Pınar Işık Ardor’un moderatörlüğünü yaptığı Ekol TV’nin sevilen yapımlarından Kontrol Noktası programının bu geceki konukları Bizim TV Genel Yayın Yönetmeni Şaban Sevinç, gazeteci Necdet Saraç, Haber 7 yazarı Ferhat Murat ve Gazeteci Gaffar Yakınca oldu.

Savunma Sanayii İle İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulurken; 12 maddenin yer aldığı kanun teklifinde, limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarından yıllık olarak 750 TL Savunma Sanayii Destekleme Katkı Payı da yer aldı.

Kontrol Noktası’nda Savunma Sanayii Destekleme Katkı Payı ve konu hakkında siyaset gündeminde süren polemikler de değerlendirildi.

 “TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ VE GÜVENLİK EKMEK VE SU KADAR GEREKLİ”

Gaffar Yakınca: TRT için yıllardır bandrol parası toplanıyor. Muhtaçlıkla ne ilgisi var? Ya da toplu konut fonu. Orada bir başarısızlık olduğunu mu gösteriyor? Bu durum savunma sanayinin zayıflığı anlamına gelmez. Sapla samanı birbirine karıştırmayalım. Savunma Sanayi için özel bir fon oluşturma kararı son derece doğru bir karardır. Günümüzün risklerine bakıldığında dünyada bütün ülkeler Savunma Sanayi için bütçelerini arttırıyorlar. Türkiye de bunu yapmak ve elini çabuk tutmak zorundadır. Çünkü müttefiklerimiz bize uçak vermiyor, savunma füzesi vermiyor. Biz çoğunu kendimiz imal etmek zorunda kalıyoruz. Şu anda İsrail’in Demir Kubbe dediği, o kadar övdükleri şey delindi. Bizim de benzer projemiz var. Son aşamaya geldi. Uzun menzil füzemize geldik. Bizim bunları bitirmemiz lazım. Anadolu TGC gibi gemiler yapmamız lazım. Savunma sanayi ihtiyacı tartışmasızdır Türkiye için. İki şey ekmek kadar, su kadar gereklidir Türkiye’de: Biri demokrasi, daha fazla demokrasi; diğeri güvenlik, daha fazla güvenlik. Bu iki şeyi tartışmak siyasetçiler açısından basiretsizlik olur.  

“SAVUNMA SANAYİNİN DESTEKLENMESİ TARTIŞMAMAMIZ GEREKEN BİR KONU”

Ferhat Murat: Bu zaten bir vergi değil, bu bir katkı payı. Tam ismi: Savunma Sanayii Destekleme Katkı Payı. Savunma sanayinin desteklenmesi tartışmamamız gereken bir konu. Bugüne kadar yapılan bütçelerle Yerli ve Milli olarak Türk Savunma Sanayii çok önemli bir noktaya geldi. Özellikle Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) konusunda. Bunun dışında hava savunma sistemleri, Gök Kubbe, Korkut var. İsrail’in dün maruz kaldığı saldırıları dahi önleyebilecek seviyede hava savunma sistemimiz. Bugünkü bütçelerle önemli işler yapıldı.

“ASIL TARTIŞMA DİKTE ETTİRME ÜZERİNE KURULMUŞ”

Necdet Saraç: Özgür Özel'i eleştiriyorsunuz ama bunun zeminini İsrail meselesini bilerek ve isteyerek gündeme taşıyan iktidar yaptı. Özgür Özel en azından neyin konuşulmadığını, neyin tehlike olmadığını açıkladı. Kendine yakın milletvekilleri vardır, 2 milletvekili ile konuş, gizli hiçbir şeyin olmadığını, aslında bizim televizyonlarda tartıştığımız, Türkiye kamuoyunda gazetecilerin köşelerde yazdığı gerçek dışında bir şey olmadığını siz de biliyorsunuz ben de biliyorum. Asıl tartışma dikte ettirme üzerine kurulmuş. Depremle ilgili yaşadık bunu. Depremle ilgili toplanan paralar, yola, köprülere, barajlara harcandı. Bu daha sonra ortaya çıkınca kamuoyu ile paylaşılma ihtiyacı duyuldu. Bu ülkede bu iktidarın en önemli sorunu şu: Dikte ettiriyor, topladığı parayı nereye harcadığını da açık biçimde ifade etmiyor. Bu iktidar kendi zenginlerini yarattı. Artık AK Parti’nin her söylediğini, Cumhurbaşkanı’nın her söylediğini Kanun Hükmünde Kararname olarak almak zorunda değilim. İtiraz hakkım var.