Gündem

Nobel Barış Ödülünün sahibi belli oldu

2024 Nobel Barış Ödülü, "nükleer silahlardan arındırılması" alanındaki çalışmalarından dolayı Japon kuruluş Nihon Hidankyo'ya verildi. Japonya'da atom bombası mağdurlarının haklarını savunan bir kuruluş olan Nihon Hidankyo bu alanda çalışmaları ile tanınıyor.

Abone Ol

Nobel Barış Ödülü, sahibini buldu. Ödül, nükleer silahsızlanmayla ilgili çalışmaları için Japon Nihon Hidankyo organizasyonuna takdim edildi.Hiroşima ve Nagazaki'de atom bombasından kurtulanların taban hareketi olan ve Hibakusha olarak da bilinen Nihon Hidankyo ödülü kazandı. Norveç Nobel Komitesi tarafından yapılan açıklamada, “Hibakusha, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için gösterdiği çabalar ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini tanıklıklarıyla ortaya koyduğu için Barış Ödülü'ne layık görülmüştür.” denildi.2024 yılında Nobel Barış Ödülü nükleer silahsızlanma çalışmaları nedeniyle Nihon Hidankyo'ya verildi. Aynı zamanda Japonya'da atom bombası mağdurlarının haklarını savunan bir kuruluş olan Nihon Hidankyo bu alanda çalışmaları ile tanınıyor.

2024 Nobel Edebiyat Ödülü sahibini buldu 2024 Nobel Edebiyat Ödülü sahibini buldu

NİHON HİDANKYO NEDİR? 

Nihon Hidankyo, Japonya'da atom bombası mağdurlarının haklarını savunan ve nükleer silahsızlanmayı destekleyen bir örgüttür. Tam adıyla "Nihon Hidankyo" (Japon Atom Bombası ve Hidrojen Bombası Mağdurları Derneği), 1956 yılında kurulmuştur ve Hiroşima ile Nagasaki'de yaşanan nükleer saldırılardan sağ kurtulan hibakuşalar (atom bombası mağdurları) tarafından desteklenmektedir.

AMACI: SAĞLIK VE SOSYAL SORUNLARI GÜNDEME GETİRMEK 

Nihon Hidankyo'nun amacı, hibakuşaların yaşadığı sağlık ve sosyal sorunları gündeme getirmek, onlara destek olmak ve nükleer silahların yasaklanması için ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yürütmektir. Örgüt, nükleer silahsızlanma hareketlerinin öncüsü olarak kabul edilir ve dünya genelinde bu amaca yönelik kampanyalar düzenler. Ayrıca, mağdurların tedavi, tazminat ve sosyal haklar gibi konularda taleplerini dile getirir ve Japon hükümetinden bu konuda destek talep eder.

2024 Nobel Tıp Ödülü sahiplerini buldu 2024 Nobel Tıp Ödülü sahiplerini buldu