Gündem

Sürü sahipleri, 70 bin TL maaş ve 30 GB internete çalışacak çoban bulamıyor

Elazığ’da sürü sahipleri, aylık 70 bin lira maaş ve internet imkanı sunmalarına rağmen çoban bulamamaktan şikayet ediyor. Hayvancılıkla uğraşanlar, gençlerin çobanlık yapmaması nedeniyle büyük sıkıntılar yaşıyor.

Abone Ol

Elazığ’da hayvancılıkla uğraşan sürü sahipleri, çoban bulamamaktan dolayı zor günler geçiriyor. Geleneksel mesleklerden biri olan çobanlık, artık genç nesiller tarafından tercih edilmeyince sürü sahipleri hayvanlarını güdecek eleman bulamamaktan şikayet ediyor. Yeme, içme, barınma, giysi ve internet imkanı sağlanmasının üstüne bir de aylık 70 bin lira maaş verilen çobanlar adeta altın değerinde oldu.

ÇOBAN OLMAYINCA HAYVANLARINI SATTI

Elazığ’da 500 küçükbaş hayvanı bulunan Nurettin Çelenk, çoban bulamadığı için hayvanlarının yarısından fazlasını satmak zorunda kaldığını belirtti. Geriye kalan hayvanlarına kendisi bakmaya başlayan Çelenk, çoban bulmanın altın bulmaktan zor hale geldiğini söyledi. Önceleri kontör isteyen çobanların, artık internet talep ettiğini ifade etti.

ÇOBANLIK GENÇLERE HİTAP ETMİYOR

Çelenk, çobanların hayvancılık için ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak, genç nesillerin çobanlık yapmayı tercih etmediğini dile getirdi. Çelenk, "500 koyunu nasıl sağacak ve güdecek bir çoban olmadan? Gençlerimizden kimse çobanlık yapmıyor, sadece bizim gibi orta yaşlı insanlar yapıyor. Çoban artık altın değerinde, memurlardan bile fazla kazanıyor" dedi.

ÇOBANLAR ARTIK ‘İNTERNET’ İSTİYOR

Çobanların taleplerinin zamanla değiştiğinin altını çizen Çelenk, artık internet isteğinde bulunduklarını ve her koşulda bu talepleri karşılamak zorunda olduklarını belirtti. "Adam ne dese kabul ediyoruz. Zor bir meslek, dağda bayırda çalışıyorsun. 50 yaşına gelen insan artık dizim, kolum ağrıyor demeye başlıyor" diyerek mesleğin zorluğunu vurguladı.