Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşmiş ürünleri liste halinde açıklamaya devam ediyor. Bu kapsamda 17 Ekim’de açıklanan listede “natamisin” tespit edilmesi sebebiyle bazı tereyağı ve peynir markaları da bulunuyordu. Denetim altında kullnılmasına izin verilen natamisin, fazla kullanılması halinde insan sağlığına zararlı hale geliyor. Peki netamisin nedir ve nerelerde kullanılır?

Süt-1

NETAMİSİN NEDİR?

Natamisin, genellikle gıda koruyucu olarak kullanılır ve özellikle süt ürünleri, et ve bazı işlenmiş gıdalarda küf ve maya gelişimini önlemek için tercih edilir. E-235 kodlu bir gıda katkı maddesi olarak bilinen natamisinin fazla miktarda kullanımı sağlık açısından risk oluşturabileceği için denetim altında tutuluyor.

Süt2

NATAMİSİN KULLANIM ALANLARI

Gıda Koruyucu: Natamisin, gıdalarda mantar ve maya gelişimini önlemek için kullanılır. Özellikle süt ürünleri (peynir gibi), et ürünleri ve bazı işlenmiş gıdalarda sıkça bulunur.

Farmasötik Uygulamalar: Mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek amacıyla, bazı ilaçlarda antifungal bir bileşen olarak yer alabilir.

Mikrobiyal Kontrol: Tarım sektöründe bitki hastalıklarını önleyici bir antifungal olarak kullanımı mümkündür.

Biyoaktif Malzeme: Biyomühendislik alanında biyoaktif materyallerin geliştirilmesinde yer alabilir.

Hastaneler: Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan hastalar için koruyucu amaçla natamisin kullanımı mümkündür.

Kaynak: haber merkezi