Asya'nın bu yılki en güçlü fırtınalarından biri olan Süper Tayfun Yagi, önce Çin'in Hainan eyaletine, ardından Vietnam'ın kuzey kıyılarına ulaşarak büyük yıkıma neden oldu. Şiddetli rüzgarlar ve yoğun yağışlar, Çin'de geniş çaplı elektrik kesintilerine yol açarken, yaklaşık bir milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

TARİHİN EN GÜÇLÜ İKİNCİ SİKLONU

Yagi, merkezine yakın bölgelerde saatte 240 kilometreye ulaşan rüzgar hızlarıyla 2024 yılında görülen en güçlü ikinci tropikal siklon olarak kaydedildi. Atlantik’teki 5. kategori kasırgası Beryl’in ardından gelen Yagi, Pasifik Okyanusu’ndaki en şiddetli fırtına olarak da tarihe geçti.

ÇİN’İ FELÇ ETTİ

Hafta başında Filipinler’in kuzeyinde 16 kişinin ölümüne sebep olan ve gücünü iki katına çıkaran Yagi, Cuma günü Hainan eyaletine bağlı Wenchang şehrine çarptı. Fırtına nedeniyle Hainan’da 830 bin haneyi etkileyen elektrik kesintileri yaşandı. Resmi haber ajansı Xinhua, fırtınadan bir saat sonra elektrik kesintilerinin başladığını ve bölgeye 7 bin kişilik acil müdahale ekibinin gönderildiğini bildirdi. Cuma akşamı itibarıyla yaklaşık 260 bin haneye yeniden elektrik sağlandı.

PEŞ PEŞE UYARILAR 

Yagi'nin yaklaşmasıyla birlikte Hainan adasında uçuşlar ve feribot seferleri iptal edilmiş, iş yerleri kapatılmış ve bölge sakinlerine evlerinden çıkmamaları yönünde uyarılar yapılmıştı.