iktidar döneminde yapıldı. Anlatılmalı ki bir daha yaşanmasın.

Necdet Saraç: Yapı denetiminden diğer belgelere kadar kim verdiyse açıklanmalı. Seçimden önce bu belgelerin başvurusu yapılmış, izin alınmıştır.

MEHMET ŞİMŞEK İLE İLGİLİ İDDİALARIN NEDENİ NEDİR?

Nagehan Alçı: Cemal Enginyurt'un yaptığı çok açıkça söylüyorum vatana ihanetti. Ekonomi sihir değildir. Ortada bir şey yokken ortalığı bulandırıp Mehmet Şimşek'in gideceğini ortaya yaymak yanlıştır. Bu iktidar Mayıs 2023 seçimlerinden sonra rasyoneliteye döndü ve Mehmet Şimşek geldi. Son derece yanlış ve akla aykırı ekonomi ile ilgili açıklamalar vardı. 2023 Mayıs öncesi felakete imza atıldı. Hasta şu an çok hasta. Hastaya da tıptan, bilimden ayrılmayan Mehmet Şimşek geliyor. Mehmet Şimşek de ilaçları veriyor, tedavi ediyor. Şu aşamada hastanın başından Mehmet Şimşek'in gitmesini istemek yanlıştır.  Mehmet Şimşek yönetime gelmese Türkiye IMF önünde inim inim inliyordu.

Necdet Saraç: Mehmet Şimşek yarın istifa ederse benim için sürpriz olmaz. Bu ekonomik politika insanları daha da yoksullaştırıyor. Buna neşter vurmak lazım. Bu ülkede kaynakları doğru kullanırsanız sorun olmaz. Kaynaklar yanlış kullanıldığı için makas sürekli açılıyor.

Prof. Dr. Hasan Sınar: Bizim Mehmet Şimşek'i eleştirdiğimiz nokta şu: Son bir yılda 1.1 trilyon büyük şirketlerin vergi borcunu sildiniz. Emekliden, asgari ücretliden vergi alırken bu olacak şey mi?

CHP'DE KILIÇDAROĞLU ETKİSİ DEVAM EDİYOR MU?

Prof. Dr. Hasan Sınar: Kılıçdaroğlu'nun döneminde seçilmiş siyasetçiler var. Yeni yönetim de onlarla ilgili beraber yol almak istemiyorlar. Fakat siyasetlerini sürdürmek için Kılıçdaorğlu başkanlığında bir yönetim hayali kuruyorlar. Fakat Kemal Bey'in yeniden başkan olması zor. Artık Kılıçdaroğlu'nun aktif siyasette yer almaması lazım.

İMAMOĞLU VE KILIÇDAROĞLU NE KONUŞTU?

Nagehan Alçı:  Bendeki kulis bilgisine göre, Ekrem Bey ve Kemal Bey'in görüşmesinde Özel'e övgü olmamış. Ekrem Bey, bahsedilen değişimin olmadığı konusunda eleştiride bulunmuş. Özgür Özel'in genel başkanlıktan alaşağı edilme olasılığı yok. Seçimli kurultay olmayacak.

Gaffar Yakınca: CHP kulislerinde bu konuşuluyor.  Plan şu: Kurultay seçimli olacak, o hale getirilecek. Kemal Bey ve Ekrem Bey'in desteği ile bu güç var. Genel Başkanlığa ise Tunç Soyer gibi bir isim önerilecek. Cumhurbaşkanlığı adaylığı için ise Ekrem İmamoğlu hazırlanacak.

Necdet Saraç: Benim bildiğim ve gördüğüm önümüzdeki kurultay, seçimli kurultay olmayacak. İmamoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesinden de bu çıkmış değil. Erken seçim kararı olmadıkça CHP'de parti içi iktidar tartışması olmaz.