Türkiye ile Almanya arasında yoğun temas trafiği Şansölye Angela Merkel’in siyaseti bırakmasından sonra da devam ediyor. Başbakan Scholz, 14 Mart 2022’de Ankara’ya ilk resmi ziyaretini gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Kasım 2023’te Almanya’ya çalışma ziyaretinde bulundu. Sholz, Türkiye'yi bu kez 19 Ekim'de ziyaret edecek. 

BAKAN BOLAT ZİYARETİ ALMANYA'DA DUYURMUŞTU

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 28 Eylül’de Berlin’de Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck ile Türkiye-Almanya Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi 5. Dönem Toplantısı’na katılmıştı. Bolat, Almanya Başbakanı Scholz’un ekim ayında Türkiye’ye ziyarette bulunacağını açıklamıştı.

ALMANYA BAŞBAKANI 19 EKİM'DE GELECEK

Bakan Bolat'ın söylediği ekim ayı ziyaretinin net tarihi belli oldu. Almanya Başbakanı Scholz 19 Ekim'de Türkiye'yi ziyaret edecek.

ALMANYA BAŞBAKANI'NIN TÜRKİYE ZİYARETİNDE NELER KONUŞULACAK?

Ziyarette ikili ilişkilerin yanı sıra İsrail’in saldırıları ile Rusya-Ukrayna Savaşı başta olmak üzere bölgesel konular ele alınacak. Türkiye’nin AB’ye tam üyelik süreci, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi ve vize serbestisi konularının da gündemde olması bekleniyor. İş insanlarının toplantılar ve fuar gibi organizasyonlarda vize sorununun aşılması için “fast track” (hızlı geçiş) olarak tabir edilen iş insanlarına yönelik hızlandırılmış vize süreci uygulaması üzerinde duruluyor. Görüşmede ağırlık ekonomik konular üzerinde olacak. Almanya, Türkiye’nin ihracatında 21,5 milyar dolarla ilk sırada; ithalatında ise 27,5 milyar dolarla üçüncü sırada yer alıyor. Özellikle Çin’den çıkmak isteyen Alman firmalar, Türkiye’yi ihracat, üretim ve lojistik üssü olarak görüyor. Görüşmelerde, başta Eurofighter alımı olmak üzere Almanya ile ilişkilerde savunma sanayiindeki yaptırımlar konusu üzerinde de durulması bekleniyor.